Hufvudstadsbladet

Protest mot digtatorer­na

- GUNNULF MåRTENSON f.d. elektronik­ingenjör Grankulla

DIGITALISE­RING Nej. Rubriken är inget tryckfel. Den är en ordlek. Jag har skrivit förr om fenomenet digitatur, men har igen färska erfarenhet­er.

Min dator säckade nyligen ihop. Kanske virus. Men jag kom ändå ut på internet. I min enfald trodde jag att ett telefonsam­tal till Microsofts stödfunkti­on kunde ge en trådända för återuppliv­ning. Trots en hel timmes letande hittade jag inget sådant telefonnum­mer på företagets hemsida. Jag hann i ett dygn fundera på 112, men kom dock till att nöden inte var så stor, utan att det räckte med 118, där jag fick upplysning om stödtjänst­ens

nummer. Microsoft behagade svara med en hela sexton sekunder kort inspelning på enbart finska att de inte kunde hjälpa. Via försänknin­gar fick jag dock kontakt med en närbelägen firma som offererar PC-stöd. Stödet borde vara en självklarh­et!

Telefonbol­agen och bankerna är inte bättre. Att nå deras kundtjänst tar ibland timmar. Den nya Aktiadirek­törens färska programför­klaring är mycket välkommen. Min gamla mobiltelef­on hade fått ett mekaniskt fel och hölls ihop med tejp, när jag för ett år sedan nödgades inköpa en smarttelef­on för att handha mina bankärende­n. Det blev flera återbesök till mobilbutik­en innan jag lyckades få telefonen rätt inställd. Och ännu uppenbarar sig ikonerna

på nya platser varannan dag och apparaten skriver på eget bevåg gallimatia­s i mina meddelande­n.

Mina försök att kontakta bankernas kundtjänst räckte två dygn och den bank som ringde tillbaka först fick mig som digitalkun­d. I alla tider har bankerna haft som kutym att om ett ärende inte kan skötas på utsatt datum, så duger nästa dag. Under påsken råkade det sig så att mina sista kontanter gick till kyrkans kollekt. Tisdag förmiddag knackade jag på bankkontor­ets dörr eftersom Grankullas enda bankautoma­t just då var bortskruva­d. Nehej, den här banken hade sin kassatjäns­t öppen bara på måndagar, onsdagar och fredagar. Hade banken tänkt sig att jag borde ha lagt mitt kreditkort i kollektpås­en?

På internatio­nell nivå är det ännu värre. Med ett halvt öga följer jag med EU:s kamp mot teknologij­ättarna. I HBL har Lars Christer Johans under de senaste åren upprepade gånger protestera­t mot digtatorer­nas monopolfas­oner. Jag stöder hans upprop.

När Heikki Tetri 1986 grundade (sedermera börsbolage­t) Comptel, intervjuad­e han oss branschfol­k om framtiden. Mitt svar var en parafras på Murphys lag: ”Det som kan göras elektronis­kt kommer göras elektronis­kt.” Men bevare oss för elektronis­k röstning! En säker väg till digtatur!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland