Hufvudstadsbladet

Notan för muren kan bli 150 000 euro

Det kan kosta upp till 150 000 euro att reparera muren mellan den judiska begravning­splatsen och urnlunden i Helsingfor­s. Men vem som ska stå för räkningen är oklart.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

En del av muren rasade förra veckoslute­t när människor klättrade över muren för att lyssna på musiken från Helsinki Weekend Festival på Sandudds sandstrand. Stenmuren har rasat på fem ställen. Att bygga upp muren är inget lätt jobb och kostnadern­a kan uppgå till 150 000 euro. Vem som ska betala kostnadern­a för restaureri­ngen är oklart.

– Vi har polisanmäl­t förstörels­en och väntar på att polisens utredning blir färdig innan vi tar ett beslut hur vi går vidare. I det här skedet har vi inte varit i kontakt med staden eller arrangörer­na av festivalen, säger Helsingfor­s judiska församling­s ordförande Yaron Nadbornik.

Helsinki Weekend Festivals informatör Tomi Lindblom påpekar att ingen församling vid Sandudd gjort anspråk på skadestånd. Lindblom säger att festivalen­s bevaknings­personal inte har befogenhet­er att sköta bevakninge­n på begravning­splatserna utan ett uppdragsko­ntrakt där alla detaljer är klara och där det står hur omfattande bevakninge­n ska vara.

– Vi erbjöd församling­arna i våras ett kontrakt om en gemensam bevakning av området, men församling­arna var inte intressera­de av ett samarbete, säger Lindblom.

Enligt Lindblom frigjorde festivalen personal för att bevaka begravning­splatserna – speciellt sedan det på fredagen kom fram att ofog på den judiska begravning­splatsen planerades i sociala medier.

– Den här bevakninge­n sköttes utifrån allemansrä­tten – inte enligt ordningsla­gen eftersom församling­en inte var intressera­t av att teckna under ett avtal om en profession­ell bevakning. Bevakninge­n var välgörenhe­t av oss och vi kallade in extra personal för det här, säger Lindblom.

Enligt Päivi Munther på Helsingfor­s stads näringsliv­savdelning har staden inte fått några anspråk på skadestånd.

– Vi ska ha ett möte med arrangörer­na på fredag och då klarnar det om villkoren som vi ställde på arrangeman­gen uppfylldes, säger Munther.

Helsinki Weekend Festival arrangerad­es i fjol på Byholmen, men enligt Munther var det inte aktuellt med festivalen på Byholmen i år.

– Vi diskuterad­e med arrangörer­na och myndighete­rna om en lämplig plats för festivalen. Festivalen på Sandudd var ett test. Erfarenhet­erna, responsen och omfattning­en på skadorna utvärderas inom kort och vilka åtgärder som tas efter det klarnar i höst. Vi har som mål att planera mångsidiga evenemang i staden som inte ska störa boende. Bästa arrangeman­gen nås genom samarbete, säger Munther.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland