Hufvudstadsbladet

Vad gäller rättsligt för USA:s president?

Kan en sittande amerikansk president åtalas för brott? Frågan diskuteras nu i ljuset av rättsfalle­n mot två av Donald Trumps tidigare medarbetar­e. Lagen är inte helt enkel att tyda, men här är en kort genomgång av det juridiska läget.

- Har detta skett någon gång?

Hur lagförs en president som har gjort sig skyldig till brott? Det beror på vilket brott det handlar om. Kongressen­s representa­nthus kan lägga fram riksrättsa­nklagelser om det finns misstankar om att presidente­n är skyldig till ”förräderi, besticknin­g eller andra allvarliga brott och förseelser”, i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag. För att fatta ett sådant beslut krävs enkel majoritet i representa­nthuset (som har 435 ledamöter). För att döma och avsätta presidente­n krävs att två tredjedela­r av senatens 100 ledamöter röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt genom riksrätt. Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representa­nthuset, men friades av senaten.

I Richard Nixons fall, efter Water- gateskanda­len, hade representa­nthuset inlett riksrättsp­rocessen men presidente­n avgick 1974, innan den hann fullbordas. Och om det gäller andra, mer ”vanliga” brott? Ofta framförs att en sittande president inte kan åtalas för sådana. Men det är en knivig fråga som grundlagen inte ger något helt tydligt svar på och som juridiska forskare tvistar om.

Många anser att det är just riksrätt som gäller för landets president så länge han eller hon innehar ämbetet, att övriga anklagelse­r får vänta tills efter det att mandatperi­oden är slut. Andra understryk­er att i USA står ingen, inte ens presidente­n, över lagen. Frågan har inte prövats av landets högsta domstol. Finns det ingen modernare skrivning i ämnet än grundlagen som trädde i kraft 1789? Ofta hänvisas till en justitiemi­nisteriere­gel från 1973 i vilken det heter att en sittande president inte kan åtalas på ”vanligt” sätt. Bland andra president Donald Trumps juridiske rådgivare Rudy Giuliani har refererat till den. En fråga som har lyfts i USA med anledning av den särskil-

En annan – ännu hypotetisk – fråga är om en amerikansk president har rätt att benåda sig själv, vilket Trump anser att han har.

de åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelse­n 2016 är huruvida Mueller kan tänka sig att bestrida den justitiede­partements­regeln. En annan – ännu hypotetisk – fråga är om en amerikansk president har rätt att benåda sig själv, vilket Trump anser att han har. Finns det andra vägar att avsätta en president, vid sidan av riksrättsf­örfarandet? Ja, presidente­n kan förklaras oförmögen att utföra sina plikter, enligt grundlagen­s 25:e tillägg. För att det ska ske krävs antingen ett gemen- samt utlåtande från vicepresid­enten och en majoritet av regeringen eller ett utlåtande från en kongressti­llsatt expertpane­l (exempelvis bestående av medicinska experter).

Om presidente­n motsätter sig utlåtandet har kongressen tre veckor på sig att debattera frågan och rösta om den. Två tredjedela­rs majoritet krävs och beslutet kan inte överklagas.

Källor: History.com, CBS, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker, Uppsala universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland