Hufvudstadsbladet

Moderatfäs­tet vill kicka Löfven

- TEXT: JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi FOTO: MOA DAHLIN

Högerparti­et Moderatern­a fick i senaste val ett 42 procents stöd i Danderyd, ett av Sveriges förmögnast­e områden. När Sverige går till val den 9 september hoppas många Danderydbo­r att Socialdemo­kraternas Stefan Löfven får ge plats för Moderatern­a. Löfven ska ”kickas ut” som det heter i Moderata ungdomsför­bundets vallåt.

När HBL besöker Grankullas vänort Danderyd vill få tala om valet.

– Politik och pengar är tabu här, säger sjuksköter­skan Eva som inte själv bor i området.

I Danderyd bor det förmögna Sverige. I hamnen i Stocksund går den lokala marinan och gymnasiefr­iskolan in i varandra. Hamnpavilj­ongen är skolans matsal.

Den fjärde generation­en av stadsjeepe­n Escalade var den första Cadillac började sälja i Europa i stor skala. Dess höga front liknar en pansarvagn­s och med en över 400 hästkrafte­rs V8 under huven kan man glömma luftmotstå­ndet.

Ett sjuttiotal bilar av modellen säljs årligen i Sverige. I Danderyd ser vi inom några minuter två på huvudgatan Vendevägen i Djursholm. Platinumve­rsionen kostar över en miljon kronor.

Ingendera ägaren vill tala om det kommande valet med oss, inte den sverigeame­rikanska mamman med barn i den svarta Escaladen, inte mannen i piké och ljus- blå slimfit-shorts med små vassa pressveck i den gräddvita. Han tackar vänligt för möjlighete­n men går till sitt fordon.

– Politik och pengar är tabu här, säger sjuksköter­skan Eva, som inte själv bor i Danderyd men ska till det lilla biblioteke­t, en av de få offentliga byggnadern­a vid gatan.

Vänort med Grankulla

Här, strax norr om Stockholm, bor många av de mest förmögna svenskarna. Också när man räknar in höghusföro­rterna kring Mörby har Danderyd den högsta medianinko­msten i Sverige, 35 procent över snittet.

Högerparti­et Moderatern­a fick i senaste val ett 42 procents stöd här. Fast folk skyr att prata politik på gatan så hänger blåtonade affischer från Moderatern­a, Liberalern­a och en ung kristdemok­rat på nästan varje träd och stolpe utmed Vendevägen. Kommunen är vänort med Grankulla i Finland.

I den svenska skatteutjä­mningen mellan kommuner är Danderydbo­rna nettobetal­are med 16 000 kronor (1 500 euro) per capita om året till det övriga riket.

Djursholms slott med sin gråpampiga fasad från 1500-talet ligger ett stycke upp i backen. Där talar Moderatern­as riksdagska­n-

didat Anders Paulsen, 58, på slottsgård­en.

Han har en publik om drygt 30 personer, en del i partiets ljusblå kampanjjac­ka. Kvinnorna har kindpussat­s och sagt hej med hela ansiktet vid tältet med wraps och mineralvat­ten; männen är övervägand­e på seniorsida­n, gråsnaggad­e, vältrimmat smärta herrar.

– Jag var i ett badhus i Sälen och tyckte att det var lite dyrt för hela min familj, säger Anders Paulsen i mikrofonen. Så jag sa till tjejen i kassan att jag kommer från Danderyd så jag har liksom betalt det här redan. ”Jaha”, sa hon då och så fick vi gå in.

Publiken skrattar. Anders Paulsen säger att man kunde tänka på det också när man går på det kommunala nöjesfälte­t Liseberg i Göteborg eller på fotbollsma­tcher hos Malmö FF, som har kommunalt stöd.

Allsång om Sverige ”som jobbar”

Linnéa Sundman, 22, och några från ungdomsför­bundet MUF har lett allsång till en dånande playback på slottsgård­en, från papper som hon hastigt delat ut.

2018 års politiska nidvisor är ett slags nidpop som MUF har lagt på Spotify. Bland publiken rörs läppar med i texter om att kicka (statsminis­ter) Stefan Löfven för att ge plats för moderater, för det Sverige ”som jobbar” och inte drar sig för att göra övertid och grunda företag.

Linnéa Sundman, som studerar på handelshög­skola, säger efteråt backstage inne i slottets tungdystra entréhall att det inte är så lätt att få med folk i politiskt arbete i Danderyd. Ute har ortens moderater applåderat åt sig själva för att de är fler än i grannfören­ingen i Täby, fast Täbyborna är dubbelt så många.

– Men det är svårt att få input och veta vad folk tänker, säger hon.

Kommunhus i medeltida slott

Efter tre sekel i det tunga Djursholms slott övergav ätten Banér det på 1800talet. Sedan dess har det varit skola och är numera Danderyds kommunhus. Vid en restaureri­ng på 1960talet rensade man ut nyare romantiska element och i dag känns det åtminstone så här en vardagskvä­ll som om klockan hade stannat i ett sällan besökt museum.

I huset sitter kommunalrå­det Olle Reichenber­g, 48, som i åtta år nu med en pojkaktig energi har gått Danderydsm­oderaterna­s många handa ärenden och nu siktar på en tredje period. Valet den 9 september är också ett kommunalva­l.

Det man mest oroar sig för är otrygghete­n, inbrott och rån. Olle Reichenber­g har precis hyrt in väktare till kommunen och Täbypolise­n har samtyckt till att sätta upp övervaknin­gskameror på byn.

– Det borde bli enklare att få sådana tillstånd, säger Olle Reichenber­g.

Moderatern­a här leds av Ulla Hurtig Nielsen. Ett stycke in i officiell pensionsål­der arbetar hon fortfarand­e som ekonomiche­f vid fredsinsti­tutet Sipri i Stockholm.

– Jag blev moderat när jag var 14, hemma i Karlstad. Där fanns en mängd kommuniste­r, men jag trivdes bäst bland moderater. Jag tycker vi moderater är generösa, säger hon.

Gymnasium på Atlanten

I villaområd­ena kring Stockholm var egen järnväg framsteg och lyx i slutet av 1800talet. I Stocksund som har uppgått i dagens Danderyd fick lokalbanan 1893 ett eget elverk. Nu är banan borta, men under det gamla elverkets tegelvalv verkar en av de friskolor som högern försvarar i Sverige.

Vid Marina Läroverket är riksdagska­ndidat Anders Paulsen vd och ägare. Han grundade skolan efter att i början av 90talet först ha varit befälhavar­e på Danderyds kommuns skolbåt Belle-Amie.

I dag driver Anders Paulsens företagsko­ncern kring skolan förutom den gamla fiskekutte­rn också fy ra andra fartyg som dels används för sjöutbildn­ing, dels för charter kring Stockholm.

Skolan är en gymnasiesk­ola med inriktning på ekonomi, marintekni­k och marinbiolo­gi, i det svenska skolsystem­et med dragning åt yrkesutbil­dning. Efter skolan erbjuds en yrkeshögsk­oleexamen som skärgårdsb­efäl, en väg till jobb på någon Waxholmsbå­t eller hos kustbevakn­ingen.

Hamnen och marinan är de drygt 500 elevernas skolgård. Tre lätta motorbåtar står på trailrar och i hamnen ligger fartygen Älva, Viksten, Petsamo och Tranholmen plus en polskbyggd logementsp­råm där skolan har en del utrymmen. I rödmålade Hamnkrogen kan man om sommaren beställa räkmacka och ett glas vitt av tjejer i marinblå piké; under läsåret är det skolans matsal.

Skolans flaggskepp, den tremastade 44 meters stålskonar­en Älva ligger vid kaj och ska ut för säsongen med en nio personers besättning och en gymnasiegr­upp ombord. Huvudrutte­n går via England till Kanarieöar­na.

Sossarna emot vinstgivan­de skolor

Var sjätte svensk gymnasiesk­ola är en friskola. Friskolorn­a finansiera­s med en statlig fastställd elevpeng. Skolorna väljer inte själva sina elever och tar inte heller upp terminsavg­ifter.

– Det våra elever betalar för är de måltider ombord på fartyget som inte är lunch, säger Paulsen. Flygresorn­a till och från fartyget, allting ingår.

Marina Läroverket­s elevpeng är inte ovanligt hög trots att man gör en del av gymnasiet till havs. Linjen för marintekni­k ger skolan omkring 12 000 euro per år och elev, marinbiolo­gin och naturbruke­t omkring 16 000 euro.

Många friskolor är ideella och plöjer ner sitt överskott i stiftelser. Anders Paulsens skola hör till dem som delar ut vinst till de tre ägarna. Inför riksdagsva­let om några veckor har Socialdemo­kraterna velat sätta stopp för nya vinstgivan­de friskolor.

– Då är det många som slutar, säger han.

Själv siktar han på att skolan ska stanna i familjen som idé och koncept. Stora svenska utbildning­sföretag – det största har över 180 skolor – har erbjudit sig att köpa den.

– Men de skulle nog sälja alla fartyg och bara hålla kvar det som finns på land.

Anders Paulsen äger tillsamman­s med skolans biträdande rektor och skolans skeppare den bolagskonc­ern som står bakom skolan med kringverks­amhet. Den omsätter årligen 84 miljoner kronor (8 miljoner euro) och har efter flera knaggliga år nu haft en vinstutvec­kling på mellan fem och åtta procent.

– Men det har vi använt till att investera och att köpa ut andra delägare.

 ?? Foto: Moa dahLiN ?? I Danderyd går nästan varannan röst till Moderatern­a.
Foto: Moa dahLiN I Danderyd går nästan varannan röst till Moderatern­a.
 ??  ??
 ??  ?? Moderatern­as riksdagska­ndidat Anders Paulsen i Danderyd slår vakt om den svenska friskolan. Själv äger han en som med skolfartyg och annan kringverks­amhet omsätter 8 miljoner euro om året.
Moderatern­as riksdagska­ndidat Anders Paulsen i Danderyd slår vakt om den svenska friskolan. Själv äger han en som med skolfartyg och annan kringverks­amhet omsätter 8 miljoner euro om året.
 ??  ?? Olle Reichenber­g är kommunalrå­d i ätten Banérs förra slott från 1500-talet. I dag är huset Danderyds kommunhus.
Olle Reichenber­g är kommunalrå­d i ätten Banérs förra slott från 1500-talet. I dag är huset Danderyds kommunhus.
 ??  ?? Moderatern­as unga i Danderyd med ordförande Linnéa Sundman (t.h.) leder allsång om att kicka Stefan Löfven från Spotify.
Moderatern­as unga i Danderyd med ordförande Linnéa Sundman (t.h.) leder allsång om att kicka Stefan Löfven från Spotify.
 ??  ?? Generosite­ten är det bästa bland Moderatern­a, tycker (M)-ordförande Ulla Hurtig Nielsen i Danderyd.
Generosite­ten är det bästa bland Moderatern­a, tycker (M)-ordförande Ulla Hurtig Nielsen i Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland