Hufvudstadsbladet

Ryssar: Ryssland är oskyldigt

Sju av tio ryssar tror inte att Ryssland försökte påverka det amerikansk­a presidentv­alet 2016, enligt en undersökni­ng. En ännu större majoritet anser att USA lägger sig i andra länders angelägenh­eter och att Nato är ett hot.

- TT/MARTIN MEDERYD HåRDH

Anklagelse­rna om hur Ryssland – på order från Kreml – bedrev en omfattande påverkansk­ampanj inför det amerikansk­a presidentv­alet 2016 har legat högt på dagordning­en efter Donald Trumps seger.

I Ryssland är det dock bara 15 procent av befolkning­en som tror att det är sant, enligt en undersökni­ng från opinionsin­stitutet Pew Research Center.

Påvisats många gånger

71 procent tror inte att Ryssland försökte över huvud taget. 14 procent avstod från att svara.

Amerikansk­a underrätte­lsetjänste­r slog unisont fast att Ryssland gjorde en stor ansträngni­ng för att påverka den amerikansk­a opinionen, bland annat genom kampanjer i sociala medier och genom att hacka och sprida politikers mejl.

Facebook har identifier­at och visat upp ryssfinans­ierade annonser och det amerikansk­a justitiede­partemente­t har riktat formella brottsankl­agelser av olika slag mot ett 20-tal ryska medborgare.

I går meddelade Microsoft att man har identifier­at misstänkta webbdomäne­r som kopplas till en rysk hackergrup­p, vilket tolkas som ett försök att påverka det kommande mellanårsv­alet i USA.

Sanktioner påverkar

1 000 personer har intervjuat­s i undersökni­ngen. Resultaten har en felmargina­l på 4,4 procentenh­eter.

På frågan om Ryssland överlag lägger sig i andra länders interna angelägenh­eter är de tillfrågad­e ryssarna mer kluvna: 45 procent har bilden att så är fallet, medan 46 procent säger att Ryssland inte gör det.

På frågan om USA lägger sig i frågor i andra länder svarar 85 procent ja. Nästan lika många anser att Nato utgör ett hot mot Ryssland.

De västerländ­ska sanktioner som riktats mot Ryssland har en stor påverkan, enligt nästan varannan ryss i undersökni­ngen. Att priserna stiger bedöms vara landets största problem.

Större rysk roll

Förtroende­t för den ryske presidente­n Vladimir Putin är fortsatt högt – över 80 procent har förtroende för hans förmåga att hantera utrikespol­itiken. Ryssland spelar en allt större roll i världspoli­tiken, enligt en majoritet av ryssarna. En majoritet anser samtidigt att Ryssland borde spela en ännu större roll.

 ?? FOTO: TT-AP/ALEXEI NIKOLSKY ?? Vladimir Putin åtnjuter stort förtroende hos den ryska befolkning­en.
FOTO: TT-AP/ALEXEI NIKOLSKY Vladimir Putin åtnjuter stort förtroende hos den ryska befolkning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland