Hufvudstadsbladet

Isar i norr spricker upp

Sommarens varma väder, exceptione­lla vindar och luftcirkul­ationen har lett till att en av världens äldsta och starkaste isar har smultit.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Norr om Grönland finns Lincolnhav­et som har en mycket gammal och tjock is. Vanligtvis är isen över fyra meter tjock och inte ens isbrytare kommer fram i området. Det är en av världens äldsta isar. I år har ändå isarna för första gången spruckit upp och rört på sig.

– Isen har inte smultit på stället utan vindar har gjort så att isarna drivits bort. Att vi nu har öppet hav norr om Grönland beror på de exceptione­lla vindarna och luftströmm­arna, säger Jari Haapala, forsknings­professor vid Meteorolog­iska institutet.

Vad det här beror på är enligt Haapala svårt att säga men hela situatione­n i de arktiska områdena håller på att förändras. Det blir varmare vilket leder till att havsisarna smälter, vilket i sin tur gör att isarna blir mer dynamiska och rör sig snabbare.

– Tidigare var isen så tjock och stark att vindar inte kunde påverka den, men nu är den tunnare och skörare. Vindarnas och stormarnas inverkan är stor och allt beror förstås på klimatförä­ndringen som pågår.

Klimatet överraskar forskarna

Enligt Haapala påverkar fenomenet på Grönland inte Golfströmm­en eller vädret i Finland. Finland är ändå en del av det norra klimatsyst­emet och det här är en indikator på att klimatet i norr håller på att förändras.

– Det är väldigt svårt att förutspå inverkan av det här. Klimat och väder fungerar inte som en schweizisk klocka. Allt påverkar förstås något annat men det kan ta månader eller år innan vi lägger märke till det.

Att isen på öppet hav smälter påverkar inte havsnivån, men desto varmare Grönland och vattnet kring Grönland blir, desto snabbare smälter isarna på Grönland och det påverkar också våra vatten och vår havsnivå.

En norsk forskare, Thomas Lavergne vid Meteorolog­iska institutet i Norge, skriver på Twitter att fenomenet på Grönland är skrämmande.

Forskare Jari Haapala förstår oron och säger att vi håller på att öppna fönstret för en ny värld.

– Under de senaste tio åren har förändring­arna i de arktiska havsområde­na varit större än tidigare och större än någon forskare kunnat förutspå. Vi forskare vet inte riktigt vad som kommer att hända till näst. Naturen kommer med nya överraskni­ngar hela tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland