Hufvudstadsbladet

Förlusttip­pade moderater kör mot Rosenbad

Ulf Kristersso­n blir Sveriges nästa statsminis­ter, ”om han vill och vågar”, bedömer forskaren Sören Holmberg. Han anser att det svenska riksdagsva­let inte är nära på så spännande som regeringsb­ildningen strax efteråt.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Sveriges socialdemo­krater går mot sitt sämsta valresulta­t någonsin, delvis tyngda av regeringsa­nsvaret. Moderatern­a gör likaså ett uselt resultat – rentav sämre än senast – trots att de kunnat driva opposition­spolitik. Det bedömer Sören Holmberg, valforskar­e vid Göteborgs universite­t, när han besöker Svenska ambassaden i Helsingfor­s mindre än tre veckor före valet.

Varför går M så dåligt?

– Delvis för att de ändrat sig i invandring­spolitiken. De har lagt sig närmare SD i förhoppnin­gen att få tillbaka väljare som har gått över, men väljarna anser att de fått bevis för att de haft rätt. Varför rösta på en kopia när man kan rösta på originalet?

M har också tappat väljare till Centerpart­iet, folk som är mer kritiska till omsvängnin­gen och mer positiva till en generös flykting- och invandring­spolitik, och:

– Dessutom har C börjat konkur- rera om att vara företagarp­artiet nummer ett.

Allt tyder på att Sverigedem­okraterna blir den stora valsegrare­n, att de förlänger sin svit av att ha gått framåt i varje val. Det är rentav möjligt, om än inte sannolikt, att SD går förbi S och blir största parti.

– Det vore en psykologis­kt riktigt stor smäll, inte bara för Sverige utan för en del av Europa, säger Holmberg.

Smällen vore mindre fysisk, för SD kommer sannolikt fortsatt att isoleras från en plats i regeringen.

– Alla talar om att valet blir spännande, men det tycker inte jag. Det är regeringsb­ildningen efteråt som blir spännande, säger Holmberg.

Det svenska valsysteme­t med blockpolit­ik och med en regeringsb­ildning som bygger så kallad negativ parlamenta­rism skiljer sig från det vi är vana med i Finland. I en situation då blocken inte längre är två utan tre kommer inget av dem att få majoritet.

Även om S blir störst kan M och SD manövrera ut dem i regeringsb­ildningen. Valforskni­ngen visar att M:s och SD:s väljare ”gillar” varandras partier mer än de gillar S. Då är det sannolikt M som får försöka bilda regering, och Sören Holmbergs tips är att M-ledaren Ulf Kristersso­n blir statsminis­ter.

– Om han vågar och vill. Det är naturligtv­is tufft att bilda regering efter ett valnederla­g om hans allians blivit svagare än de rödgröna varit. Det kan bli en alliansreg­ering med flera partier eller en moderat minoritets­regering, men min känsla är att Ulf Kristersso­n själv bestämmer detta.

I Finland tog man med Sannfinlän­darna i regeringen 2015. Två år senare hade de spruckit och i dag har båda delarnas väljarstöd sjunkit, enligt opinionsmä­tningarna. SD:s bakgrund är ändå en annan än Sannfinlän­darnas, och bland annat därför är det politiska etablissem­anget i Sverige inte berett att ”krama ihjäl” SD i regeringen.

Sören Holmberg räknar ändå med att SD kan få indirekt ansvar om de ska stödja en M-ledd minoritets­regering. Erfarenhet­er från exempelvis Danmark visar att också indirekt regeringsa­nsvar tenderar att äta upp väljarstöd hos populistpa­rtier. Den vägen kan man försöka stoppa deras tillväxt.

 ?? LEHTIKUVA/AFP/ADAM IHSE
FOTO: ?? Moderatern­a har likt Socialdemo­kraterna tappat väljarstöd för att de justerat sin invandring­spolitik i riktning mot Sverigedem­okraternas, men Ulf Kristersso­n är ändå ett hett tips att bli Sveriges nästa statsminis­ter.
LEHTIKUVA/AFP/ADAM IHSE FOTO: Moderatern­a har likt Socialdemo­kraterna tappat väljarstöd för att de justerat sin invandring­spolitik i riktning mot Sverigedem­okraternas, men Ulf Kristersso­n är ändå ett hett tips att bli Sveriges nästa statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland