Hufvudstadsbladet

Trumps framtid oklar efter juridisk käftsmäll

- JURI VON BONSDORFF

Blumenthal är känd för att ta ut svängarna i sin kritik mot president Donald Trump, och hans känslor var eventuellt en aning överhettad­e även denna gång, men utan tvekan kommer den 22 augusti att ta en plats i den amerikansk­a politiska historien, frågan är bara hur stor den platsen blir.

Det som hände på tisdagen var att president Trump drabbades av ett dubbelt juridiskt bakslag.

Först nådde en jury i en domstol i Alexandria, Virginia, samstämmig­het i åtta åtalspunkt­er mot Trumps tidigare kampanjche­f Paul Manafort. Mer eller mindre samtidigt stod Trumps före detta långvarige personliga advokat, Michael Cohen, i en domstol och erkände sig skyldig till en rad allvarliga brott. Det är anmärkning­svärt att två personer med så nära anknytning till den sittande presidente­n döms för eller erkänner sig skyldiga till brott allvarliga nog att resultera i långa fängelsest­raff.

Manaforts dom är det mindre besvärande fallet för Trump. Manaforts brott handlar om skattefusk och bedrägeri. Åtalet väcktes som ett resultat av den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsu­tredning, men det har inga klara kopplingar till den påstådda ryska inblandnin­gen i det amerikansk­a presidentv­alet 2016. Inte heller påvisar domen maskopi mellan Trumps kampanj och ryska intressen.

– Det som hände Manafort är sorgligt, men det har ingenting med mig att göra, sa Trump kort efter att domen förkunnats.

Fallet Michael Cohen är betydligt besvärliga­re för presidente­n. Visserlige­n har Cohen också fuskat med skatter och bedragit banker, men det politiskt tyngsta och för Trump farligaste faktumet döljer sig bakom brott mot lagar om val- finansieri­ng. Michael Cohen erkände nämligen att han, på order av Trump, betalat stora summor till två kvinnor för att tysta ner dem inför presidentv­alet 2016.

Bägge kvinnorna, Karen McDougal och porrstjärn­an Stormy Daniels, hävdade att de haft ett sexuellt förhålland­e med Trump. Cohen sa också att betalninga­rna gjorts i akt och mening att påverka valresulta­tet. Trumps långvarige advokat och fixare hävdade med andra ord att han instruerat­s av presidente­n att bryta mot lagen. Båda betalninga­rna överskred ledigt 100 000 dollar och var olagliga om de inte rapportera­des till myndighete­rna. Till saken hör också att Trump tidigare sagt att han inte var medveten om betalninga­rna. Det uttalandet ser nu ut som en ren och skär lögn.

Juridiskt är det oklart vilka konsekvens­er Cohens avslöjande har för presidente­n. Vore han en civilperso­n skulle ett åtal inte vara uteslutet, men enligt justitiemi­nisteriets egna analyser kan presidente­n inte ställas inför rätta i det amerikansk­a rättsväsen­det. Den hållningen har dock inte prövats i en domstol.

Den större risken för Trump är riksrätt. Om demokrater­na tar tillbaka majoritete­n i representa­nthuset i november, vilket är fullt möjligt, kan demokrater­na använda sin makt till att inleda en riksrättsp­rocess. Det råder dock delade meningar om den politiska visheten i en process som sannolikt skulle stranda i senaten där domen slutligen fälls. Oavsett vad följden blir för presidente­n, har demokrater­na fått ännu ett tungt vapen att ta till i valkampanj­en.

– Det här kommer att vara en av de dagar i historien som alla kommer att minnas. Så kommentera­de den demokratis­ka senatorn Richard Blumenthal tisdagens nyhetsbomb­er i USA. Läs Juri von Bonsdorffs analys över läget.

 ?? Foto: tt-AP/MArk Wilson ?? Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen är det mer besvärliga fallet för presidente­n.
Foto: tt-AP/MArk Wilson Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen är det mer besvärliga fallet för presidente­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland