Hufvudstadsbladet

Varför diskrimine­rar Viking Line finländare?

- CHRISTINA ELFVING Helsingfor­s

KRYSSNINGA­R Rederiets marknadsch­ef Peter Hellgren skriver i sitt svar (HBL 14.8) på min insändare (9.8) att rederiet tillämpar ”en dynamisk prissättni­ng”.

Däremot svarar han inte alls på frågan: Varför är det dyrare att resa Helsingfor­s– Stockholm om resan köpts i Finland än om samma resa köpts i Sverige?

Min son, bosatt i Stockholm, köpte en resa till mig från Helsingfor­s till Stockholm 7.8. Resan betalades 23.7. Den 6.8 upptäckte jag att Viking Line ändrat namnet på den som reser till min sons namn.

Jag ringde upp Viking Lines kontor i Helsingfor­s och fick då veta, att jag måste betala 1 165 kronor (111 euro) till för att få använda den hytt min son redan betalat för mig.

Biljetten skulle nu kosta 2 355 kronor (225 euro). Han hade betalat 1 190 kronor (114 euro) för hytten, men bolaget ansåg detta endast vara priset för en person bosatt i Sverige.

Däremot svarar han inte alls på frågan: Varför är det dyrare att resa Helsingfor­s–Stockholm om resan köpts i Finland än om samma resa köpts i Sverige?

Min son fick höra av Viking Lines kontor att det här är fråga ”om skilda marknader”.

Den ”dynamiska prissättni­ngen” bestod alltså i att ta betydligt mera betalt för att biljetten köptes åt en finländare som skulle åka från Helsingfor­s till Stockholm.

Som jag ser på saken är det inte fråga om dynamisk prissättni­ng utan om ren och skär diskrimine­ring av finländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland