Hufvudstadsbladet

Innanför skyltfönst­ret.

Färggranna, dekorativa och prydda med små skatter. Konstnärsd­uon Johanna Bruun och Ida Enegren närstudera­de de thailändsk­a massörerna­s skyltfönst­er och upptäckte att thailändar­na anser att finländska skyltfönst­er är trista.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Hemlängtan, färger och värme avspeglas i thaimassör­ernas skyltfönst­er. Johanna Bruun och Ida Enegren klev in i världen bakom skyltfönst­ren och dokumenter­ade en annorlunda syn på estetik än den nordiskt sparsamma hållningen. – Har inte finländarn­a råd att dekorera sina fönster lite vackrare, undrar en av de tio thailändsk­a kvinnor som konstnärsd­uon har intervjuat. Vår julskyltni­ng får däremot beröm.

”Varför i fridens namn ska ni ägna er åt thaimassör­ernas skyltfönst­er?” undrade vänner och kolleger klentroget när journalist­en och grafikern Johanna Bruun och fotografen Ida Enegren berättade om sitt nya projekt.

”För att vi är fascinerad­e och nyfikna”, svarade Bruun och Enegren.

– Skönhet, smak och stil har låg status men är jätteintre­ssant. Vem har rätt att bestämma vad som är vackert, sammanfatt­ar Johanna Bruun i dag.

Projektet började med att Johanna Bruun en dag lutade sig fram mot det thailändsk­a massagesky­ltfönstret i det hus hon själv bor i för att närmare kolla hur det var pyntat.

– Jag upptäckte att skyltfönst­ret var vackert och spännande och ville fortsätta min dokumentat­ion.

Paret Bruun och Enegren har samarbetat tidigare och kastade sig över den nya utmaningen. Tre år av dörrknackn­ing, intervjuer, fotografer­ing och samtal ledde fram till två utställnin­gar och en bok om estetiken i massörerna­s skyltfönst­er och om de personer som dekorerar skyltfönst­ren.

Boken Open – On Thai Massage Windows in Finland dokumenter­ar tio thaimassör­ers skyltfönst­er i Finland och kompletter­as av intervjuer med ägarna till massageins­tituten. Hade ni fördomar om skyltfönst­ren när ni började jobba? – Jo, vi hade idéer om att alla skyltfönst­er såg likadana ut men det var fel. När man betraktar skyltfönst­ren noga hittar man både de element som förenar skyltfönst­ren men också olikhetern­a, säger Ida Enegren.

– Blommor av papper, odlingar och buddistisk­a gåvor är väldigt vanliga.

Johanna Bruun och Ida Enegren understryk­er att skyltfönst­ren speglar den värld deras innehavare kommer från.

– Thailändar­na är vana vid färger, blommor och värme och det ger en helt annan skönhetsup­pfattning än vi har. Våra skyltfönst­er kommentera­r de med att de är tråkiga. Men den glittrande julskyltni­ngen tycker de är fin. Hittade ni något thailändsk­t fönster ni tyckte var fult? – Nej, jag tänker inte så. Jag tycker att alla fönster är intressant­a fast de inte alla gånger speglar min egen smak, svarar Bruun.

Dörrknackn­ing

Den mest tidskrävan­de fasen av arbetet bestod i att knacka dörr och höra sig för ifall massageins­titutens ägare var intressera­de av att ställa upp på intervju. En del var avvisande, andra mera pr-sinnade och insåg genast vad Bruun och Enegren var ute efter.

– Andra reagerade som om de hade väntat på att någon skulle fråga dem om deras fönsterdes­ign.

– Och somliga undrade om vi var ironiska men vi är faktiskt uppriktigt intressera­de.

Intervjuer­na utgick från vad thailändar­na ville säga med sina val av skyltning – ville de marknadsfö­ra sig eller betona det visuella – men kom också att handla om privatlive­t. Däremot handlar intervjuer­na inte om thailändar­nas yrkesutövn­ing.

Polisrazzi­orna och anklagelse­rna om sexarbete för några år sedan har satt sina spår vilket kom fram i en viss misstänksa­mhet i början.

Inne i massageins­tituten mötte paret Bruun och Enegren en värld de hade inbillat sig vara mystisk men som mest påminde om ett vardagsrum.

Hemlängtan

Många av de thailändsk­a kvinnor som driver massageins­titut i Finland lyckas försörja barn, föräldrar och andra familjemed­lemmar såväl hemma i Thailand som i Finland. Priset är arbetsdaga­r på upp till femton-sexton timmar. Eftersom kunderna sällan bokar tid till massörerna måste instituten hålla öppet största delen av dagen.

– För dem är det ofta en ambivalent situation att befinna sig i Finland. De är stolta över att kunna försörja sina barn och lyckliga över att barnen ofta gjort en klassresa – från arbetarkla­ss till medelklass.

– Men samtidigt saknar de ständigt sina barn. Våra diskussion­er med kvinnorna har ena minuten kunnat handla om färgen på gardiner för att i nästa minut ventilera oron för en son som befinner sig tusentals kilometer härifrån och som drabbats av problem.

Vi finländare yvs gärna över våra designstor­heter som Marimekko, Artek, Tapio Wirkkala och Kaj Franck. Men när Johanna Bruun och Ida Enegren bad thailändsk­orna beskriva finska skyltfönst­er fick de till svar adjektiv som ödslig, tråkig, deprimeran­de och stillös. ”Har finländarn­a verkligen inte råd att dekorera sina fönsterbrä­den lite vackrare?” undrade en av de intervjuad­e.

– Å andra sidan imponeras många av den finska naturen och av snön, berättar Johanna Bruun.

– Några försöker utveckla sin estetik för att smälta in och anpassa sig efter kundernas ideal. Hur mycket konkurrera­r massageins­tituten med varandra om stil? – Vissa kanske tävlar eller blir inspirerad­e av varandra men många betonar att de inte vill kopiera varandra.

Johanna Bruun och Ida Enegren deltar i grupputstä­llningen Bloom som visas i galleriet Lokal i Helsingfor­s. Utställnin­gen öppnar 22 augusti.

Skönhet, smak och stil har låg status men är jätteintre­ssant. Vem har rätt att bestämma vad som är vackert? Johanna Bruun

 ?? Foto: Cata PoRtiN ??
Foto: Cata PoRtiN
 ??  ??
 ?? FOTO: IDA ENEGREN ?? Thaimassör­ernas skyltfönst­er är inte identiskt pyntade, trots att många tror att de är det.
FOTO: IDA ENEGREN Thaimassör­ernas skyltfönst­er är inte identiskt pyntade, trots att många tror att de är det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland