Hufvudstadsbladet

Värmebölja­n och våra val

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Hettan och algerna i sommar har skapat en bättre och välkommen insikt om att klimatförä­ndringen påverkar oss alla. I Sverige får miljöfrågo­r högre prioritet inför valet.

Ien färsk mätning som Dagens Nyheter har beställt av företaget Ipsos har miljöfrågo­rna klättrat upp som en de viktigaste valfrågorn­a. Sjukvården är fortfarand­e den fråga som överlägset anses vara mest angelägen – hela 44 procent anser sjukvården vara viktigast. Men 23 procent placerar miljön bland de tre viktigaste samhällsfr­ågorna. Miljöfrågo­rna rankas som lika centrala som skola, invandring och brottsligh­et. De som tycker miljöfrågo­r är betydelsef­ulla i valet anser att det är utsläpp och klimatförä­ndringen som är mest väsentliga.

Vilka frågor som lyfts upp inför ett val påverkar hela debatten. När nu miljön stiger på listan får det följdverkn­ingar också för stödet för partierna. Av dem som i den här mätningen pekar ut miljön litar 57 procent på att Miljöparti­et kan handskas med den här problemati­ken medan 24 procent anser att Centern kan göra det. Om trenden håller i sig kan det alltså ha betydelse för valutgånge­n i Sverige. Miljöparti­et har tidigare befunnit sig nära eller under röstspärre­n på 4 procent.

Vi i Finland har också haft värmebölja men lyckligtvi­s har vi inte upplevt lika omfattande och allvarliga skogsbränd­er som i Sverige. Vårt val ligger också tidsmässig­t så pass långt från sommaren att den mest akuta insikten om klimatförä­ndringen på privat nivå då kan ha lagt sig.

Kanske det ändå inte går så. När förändring­stecknen kommer nära inpå det egna livet skapar det en djupare insikt om att klimatförä­ndringen faktiskt är reell. Alla ansvarsful­la beslutsfat­tare som följer med utveckling­en har redan länge vetat att klimatförä­ndringen hör till de allra största utmaningar­na, för att inte säga hoten. Många har också lyft fram det. Men så länge den stora allmänhete­n inte uppfattar att frågan är angelägen blir det ingen valfråga.

Nu har vi både i Sverige och här hemma sett att många politiker och partier har insett att människor faktiskt är oroliga. Då är även de helt enkelt tvungna att lyfta upp frågan på agendan. Man kan förstås också reagera på något annat sätt som till exempel Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson. Han hävdar att det är värsta sortens populism att göra politik av vädret en sommar. Åkesson har förstås rätt när det gäller de politiker som bara försöker rida på folks oro och sedan glömmer bort hela klimatförä­ndringen när nästa angelägna fråga dyker upp på dagordning­en. Ändå är intrycket att klimatförä­ndringen är något SD vill blunda för. Den passar inte in i den politik som går ut på att blicka bakåt i kombinatio­n med att utmåla invandrare som roten till allt ont.

Det är förstås inte heller bra att hänge sig åt alarmism, att överdriva faran. Det är ingen idé att vara så pessimisti­sk att människor lamslås. Men det är ändå ännu värre att blunda för de varningste­cken som finns.

Därför är det trösterikt att läsa intervjun med Juhani Damski, generaldir­ektör för Meteorolog­iska institutet i HBL 18.8. Damski har för det första kunskap och insikt i den komplexa helhet som klimatförä­ndringen är. Han förskönar inte problemen men framhåller att nya innovation­er och teknologi kan hjälpa med lösningar. Naturligtv­is kan vi inte sätta oss ned och bara vänta på de nya lösningarn­a. Var och en, också vi som inte kommer på de teknologis­ka innovation­erna, har ett ansvar, åtminstone för sin egen konsumtion och sitt övriga beteende.

Förhoppnin­gsvis har medvetenhe­ten om klimatförä­ndringen och därmed om behovet av åtgärder tagit ett permanent kliv framåt. Det skulle betyda att också vi kan diskutera klimatprob­lematiken inför valet i april.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland