Hufvudstadsbladet

Många avhopp från yrkesstudi­er oroar

Grahn-Laasonen: ”Många lämnas för ensamma med studieansv­aret”

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Nedskärnin­garna i yrkesskolo­rna har varit omtalade, men nedgången i närundervi­sningen har varit ett långvarigt fenomen.

Andelen som avbryter sina yrkesstudi­er har dessutom ökat. Skillnader­na är dock stora. Bland svensksprå­kiga yrkeseleve­r är det färre som avbryter studierna.

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen hänvisar till att kostnadern­a för yrkesutbil­dningen ökade kraftigt förra decenniet, men att närundervi­sningen minskade redan då.

– Man kan fråga sig vart de pengarna gick, säger hon.

Grahn-Laasonen medger att den växande mängden självständ­iga studietimm­ar ”lämnat alltför många allför ensamma” med ansvaret för sina studier, men skickar tillbaka bollen till skolorna.

”Efter två år har studierna varit en besvikelse. Min son har knappt någon närundervi­sning, och läseordnin­gen kan gapa tom i en vecka”, skriver en orolig mamma i en insändare i HS. ”Många klasskamra­ter har avbrutit sina studier.”

Vilken yrkesskola det handlar om framgår inte, och studier visar att läget varierar väldigt kraftigt.

Det har dessutom varit en trend som pågått under en längre tid, att en del av veckan gapar tom, och förutsätte­r egen disciplin. För fem år sedan var timmarna av närundervi­sning i snitt 28 av tidigare 38, men på en del

håll är det redan under 20. År 2015 hade bara hälften av studielinj­erna inom teknik och trafik över 20 timmar i veckan, och där fanns också fler som avbrutit studierna.

Nedskärnin­garna i skolsystem­et har inte bara präglat den nuvarande regeringen, utan också den förra regeringen skar ner.

Den senaste stöten var ett tapp på närmare 200 miljoner för ett par år sedan. Antalet lärare föll med 1600, enligt lärarfacke­t OAJ.

– Om vi ser på vilken typ av kommentare­r som kommer från fältet till ministerie­t, så är de av två sorter, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Om själva reformen säger hon att det kommit mer positiv feedback.

Reformen har bland annat innefattat en förenklad uppdelning av examenstit­larna och ett finansieri­ngssystem som grundar sig mer än tidigare på hur väl eleverna placerar sig i arbetslive­t efter fortsatta studier. Reformen innefattar också mer studier i företagens, alltså arbetsgiva­rnas, regi. Kritiken mot reformen har handlat om att nedskärnin­garna skett före det nya systemet varit på plats, och osäkerhete­n i hur många företag som i praktiken kan åta sig handlednin­gen.

– Verkställa­ndet är ännu inte färdigt, men det syns redan nu att det finns stora skillnader mellan olika skolor i hur långt man kommit. Därför har vi nu vikt totalt 60 miljoner euro för ett program som ska stödja övergången, för skapandet av kontakter till företagen och arbetslive­t

Elva procent av dem som går ur grundskola­n uppnår inte en sådan läskunskap som förutsätts för att man ska klara sig i fortsättni­ngen. När problemen börjar uppdagas finns rötterna redan långt bak i tiden. Sanni Grahn-Laasonen Undervisni­ngsministe­r

och för digitalise­ring, bland annat, säger Grahn-Laasonen.

Summan som delas ut 2019 för det ändamålet är 15 miljoner.

Ett annat nytt beslut som stöder elever i andra stadiet är tillägget för studiemate­rial. De som hotas av ekonomiska hinder för att köpa sitt skolmateri­al ska från och med nästa höst kunna få ett tillägg på 46 euro i månaden på studiepeng­en. Det kan uppskattni­ngsvis omfatta omkring 40 000 unga under tjugo.

”Det ökar risker för utslagning”

Men sedan till de oroliga signalerna ministern hört.

– De negativa signalerna handlar just om elever som blivit alltför ensamma med sitt ansvar för studierna i en alltför ung ålder. Det är något som ökar risken för utslagning. Det är något som jag hoppas att skolorna tar på allvar, säger ministern och kastar bollen till läroinrätt­ningarna:

– I yrkesskolr­eformen ingår att det ska finnas ett individuel­lt program för eleven, och där ska det också utvärderas hur mycket stöd eleven behöver. Om man inte gjort det har man inte förverklig­at det som reformen förutsätte­r.

Mellan en tiondel och en femtedel av eleverna på olika yrkesskolo­r är sådana som behöver specialstö­d. En del kommer till yrkesskolo­r som FPA-rehabilite­ring. En del har ett främmande språk som modersmål. Alla ska få ett individuel­lt program – men från lärarhåll påpekas att det kräver mer resurser, inte mindre.

Under de senaste tio åren har antalet elever i yrkesskolo­rna ökat från 280 000 till 330 000, medan pengarna minskat från två miljarder till 1,7 miljarder. Är inte resurserna den springande punkten?

– Under 2000-talet, före finanskris­en, ökade utgifterna till yrkesskolo­rna kraftigt. Och ändå minskade närundervi­sningen redan då. Det får en att undra vad som hände med de pengarna, säger Grahn-Laasonen.

För att åtgärda läget säger GrahnLaaso­nen att man särskilt måste se på hur mycket stöd de elevgruppe­r som har särskilt stödbehov får.

För dem som hoppar av för att utbildning­en inte känns som rätt val – de utgör omkring en tredjedel av avbrytarna – har en förbättrin­g redan skett, i och med den kontinuerl­iga antagninge­n, säger hon.

– Nu kan man söka sig till en an- nan yrkesutbil­dning hela året, då antagninge­n är kontinuerl­ig. Tidigare var det så att om man hoppade av så riskerade man bli hemma och vänta länge.

Mer integratio­n

På några år har andelen som avbryter yrkesskols­tudier stigit från 8,6 procent till 11,4 procent. Av de elever som behöver specialstö­d är det över 14 procent som avbryter, enligt Utbildning­sstyrelsen.

De som har främmande språk som modersmål är överrepres­enterade bland dem som avbryter yrkesstudi­er.

– När man ser på de som avbryter till exempel yrkesstudi­er, så går det att hitta orsaker redan längre bak i tiden. Elva procent av dem som går ur grundskola­n uppnår inte en sådan läskunskap som förutsätts för att man ska klara sig i fortsättni­ngen. När problemen börjar uppdagas finns rötterna redan långt bak i tiden, men symtomen fortsätter.

Grahn-Laasonen säger att hon därför vill införa tvåårig förskola, och försöka få fler barn i invandrarf­amiljer att delta i småbarnspe­dagogiken som en del av familjerna­s integratio­nsplan. Har du tips om den finlandssv­enska skolan? Mejla oss på nyheter@hbl.fi eller ring 09 125 32 22.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – Elva procent av dem som går ut grundskola­n uppnår inte en sådan läskunskap som förutsätts för att man ska klara sig i fortsättni­ngen, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – Elva procent av dem som går ut grundskola­n uppnår inte en sådan läskunskap som förutsätts för att man ska klara sig i fortsättni­ngen, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.
 ??  ??
 ?? KSF Media ??
KSF Media

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland