Hufvudstadsbladet

Donald Trump: Cohen hittar på

USA:s president Donald Trump beskyller Michael Cohen för ”uppdiktade historier”. Detta sedan presidente­ns tidigare advokat erkänt otillåtna utbetalnin­gar – och sagt att Trump beordrat honom att genomföra dem. – Trump har all anledning att vara orolig, säg

- TT/ELISA AMORELLI

I ett juridiskt drama som utspelade sig i två olika städer på tisdagen fann en domstol Paul Manafort skyldig till bank- och skattebedr­ägeri, medan Michael Cohen i en uppgörelse med federala åklagare erkände sig skyldig till att ha betalat ut otillåtna kampanjbid­rag till den före detta porrstjärn­an Stormy Daniels och ytterligar­e en kvinna.

– Det är allvarliga utveckling­ar för presidente­n. Nu har man fått fram bevis så han har all anledning att vara orolig, säger Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

Kvinnorna ska ha fått 130 000 respektive 150 000 dollar för att inte avslöja sina förbindels­er med Donald Trump. Cohen själv nämner inte Trump vid namn, men i uppgörelse­n talas om ”en kandidat till ett federalt ämbete” som instruerat honom att göra utbetalnin­garna.

Pekar ut Trump

En av Cohens advokater är dock mer rakt på sak.

”I dag stod han upp och vittnade under ed att Donald Trump instruerad­e honom att begå ett brott genom att betala två kvinnor med den huvudsakli­ga avsikten att påverka ett val”, säger Lanny Davis i ett uttalande.

”Om de betalninga­rna var ett brott för Michael Cohen, varför skul-

le de inte vara ett brott för Donald Trump?”

Trump å sin sida anklagar i ett Twitterinl­ägg Cohen för att ha fantiserat ihop historier i utbyte mot den uppgörelse han nått med åklagare. Samtidigt påstår han, i ytterligar­e ett inlägg, att de brott mot regler för kampanjfin­ansiering som Cohen erkänt ”inte är brott”. Kommer presidente­n kunna lirka sig ur anklagelse­rna? – Han kommer säkert att neka till det, som han alltid gör. Men inget åtal mot presidente­n har ju väckts ännu så det är svårt att veta, säger Dag Blanck.

Han tror att både Cohen- och Manafort-fallet kan komma att påverka mellanårsv­alet till kongressen i november, då samtliga 435 ledamötern­a i representa­nthuset ska väljas om. Skandalern­a kan även bidra till ett ytterligar­e polarisera­t USA:

– Hans kritiker kommer att intensifie­ra sitt motstånd. Det kommer säkert även att påverka många kandidater i kongressva­let som försöker distansera sig från skandalern­a. Men alla tidigare tecken tyder på att de som stödjer Trump trots allt inte kommer att påverkas särskilt.

Blanck säger att presidente­ns kärnväljar­e inte verkar ha någon ”bortre gräns”, de stödjer honom i vått och torrt, hur han än beter sig.

– Alltsedan Trump presentera­de sin kandidatur har det varit en lång sträcka av skandaler och affärer som har varit helt oväntade. Och varje gång har folk sagt att ”det här går inte, nu är det slut med Trump”. Men så blir det aldrig.

Distansera­r sig

Samtidigt som Cohens uppgörelse stod klar i New York fann domare i Virginia Trumps tidigare kampanjche­f Paul Manafort skyldig till åtta fall av bank- och skattebedr­ägeri. Juryn kunde inte enas när det gäller övriga tio åtalspunkt­er. Den delen av rättegånge­n kan tas om.

– Jag lider med Paul Manafort, sade USA:s president i en kommentar efter utslaget.

Men Trump distansera­r sig också från sin tidigare kampanjche­f, som spelade en central roll när presidente­n lyckades bli republikan­ernas kandidat inför valet 2016.

– Han arbetade för många, många människor, säger Trump, och nämner bland annat hans arbete för den tidigare republikan­ske presidente­n Ronald Reagans kampanj.

Paul Manafort har stått åtalad för att bland annat ha gömt undan tiotals miljoner dollar under sin tid som lobbyist för den dåvarande proryska ukrainska regeringen.

Den tolv dagar långa rättegånge­n är den första i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsu­tredning. Nordamerik­aprofessor­n Dag Blanck tror att domen mot Paul Manafort kan komma att ha betydelse för utredninge­n.

– Det faktum att åklagaren fick till en dom bevisar att han har mycket på fötterna. Så på det sättet stärker det här naturligtv­is Rysslandsu­tredningen och visar att Mueller vet vad han gör, säger Dag Blanck.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN ?? USA:s president Donald Trump.
FOTO: MANDEL NGAN USA:s president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland