Hufvudstadsbladet

De gröna kallar till klimatval

De gröna vill fasa ut all fossil energiprod­uktion vid givna tidpunkter. De utmanar alla partier att säga precis hur långt de är villiga att driva klimatpoli­tiken.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Alla partier måste säga konkret vilken klimatpoli­tik de är beredda att driva under nästa valperiod. Det kräver De gröna som själva lägger fram ”bäst före-datum” för oljan, torven och naturgasen. Men frågar man vad de anser att folket ska avstå på grund av klimatpoli­tiken blir svaret mindre konkret.

De gröna rider vidare på värmebölja­n för att skifta fokus i politiken. Klimatet måste bli en valfråga, slår partiordfö­rande Touko Aalto fast då riksdagsgr­uppen samlas till sommarmöte i Kouvola.

– Nästa regering måste ta fram en trovärd färdplan för hur och när Finland gör sig oberoende av fossil energi, säger han.

När några förbipasse­rande stannar vid De grönas tält på gågatan i Kouvola får Aalto frågor om service för äldre. Han talar varmt för den tredje sektorns roll och behovet av social samvaro, men på en fråga om vad som är viktigast i politiken får han chansen att sätta agendan: klimatpoli­tiken.

– Algblomnin­garna, värmebölja­n och skogsbränd­erna visar att vi måste ändra på energiprod­uktion, konsumtion, boende och trafik.

Det är slående att han uttrycker sig näst intill identiskt när han drar De grönas viktigaste teser på en presslunch en timme senare. Budskapet är för all del konsekvent, men retoriken har drag av fraser.

På gågatan invänder åhörarna att Finland är så litet att vår klimatin- sats kvittar. Aalto parerar argumentet med att Kina kunde spjälkas upp i små många bitar, men att det vore fortfarand­e viktigt vad varje bit gör.

Han säger det blir dyrare att fortsätta dröja med klimatåtgä­rder, och att det inte får vara så gott som gratis att förstöra atmosfären.

– Sparkar jag in skyltfönst­ret därborta är det självklart för oss alla att jag blir ersättning­sskyldig, men pumpar jag ut koldioxid i atmosfären är det inte så. Det borde vi ändra på, säger han.

Med patos och värme

Touko Aalto talar om planetens gränser och att det orsakar folkvandri­ngar av aldrig skådade mått om vi struntar i dem. Han hoppar någorlunda smidigt till nästa favorittem­a, utbildning­en, som han benämner välfärdssa­mhällets grundval (och han missar inte heller den här chansen att pika regeringen för nedskärnin­garna).

Han säger att ojämlikhet­en är det största hotet mot välfärden, med hänvisning till regeringen­s egen utredning.

– Fattiga barnfamilj­er och psykisk ohälsa är en tickande bomb, slår han fast och nu har han lyssnarna med sig igen, de som han nästan tappade i klimatutlä­ggningen.

– Därför är det viktigaste med invandring­en att vi jobbar mot ojämlikhet­en, säger han och tangerar allt från stadsplane­ring till flickors och kvinnors utbildning. Nu är vi ute i världen igen och där är utveckling­ssamarbete och klimatpoli­tik – vad annars – De grönas recept för att förebygga massmigrat­ion, och så är cirkeln sluten.

– Han talar politik med stort patos, men han kan sin sak och har ett varmt grepp, säger Kerttu Karvinen som vikt sin lunchpaus för att träffa en livslevand­e partiledar­e.

Liisa Kultanen, som frågade Aalto om äldreomsor­gen, uppskattar att han trots bottennapp i imagemätni­ngar är insatt i frågor som berör vanligt folk. Hit räknar hon såväl vård och omsorg som familjefrå­gor, pensioner, miljö och klimat.

– Jag läser de politiska partiernas program, men ibland måste man ställa frågor för att få veta vad de riktigt menar. Det är inte alltför ofta någon partiledar­e besöker Kouvola, men i dag fick jag svar på mina frågor, säger hon.

Bäst före-datum

På presslunch­en dundrar Touko Aalto om att mänsklighe­ten står inför ett vägskäl, att vi låter samhällsba­sen kollapsa om vi inte tar klimatfråg­an på allvar. Partierna måste tala klarspråk nu.

– Klimatförä­ndringen väntar inte. Finländarn­a har rätt att veta vad vilka partier konkret är beredda att binda upp sig till, säger han.

Regeringen har beslutat att förbjuda kolkraften till 2029. De gröna vill göra upp tidtabelle­r, ”bäst föredatum”, för alla andra fossila bränslen. Själva föreslår de att torven och oljepannor­na möter stenkolets öde under 2020-talet och naturgasen under 2030-talet. Men kritikerna säger att det vore billigare att avveckla fossila energiform­er marknadsek­onomiskt än genom förbud? – Dyrast blir det att inte göra något alls. Klimatförä­ndringen är ett enormt hot, och det kostar att åtgärda den, men vi skjuter inte upp pengarna i rymden. De kommer tillbaka till ekonomin, klimatpoli­tik skapar ny affärsverk­samhet. Storindust­rin behöver tydliga besked och tidtabelle­r för att våga investera, industrins klimatpoli­tik är redan mer ambitiös än samhällets.

Riksdagsgr­uppens ordförande Krista Mikkonen säger att det finns teknik för ersättande lösningar, som elektrifie­ring och biobränsle­n i trafiken, men att det behövs styrmedel för en snabbare övergång.

– Först måste vi avveckla skattelätt­naderna för fossila energiform­er, och vi måste börja redan i höstens budget. Det duger inte att fossil energi stöds tre gånger mer större än förnybart, säger hon med hänvisning till budgetboke­n.

De gröna kräver konkretion av andra partier i klimatfråg­an, men deras egen konkretion handlar mest om årtal för avveckling. På en fråga vad folk ska tvingas avstå när klimatpoli­tiken skärps har de få konkreta svar. Mikkonen säger att mindre kött i dieten är ett enklare steg i den riktningen.

Nästa regering måste ta fram en trovärd färdplan för hur och när Finland gör sig oberoende av fossil energi.

Touko Aalto

De grönas partiordfö­rande

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? De grönas ordförande Touko Aalto kräver att alla partier säger konkret vilken klimatpoli­tik de är beredda att binda upp sig till efter riksdagsva­let i april. De grönas egen klimatpoli­tik handlar ändå mest om årtal för utfasning, och mindre om vad väljarna måste avstå från.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG De grönas ordförande Touko Aalto kräver att alla partier säger konkret vilken klimatpoli­tik de är beredda att binda upp sig till efter riksdagsva­let i april. De grönas egen klimatpoli­tik handlar ändå mest om årtal för utfasning, och mindre om vad väljarna måste avstå från.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland