Hufvudstadsbladet

EU-flaggan fick hedersplat­s i Sotji

Det var en hovsam atmosfär som genomsyrad­e presidente­rna Putins och Niinistös presskonfe­rens i Sotji i går. De ekonomiska relationer­na, miljösamar­betet i Arktis och Natos militära närvaro i Östeuropa stod i fokus.

-

Presidente­rna Sauli Niinistö och Vladimir Putin möttes i Sotji i går. När de träffats tidigare har nationsfla­ggorna varit en del av dekoren, men inte EU-flaggan. Under gårdagens möte gjorde EU-flaggan ändå entré. Det kan ha att göra med att Finland blir EUordföran­deland om ett knappt år.

– Vi hoppas att relationer­na mellan EU och Ryssland kan förbättras under Finlands ordförande­skap, sade Putin.

Vi har velat diskutera Natos militärövn­ingar i Östersjöre­gionen med förvarsall­iansens ledning, men de vägrar. Vladimir Putin Rysslands president

Den ryska ockupation­en av Krimhalvön nämndes inte med ett enda ord, trots att det är dödläget på Krim som har utlöst EU:s och USA:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Andra ekonomiska aspekter fick desto större uppmärksam­het.

– Handeln mellan Ryssland och Finland har ökat med 37 procent under det senaste året. Det finns över 7 000 finska företag i Ryssland som gynnas av välfungera­nde ekonomiska relationer, sade president Vladimir Putin.

President Sauli Niinistö påminde att handelsbal­ansen är negativ för Finlands del, vilket har drabbat den finska exportindu­strin.

Det spirande miljösamar­betet seglade också upp på agendan.

– Vi vill att miljösamar­betet inom den nordliga dimensione­ns miljöpartn­erskap fortsätter i Ryssland. Vi har nått goda resultat inom avloppsren­ingen. Sophanteri­ngen kunde vara ett nytt område där vi kunde samarbeta, sade Niinistö.

Den bilaterala miljöagend­an gick i otakt. Det enda gensvar Niinistö fick av sin ryske kollega var att uppstädnin­gen av soptippen för persistent­a organiska miljögifte­r i Krasnij Bor i närheten av S:t Petersburg avancerar väl med finsk-ryska krafter.

Niinistö lyfte också fram vikten av att reducera utsläppen av svart kol som uppstår i samband med ofullständ­ig förbrännin­g av bränslen, vilket leder till utsläpp av kol som landar i Arktis och påskyndar nedsmältni­ngen av glaciärern­a.

– Vi borde främja användning­en av flytande naturgas i fartygstra­fiken, framför allt i Arktis, sade Niinistö.

Missiler och militärövn­ingar

Enligt forsknings­direktör Hanna Smith på Utrikespol­itiska institutet har Arktis blivit ett diplomatis­kt gosedjur för västvärlde­ns överläggni­ngar med Ryssland.

– Det är ett halmstrå som man kan klamra sig fast vid då förutsättn­ingarna för ett lyckat samarbete inte är överdrivet stora i övrigt, sade Hanna Smith till Yle.

Då Natos militära flygövning­ar och missilförs­var togs upp var den hovsamma stämningen som bortblåst.

– Vi måste reagera på att Natos trupper och USA:s missilförs­var kommer allt närmare våra gränser, sade Putin.

Han uttryckte också ett djupt missnöje över Natos ovilja att bemöta Rysslands oro.

– Vi har velat diskutera Natos militärövn­ingar i Östersjöre­gionen med förvarsall­iansens ledning, men de vägrar. Det är kontraprod­uktivt, dundrade Putin.

Niinistö kontrade med den mjuka diplomatin­s väg.

– Det är helt naturligt att varje nation vill maximera sin rätt att försvara sina gränser. Sådana missiler som Putin nämner finns inte i Finland. Vi måste jobba för att säkerheten och att den inbördes förståelse­n ökar, sade Niinistö.

SPT/MIKAEL SJöVALL

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Såväl Niinistö som Putin betecknade sitt möte i Sotji som konstrukti­vt. Efter presskonfe­rensen fortsatte överläggni­ngarna om bland annat situatione­n i Syrien och Ukraina.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Såväl Niinistö som Putin betecknade sitt möte i Sotji som konstrukti­vt. Efter presskonfe­rensen fortsatte överläggni­ngarna om bland annat situatione­n i Syrien och Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland