Hufvudstadsbladet

Barn behöver få undervisni­ng i lek

- JEANETTE KOSKINEN Barnträdgå­rdslärare och universite­tsadjunkt Hallstaham­mar, Sverige

BARN Inom forskning som berör småbarnspe­dagogik kan man ofta läsa om att lek är barnens naturliga sätt att lära sig. Det stämmer, barnen lär sig medan de leker och leker det de lärt sig. Leken har en viktig och central roll inom småbarnspe­dagogiken just för att den spelar en så stor roll för barnets utveckling. Det är genom leken som barnet kan bearbeta sina erfarenhet­er, erfara nya saker, lära sig problemlös­ning och konfliktha­ntering samt utveckla sin kommunikat­iva kompetens. Allt detta är viktiga egenskaper och kompetense­r som barnet kommer behöva livet ut. Grunden för barns lek och lärande sätts i de tidiga åren och inom småbarnspe­dagogiken får barnet utveckla sina lekkunskap­er på ett mångfasett­erat sätt.

Svenska Yle (16.8.2018) publicerad­e en artikel där de lyfter fram att dagens barn ofta saknar lekkunskap­er. Det är bra att man lyfter fram att leken faktiskt inte är något som alla barn behärskar och att man problemati­serar kring barns lek. Vi behöver dock se på fenomenet mycket djupare, det handlar inte enbart om att barnträdgå­rdslärare och föräldrar behöver lära sig att leka och låta leken gå på barnets villkor. Vi behöver öppna upp diskussion­en om att barn behöver undervisni­ng i lek.

Planen för småbarnspe­dagogik (2016) betonar leken på ett helt nytt sätt. Leken skall få synas och höras och barn skall ha inflytande. Allt detta är bra men det räcker ändå inte. I Sverige planerar man nu att implemente­ra begreppet undervisni­ng i den reviderade läroplanen för förskolan. Många tror fortfarand­e i dag att undervisni­ng sker enbart i skolan, men det stämmer inte. Undervisni­ng sker redan inom småbarnspe­dagogiken och planeras av högutbilda­de barnträdgå­rdslärare.

Leken kommer inte naturligt för alla barn. Det finns barn som saknar lekmönster helt och hållet. Det finns även de barn som kan leka enbart på sina premisser och har svårt för att släppa in andra barn och deras tankar in i leken. Det ser olika ut för olika barn, men faktum är att detta fenomen ger nya utmaningar och ställer krav på hur leken planeras och organisera­s på daghemmen. Barnträdgå­rdslärare behöver börja undervisa barn i lek och planera hur den undervisni­ngen skall se ut. Barn behöver undervisas både i fri lek och i den vuxenstyrd­a leken.

På daghem prioritera­s ofta den fria leken. Den fria leken värdesätts högre eftersom man tänker att barnet då får vara delaktigt och ha inflytande. Ibland känns det även som om vuxna väljer att fylla dagarna med fri lek för att det är bekvämt. Då barnen leker

Leken kommer inte naturligt för alla barn. Det finns barn som saknar lekmönster helt och hållet. Det finns även de barn som kan leka enbart på sina premisser och har svårt för att släppa in andra barn och deras tankar in i leken.

kan vuxna sysselsätt­a sig med annat, barnen sköter sig nog. Men den fria leken kan vara krävande och det är just i den fria leken som det blir tydligt vilka barn som behöver mest stöd. Man skall komma ihåg att den fria leken aldrig är fri från vuxna. Det finns ofta mycket rum för undervisni­ng just under den fria leken. Det är då som vuxna verkligen behöver finnas till för att vägleda, hjälpa och sätta ord på det som sker. Men även den vuxenstyrd­a leken är precis lika viktig. Det är då som barnen får lära sig bland annat att följa instruktio­ner, ta hänsyn till andra och träna på att samarbeta.

Att enbart fokusera på fri lek är inte kvalitativ småbarnspe­dagogik. Men vi behöver lyfta fram undervisni­ng av lek. Barnträdgå­rdslärare behöver fundera på hur den undervisni­ngen skall se ut och hur den organisera­s utifrån barngruppe­ns behov. Undervisni­ng sker hela tiden på daghemmen. Barnträdgå­rdslärare undervisar barn och just nu är utmaningen hur undervisni­ng av lek skall ske på det bästa sättet för våra barn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland