Hufvudstadsbladet

När hjulen lämnar asfalten är det som att åka igenom en port in i en annan värld. Erik Rosenlew, hobbyflyga­re

Som pilot får man inte låta sin rädsla ta över. Man måste övervinna sig själv inför varje flygtur, till och med efter 40 års erfarenhet. Att flyga är lite som att rida. Det säger piloten Erik Rosenlew vars största hobby är att flyga sportflygp­lan.

-

– Jag var så liten att jag knappt såg ut från flygplanet. Jag kommer ihåg att min pappa lutade planet ganska mycket så att jag skulle se åkrarna och kossorna nedanför oss.

Så beskriver Erik Rosenlew sitt första flygminne. Rosenlews pappa som också har ett stort flygintres­se tog med honom på en flygtur i hemstaden Björneborg.

– Det måste ha varit en stor upplevelse som väckte något inom mig. Min pappa påstår att han inte uppmanade mig att gå någon flygutbild­ning utan att jag självmant anmälde mig till en kurs i segelflygn­ing som 16-åring.

I dag har Erik Rosenlew, 55 år, ett privatflyg­arcertifik­at och ett eget enmotorigt flygplan som han flyger med åtminstone varannan vecka, på sommaren aningen oftare. Totalt har han flugit ungefär 1 300 timmar.

– Det låter som ganska mycket men jag har ju redan flugit i nästan 40 år.

Spelar spratt med hjärnan

Utöver grundutbil­dningen har Rosenlew tagit flera olika licenser. Hans licens för instrument­flygning är fortfarand­e i kraft. Det betyder att han kan flyga också i sådana förhålland­en där man inte ser horisonten utan navigerar med hjälp av instrument inne i flygplanet. Just den här formen av flygning fascinerar Rosenlew.

Flygplan rör nämligen sig på ett sätt som balansorga­nen i öronen inte alls förstår sig på. När man sitter i ett flygplan och tittar ut mot horisonten är det tack vare synen hjärnan förstår att planet till exempel lutar.

– Om du då flyger genom ett moln och inte ser kan du få en upplevelse av att du lutar till höger och är på väg uppåt då du egentligen lutar till vänster och är på väg neråt. I instrument­flygning måste man lära hjärnan att lita på den artificiel­la horisonten som är ett tjockt brunt streck på en skärm. Det är jätteintre­ssant att lära sig hur vi fungerar i sådana situatione­r, säger Erik Rosenlew.

Enligt Rosenlew handlar mycket i flygning just om att lära sig förstå hur saker och ting fungerar. Hans två döttrar rider och han ser flera likheter i grenarna.

– Då man rider gäller det att lära sig förstå på vilket sätt man får en häst att göra som man vill. En häst är ett starkt djur som man inte kan tvinga till någonting. Det är en form av kommunikat­ion mellan ryttaren och hästen. Samma gäller flygning. Man måste lära sig hur man styr ett flygplan och samtidigt hålla sig ödmjuk inför alla naturkraft­er. Man kan inte vinna över dem, utan man måste jobba med dem.

”Vad om jag bara skulle låta bli?”

En sak som man enligt Rosenlew kan och ska övervinna är sin osäkerhet. Säkerhet är något alla piloter funderar på och trots detaljera-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland