Hufvudstadsbladet

”Att dela ut pengar kräver ingen begåvning”

-

Centerns ordförande, statsminis­ter Juha Sipilä (C), slår tillbaka kritiken mot nedskärnin­gar och varnar för att dela ut pengar.

Centern vill inte heller se några skattelätt­nader för alla.

Nu vill partiet föra fram omsorgen och värna om dem som har minst – frågan är hur, med så motstridig­t politiskt byggmateri­al.

Roboten blinkar till och rullar ett steg fram, svänger och rör sig mot en fotbollsde­kal.

På dagiset och förskolan i Simonsberg, Vanda, visar barnen vilka regler de hittat på för roboten Bebot, som kodats för att göra vad barnen vill. Kodning och robotik ska nu vara en del av pedagogike­n.

Statsminis­tern sitter bredvid och provar trycka på knapparna.

Juha Sipilä, Centerns ordförande, är ingenjör och utstrålar trivsel med att få sitta ner med barn och robotar – men så är det här också relativt lätta knappar att trycka på. De politiska knapparna är svårare.

Till rötterna

När Centerns riksdagsgr­upp samlas i Vanda för sommarmöte är det två teman som märks mer än andra.

Centern vill slå sig fram förbi den blåröda duellen mellan SDP och Samlingspa­rtiet – och samtidigt visa sina rötter, efter en regeringsp­eriod som letts med höger hand. Att hålla finanserna tajta är inte ett dilemma för partiet, men kombinatio­nen av skattelätt­nader och aktivering­smodeller har inte gjort alla Centermänn­iskor nöjda.

Också Centerunga blev förargade då regeringen ville försvaga anställnin­gsskyddet för unga arbetslösa – där fick regeringen backa.

– Det är inte dags för några stora skattesänk­ningar. Skatterna har redan sänkts betydligt under den här valperiode­n, och det har varit befogat. Men i det här läget ska resurserna i första hand läggas på att krympa statsskuld­en och förbättra utkomsten för dem som har allra minst, säger gruppordfö­rande Antti Kaikkonen.

Centern förutspår att det blir en armbrytnin­g med Samlingspa­rtiet, som brukar driva skattesänk­ningar över hela linjen. Äldre Centerpart­ister har redan hunnit förfasa sig. Sipilä säger att Centern vill fokusera på dem som har allra minst.

Jordbrukar­na är också i fokus efter två dåliga somrar för odlarna. Centern lyfter fram stöd till odlarna i nästa budget, och Kaikkonen utmanar handeln för att få en bestående förändring i producentp­riserna. Ärendet passar partiet.

Modell för social omsorg

Omsorgen är ett ledande tema. Omsorgen om barnfamilj­er, äldre – och helst båda samtidigt: Sipilä talar om ”generation­ernas kedja”, lyfter upp närstående­vården och vill inte skära i hemvårdsst­ödet. Centermini­stern Annika Saarikko satte redan tidigare punkt för försöken att reformera familjeled­igheterna, då pressen på att nagga i hemvårdsst­ödet rimmade illa för partiet.

Men den absolut största frågan under nästa valperiod är hur hela den sociala tryggheten, lapptäcket av bidrag, ska göras om. Där Centern tydliga sociala samvete borde sitta finns frågetecke­n, vad konkretion­en beträffar.

Andra partier har i tur och ordning presentera­t sina modeller. Vänsterför­bundet och gröna vill ha basinkomst, medan Samlingspa­rtiet vill slå ihop bidragen och ställa villkor på motprestat­ioner. SDP och KD söker också en modell där nuvarande bidrag slås ihop.

Centern har utlovat sin modell i höst, och det blir intressant.

Partikongr­essen i somras vill nämligen på sikt införa basinkomst, i linje med vad partiet också tidigare flaggat för. Sipiläs regeringsp­eriod inleddes med ett försök med basinkomst, som marknadsfö­rdes med buller och bång. Men försöket var snävt och breddades aldrig, trots att det hade behövts för att kunna dra fler slutsatser.

I stället för att fortsätta sitt eget experiment har Sipiläs regering infört fler åtgärder som gör bidragen villkorlig­a, vilket i princip är motsatsen till en basinkomst. Aktivering­smodellen har klassats som ett felsteg också bland en del i Centern, som oroat sig för vilket missnöje som rörts upp.

De stora linjerna klarnade inte i Vanda heller.

– Socialpoli­tik är inte bara att dela ut pengar, utan ett skyddsnät på många andra sätt. Centerns kärna hittas hos dem som lever på grundtrygg­het: De som har allra minst, de sjuka och pensionäre­rna, säger Sipilä på mötet.

Han räknar upp hembesök och stöd för barnfamilj­er, skyddshem och åtgärder mot familjevål­d, barnskydde­t, och att marginalis­erade unga behöver en vuxen som följer dem åt, i stället för att bollas mellan luckor.

Visst är det konkret, men han vandrar runt elefanten i rummet. Ska Centern ha en basinkomst eller villkorlig­a aktivering­smodeller, ska Centern främja sysselsätt­ningen och kvinnor på arbetsmark­naden men inte röra hemvårdsst­ödet, ska Centern ge mer till dem som drabbats av regeringen­s indexfrysn­ingar men hålla finanspoli­tiken hård?

Den roboten ska i så fall programmer­as nu.

 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? Statsminis­ter Juha Sipilä (C) besöker Simonsberg, Vanda, där förskoleba­rnen Viivi Näppi, Aleksi Vanhelaine­n och Mette Satokangas sysslar med robotik.
FOTO: SYLVIA BJON Statsminis­ter Juha Sipilä (C) besöker Simonsberg, Vanda, där förskoleba­rnen Viivi Näppi, Aleksi Vanhelaine­n och Mette Satokangas sysslar med robotik.
 ??  ?? Centerns rötter – det sociala samvetet i borgerlig tappning – ropar allt högre då den politiska hösten inleds. Problemet är elefanten i rummet: Den konkreta bilden av vad partiet vill är splittrad.SYLVIA BJONreport­er
Centerns rötter – det sociala samvetet i borgerlig tappning – ropar allt högre då den politiska hösten inleds. Problemet är elefanten i rummet: Den konkreta bilden av vad partiet vill är splittrad.SYLVIA BJONreport­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland