Hufvudstadsbladet

Rök fisken själv

Lite rökt fisk i salladen eller på smörgåsen är aldrig fel. Passa på att röka fisken själv i en röklåda, det är inte så svårt som det kanske låter.

- TT/KERSTIN SVENSSON, BITTE E:SON FORSBERG

En het sommar som denna har många låtit bli att röka eller grilla på tomten. Men tack vare den senaste veckans regnskurar och svalare väder går det bra att tända grillen, den hembyggda ugnen eller röklådan igen.

Har man inte möjlighet att fånga sin fisk själv går det lika bra att välja bland utbudet i affärens fiskdisk.

Att röka sin egen fisk är egentligen ganska enkelt. Allt man behöver är en röklåda, spån och enris. Lådorna är inte så dyra och finns ofta att köpa i butiker som är specialise­rade på friluftsli­v. Spån brukar finnas i samma butik eller i en välsortera­d livsmedels­butik.

Glöm inte lagen

Innan fisken röks måste den ha legat i lag. Grundrecep­tet för cirka ett kilo fisk är: en liter vatten, en och en halv deciliter havssalt, två matskedar strösocker, rökspån av al, samt några kvistar enris. Börja med att koka upp vatten med salt och socker och låt vätskan kallna. Skölj och rensa fisken och lägg den i lagen. Låt den dra i minst fem timmar och gärna lite längre.

Fyll röklådan med rökspån och enriskvist­ar och placera lådan på ett underlag som tål värme. Torka av fisken med ett papper och läs instruktio­nerna för hur du använder just din röklåda.

 ?? Foto: tt/Bosse NilssoN ??
Foto: tt/Bosse NilssoN
 ?? PEHRSON/SVD/TT
FOTO: LARS ?? I ett rökskåp eller i en röklåda får fiskarna den rätta smaken.
PEHRSON/SVD/TT FOTO: LARS I ett rökskåp eller i en röklåda får fiskarna den rätta smaken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland