Hufvudstadsbladet

Sista naziförbry­taren utvisas – till tyskt äldreboend­e

Jakiw Palij, 95, trodde att han skulle få sluta sitt liv i det trivsamma rödtegelhu­set i Queens i New York. Men efter tiotals år av misslyckad­e försök lyckades det amerikansk­a justitiede­partemente­t nu under den legendaris­ka nazijägare­n Eli Rosenbaums ledn

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Jakiw Palij hade verkat som vakt i koncentrat­ionslägret Trawniki i Polen, där nazisterna drillade vakter för stora massavrätt­ningar i de stora och ökända koncentrat­ionslägren. Under bara en dag, den 3 november 1943, sköt vakterna över 6 000 judar till döds i Trawniki, ett av de största massmorden under nazitiden.

Enligt Vita husets uttalande efter utlämninge­n hade Palij, som var född i den del av Polen som nu är en del av Ukraina, kommit till USA 1949 där han fick medborgars­kap 1957. Han hade ljugit om sin bakgrund för de amerikansk­a gränsmyndi­gheterna och påstått att han under nazitiden hade jobbat på ett jordbruk och en fabrik.

”Genom att tjänstgöra som en beväpnad vakt i Trawniki och förhindra de judiska fångarnas flykt har Palij spelat en avgörande roll när de judiska offren mötte sitt fruktans värda öde i nazisterna­s händer”, heter det i Vita husets uttalande.

Nazijägarn­a kom Palij på spåren i USA och redan 2003 förlorade han sitt amerikansk­a medborgars­kap. Utlämninge­n till Europa lyckades dock inte eftersom inget europeiskt land var berett att ta emot honom.

Justitiemi­nister Jeff Sessions prisar i ett uttalande på tisdagen Eli Rosenbaum för hans oförtröttl­iga ansträngni­ngar att ställa naziförbry­tarna till svars för sina gärningar.

Palij var den 68:e nazisten, och förmodlige­n den sista, som utvisas från USA. Palijs grannar hade länge protestera­t mot att han tilläts bo kvar i deras kvarter.

Tyskland ville inte, fram till i går, ta emot Palij eftersom han inte var tysk medborgare. Nu gick Tyskland med på att ta emot honom och han fördes genast efter ankomsten till Düsseldorf till ett äldreboend­e.

Den genom tiderna värsta naziförbyt­aren som fångats in i USA anses vara John Demjanjuk, som dömdes av en tysk domstol för att ha medverkat till 28 000 människors död i gaskamrarn­a i Sobibor. Också han slutade sina dagar på ett tyskt äldreboend­e.

 ?? Foto: tt-AP/KAthy Willens ?? Demonstran­ter krävde i fjol att Jakiw Palij utvisas ur USA. Nu hörsammas de.
Foto: tt-AP/KAthy Willens Demonstran­ter krävde i fjol att Jakiw Palij utvisas ur USA. Nu hörsammas de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland