Hufvudstadsbladet

Aalto ska upp till bevis efter stapplande start

Under sitt första år som De grönas partiledar­e har Touko Aalto figurerat i medier nästan mera för sitt privatliv än sin politik. Samtidigt har partiets stöd i galluparna sjunkit med flera procentenh­eter.

- SPT/HENRI FORSS

När Touko Aalto, 34 år, tog över ledarskape­t för De gröna i juni 2017 framstod han som en mysig grannpojke som alla kunde gilla. Men bara några månader senare började det hända.

I augusti 2017 begärde Aaltos fru skilsmässa med anledning av Aaltos kärleksför­hållande med nästan tio år yngre Iris Flinkkilä, som är anställd på De grönas partikansl­i. Paret flyttade ihop strax efter att skilsmässa­n trädde i kraft i februari och har under sommaren represente­rat tillsamman­s på bland annat Finlandsar­enan i Björneborg.

I början av augusti deltog de i Stockholm Pride, där Aalto fotografer­ades utan skjorta medan han smiskade en annan man på stjärten, vilket ledde till en liten skandal.

Både Aalto och Flinkkilä har varit väldigt öppna om sitt privatliv på Instagram och dessutom ställt upp på åtminstone ett par intervjuer tillsamman­s.

Samtidigt har De grönas gallupsiff­ror på ett år sjunkit från rekordhöga 17,5 procent till 13,2 procent, enligt Helsingin Sanomats opinionsmä­tningar.

Men hur ska man ställa sig till De grönas ett år gamla ordförande? Är medier orättvisa som lyfter fram hans privatliv eller är det hans eget fel att politiken blir i skymundan?

Effektiv föregångar­e

Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfor­s universite­t, konstatera­r att Aalto har haft svårare att nå ut med Gröna förbundets politik än hans föregångar­e Ville Niinistö, som styrde partiet 2011–2017.

– Niinistö var väldigt effektiv, framför allt under den sista perioden av sitt ordförande­skap. Även om SDP var ett större parti var han i praktiken opposition­sledare. Det handlade om utbildning­sfrågor och nedskärnin­gar. Han var extremt kritisk mot regeringen och det slog igenom massmedial­t, säger von Schoultz.

I och med att Ville Niinistö var så framgångsr­ik blir kontrasten till Aalto extra tydlig, menar hon. Det är ingen lätt uppgift att ta över efter en erfaren politiker som Niinistö.

Hon tycker inte att man kan kritisera medierna för att ignorera politiken och i stället snaska på frågor som gäller Aaltos privatliv.

– Ansvaret för kommunikat­ionen måste alltid ligga hos partiet. Partiet och dess ledning väljer sin kommunikat­ionsstrate­gi och om den inte fungerar så byter man.

Trots att De gröna under Aaltos första år har sjunkit med flera procentenh­eter i galluparna ligger partiet fortfarand­e stadigt över resultatet i riksdagsva­let 2015 (8,5 procent) och kommunalva­let 2017 (12,5 procent).

– 13,2 procent är jättebra siffror för De gröna, säger von Schoultz.

Enligt henne är nedgången från i fjol inget att oroa sig över. Niinistö lyckades dra upp siffrorna med sin opposition­spolitik, men därefter har de övriga opposition­spartierna, framför allt SDP, höjt profilen. Enstaka toppnoteri­ngar ger inte en verklighet­strogen bild om ett partis popularite­t.

Utvärderas som statsminis­terkandida­t

Journalist­en Sanna Ukkola är mera kritisk till Aaltos exponering i offentligh­eten. Hon var tidigare programvär­d för Yles diskussion­sprogram Pressklubb­en, som rutinmässi­gt diskuterad­e politikers massmedial­a prestation­er.

– Jag tror inte att [Aaltos figurerand­e i offentligh­eten på grund av sitt privatliv] är enbart positivt för partiets gallupsiff­ror. Hans uppträdand­e på en gayklubb i Stockholm avskräcker knappast partiets kärnväljar­e, men kan påverka sådana väljare som överväger att rösta på partiet, skriver Ukkola i ett mejl.

Hon påpekar, i likhet med von Schoultz, att Aaltos offentliga image är väldigt annorlunda än Niinistös, som var mer förutsägba­r och koncentrer­ade sig på att kritisera regeringen.

– Enligt vissa är Niinistö fortfarand­e De grönas andliga ledare, även om hans aggressiva stil mötte kritik även inom partiet. Flera bedömare anser att Niinistö kritiserad­e Aalto indirekt genom att säga att han personlige­n är i politiken för att förändra världen, inte för att göra performanc­e. Även om De gröna är ett väldigt liberalt parti ingår där sakpolitik­er som är främmande för den nya stilen, skriver Ukkola.

Hon förvånar sig över skandalen kring smiskbilde­rna – Aalto lever som han lär.

– Å andra sidan utvärderas Aalto i sin nuvarande roll även som statsminis­terkandida­t och oväntade vändningar i privatlive­t passar kanske inte så bra i det sammanhang­et. ”Han lär sig” – Jag gillar Touko, säger Kalle Könkkölä.

Könkkölä var Gröna förbundets första partiordfö­rande och riksdagsle­damot 1983–1987. Numera har han dragit sig tillbaka från den aktiva partipolit­iken, men följer fortfarand­e med vad som sker inom partiet.

– Han lovade att behålla skjortan på i fortsättni­ngen , vilket är en bra, självironi­sk kommentar. Även han själv tycker att det gick lite för långt i Stockholm, säger Könkkölä.

Han säger att han inte fäster så mycket uppmärksam­het vid dylika episoder. Måhända är det inte klokt att uppträda halvnaken på en nattklubb, men någon skandal är det inte, anser veteranpol­itikern.

Till Aaltos kärleksliv ställer sig Könkkölä positivt, eftersom kärlek är något positivt överlag.

– Jag har inget emot honom. Han lär sig och blir bättre hela tiden. Det är inget lätt jobb, säger Könkkölä.

Det sjunkande gallupstöd­et ser han inte som ett problem i och med att siffrorna fortfarand­e är höga jämfört med de senaste valresulta­ten.

– Visst finns det de som önskar att Touko skulle vara mera saklig, men det verkar som om han har förstått det själv också, vilket är ett gott tecken i en människa.

Aaltos stora prövning blir riksdagsva­let i april nästa år. Kommer han att leda partiet till alla tiders valseger eller blir det en flopp? Med över ett halvt år kvar tills dess har han gott om tid att fila på sitt budskap och eventuellt tona ner sitt privatliv för att locka flera väljare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? I början av augusti festade Touko Aalto loss på en gayklubb i Stockholm.
FOTO: LEHTIKUVA I början av augusti festade Touko Aalto loss på en gayklubb i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland