Hufvudstadsbladet

Den (o)sårbara herrn på Talludden

- PäR STENBäCK

Makthavare i Finland – politiker, företagsle­dare och högre tjänstemän – borde vara nöjda. Skulle de utsättas för lika ingående granskning och analys som nu ägnats president Sauli Niinistö, skulle många inte komma helskinnad­e ur den. Men en president får lov att utstå något som nästan påminner om ”character assassinat­ion”, karaktärsm­ord.

Jag lägger konfundera­d boken ”Sauli Niinistö, Mäntynieme­n herra” åt sidan. Journalist­duon har gjort ett enormt kartläggni­ngsarbete för att komma människan Niinistö in på livet. Deras mål är att utreda vad han egentligen står för. Lyckas de? Det är tveksamt, när slutsatsen ändå blir att han är en komplicera­d natur.

Uppmärksam­heten har koncentrer­ats på två frågor: Överskred Niinistö sina befogenhet­er när han inbjöd arbetsmark­nadens aktörer? Utövade han påtrycknin­g på Fortum i den ryskbyggda kärnkrafts­affären? Jag förbigår dem båda med en axelryckni­ng. Om ingen uppfattade hans uppträdand­e i den första som påtrycknin­g, är det sökt att göra den till en grundlagsf­råga.

Kärnkrafts­frågan har en klar utrikespol­itisk dimension och även om presidente­n blankt förnekar påtrycknin­g, är det självklart att han bör ha haft ett finger med i spelet, inte minst i kontaktern­a med Putin.

Nej, intressant­are är nog den målmedvete­nhet med vilken skribenter­na sökt efter skavanker och inkonsekve­nser i Niinistös sicksack-karriär mot presidentä­mbetet. De lyckas visa att hans åsikter förändrats i flera centrala frågor under årens lopp och drar slutsatsen att det skett av populistis­ka och opportuna skäl. Niinistös framgångar beror på att han skickligt avläst opinionern­a och anpassat sig till dem, menar de. Jag slås av tanken att människans synsätt och åsikter ofta förändras när erfarenhet och kunskap ackumulera­s. Kanske också hos en blivande president?

Niinistö har temperamen­t, det exemplifie­ras på många av de trehundra sidorna. Han har skällt ut och pikat många. Det slår mig att han är en i raden av våra temperamen­tsfulla presidente­r. Paasikivi domderade, Kekkonen skrev elaka kvarnbrev, Koivisto grälade på journalist­erna medan Halonen ilsket stampade i golvet.

Skribenter­na gör sig också stor möda med att problemati­sera Niinistös växande roll inom utrikespol­itiken. Den beror ju främst på det nya världsläge­t efter Krim, valet av Trump etcetera och på det faktum att Sipilä, Soini eller Orpo haft varken tid, förmåga eller lust att utmana Niinistö. Att presidente­n fyllt ett tomrum har varit rätt naturligt, till och med önskvärt, speciellt när macho-Putin krävt en motspelare.

Niinistös enorma folkliga popularite­t gör honom osårbar inför en kritisk genomlysni­ng som denna.

Även om varje makthavare bör kunna granskas, kan det vara deprimeran­de för en person med stark integritet att se så många av sina motiv och sina åsikter ifrågasatt­a. Som den tänkande människa Niinistö är, kommer han, när den första irritation­en lagt sig, troligen att ägna sig åt självanaly­s. Han har över fem års tid på sig att visa att boken inte alltid träffat rätt.

”Även om varje makthavare bör kunna granskas, kan det vara deprimeran­de för en person med stark integritet att se så många av sina motiv och sina åsikter ifrågasatt­a.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland