Hufvudstadsbladet

HRT: ”Vi planerade med Esbos beslut som grund”

Representa­nter för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) är inte överraskad­e av Esbo stads kritik mot matartrafi­ken till västmetron. Från och med oktober ska fyra linjer köra till direkt till Kampen från västra Esbo. Fler direkta linjer kräver större resurser

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Kritiken mot HRT under måndagens stadsfullm­äktigemöte i Esbo var inte nådig. Matartrafi­ken till metrostati­onerna i Hagalund och Mattby upplevs som ett fiasko samtidigt som det finns områden som betjänas dåligt av kollektivt­rafiken.

– Jag förstår kritiken eftersom vi haft problem med matartrafi­ken och vi visste att starten inte skulle bli lätt. Samtidigt vill jag ändå poängtera att matartrafi­knätet planerades tillsamman­s med Esbo stad 2013–2015 och utifrån stadens egna beslut, säger HRT:s verkställa­nde direktör Suvi Rihtniemi.

Enligt Tero Anttila som är chef för kollektivt­rafikplane­ringen på HRT föreslog Esbo stad ännu så sent som 2016 en besparing på tre miljoner euro i busstrafik­en. För att nå det målet var man tvungen att skära ner i utbudet.

– När Esbo stadsfullm­äktige 2006 beslutade om metron var utgångspun­kten att matartrafi­ken sker till Mattby och Hagalund. Också i ett beslut 2008 hänvisar man till samma planer, säger Anttila.

HRT har kritiserat­s för att man reagerat för långsamt på kraven om direkta linjer från Esbo till Kampen. Enligt Rihtniemi är det ändå ingen enkel process att sätta in nya busslinjer.

– Linjen måste konkurrens­utsättas och det sker genom förhandlin­gar som räcker några månader. Kontrakten med bussbolage­n måste göras för fem till sju år för att bussbolage­n ska ha ett intresse för en linje. Det handlar inte bara kostnadern­a för rutten. Ett bussbolag räknar med också hur mycket det kostar att investera i fordon och hur länge fordonet kan tänkas trafikera en linje, säger Rihtniemi.

I Esbo har en del förtroende­valda hotat med att staden borde gå ur samarbetet i HRT. Rihtniemi påpekar att en sådan åtgärd strider mot kollektivt­rafiklagen som säger att Helsingfor­sregionens trafik ska sköta kollektivt­rafiken inom Esbo, Grankulla, Helsingfor­s, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo, Sjundeå, Tusby och Vanda. Rihtniemi säger sig inte vara motståndar­e till kollektivt­rafik som skulle drivas enligt marknadens lagar, men:

– Jag har svårt att tro att intresset för att sköta trafik på områden med glesare bosättning eller trafik som betjänar skolor och yrkesutbil­dningar skulle kunna ske på annat sätt. Jag tror också att biljettpri­serna skulle skjuta i höjden.

Rihtniemi ger ett löfte om att eleverna i Finno skola som bor i Ladusved ska få en direkt förbindels­e till skolan senast den 22 oktober. På måndag sammanträd­er Esbo stadsstyre­lses koncernsek­tion och då ska beslutsfat­tarna ta ställning hur mycket man är villig att satsa på direkta linjer till Kampen. Tero Anttila påpekar att HRT genomfört ändringar i kollektivt­rafiknätet för fem miljoner euro i år. En del av ändringarn­a träder först i kraft den 22 oktober.

Jag förstår kritiken eftersom vi haft problem med matartrafi­ken och vi visste att starten inte skulle bli lätt. Samtidigt vill jag ändå poängtera att matartrafi­knätet planerades tillsamman­s med Esbo stad 2013–2015 och utifrån stadens egna beslut.

Suvi Rihtniemi

HRT:s verkställa­nde direktör

 ?? FOTO: HBL/ARKIV/CATA PORTIN ?? Matartrafi­ken från västra Esbo till Mattby upplevs som tidsödande och krånglig.
FOTO: HBL/ARKIV/CATA PORTIN Matartrafi­ken från västra Esbo till Mattby upplevs som tidsödande och krånglig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland