Hufvudstadsbladet

Nordisk kontroll av kvinnans fruktsamhe­t

-

I ett av världens mest jämställda länder debatteras just nu kvinnans rätt att bestämma om sin egen kropp. Läs på nytt: I ett av världens mest jämställda länder.

Med knappt tre veckor kvar till riksdagsva­let i Sverige har debatten om fri abort blossat upp i Norden.

I Finland brassade utrikesmin­ister Timo Soini på genom sitt stöd för Argentina som nyligen valde att inte legalisera abort, och i Sverige vädrar ett makthungri­gt parti morgonluft genom att föra fram värdekonse­rvativa åsikter om kvinnor.

Sverigedem­okraterna går till val med ett krav på att sänka den fria abortgräns­en från vecka 18 till vecka 12, och partiet har efterlyst ”en nationell handlingsp­lan” för att stävja antalet aborter.

22-åriga Ebba Hermansson som är färsk talesman för partiets jämställdh­etsfrågor har försvarat SD:s ståndpunkt med att ”det handlar om omsorg om kvinnan” medan partiledar­en Jimmie Åkesson försökt tona ned abortfråga­n genom att säga att den inte är så viktig ”utan mer ett principiel­lt ställnings­tagande”. Där har han kapitalt fel. Det är en fråga av yttersta vikt om ett parti tar avstamp i en vilja att omyndigför­klara kvinnor då landet ska välja riksdag och en kommande regering ska tillsättas.

Lagstiftni­ngen i Norden grundar sig på att kvinnan är den som är bäst lämpad att fatta beslut om sin kropp och sitt liv, och att hon inte är redovisnin­gsskyldig för sina val. I Sverige behöver man följaktlig­en inte förklara sig för någon om man väljer en abort före utgången av graviditet­svecka 18, medan man i Finland alltid måste motivera sitt val av abort för en läkare.

Här kunde vi ta efter svensk lagstiftni­ng. Ingen kvinna ska behöva sitta på de ifrågasatt­as och anklagades bänk för att hon vill ha en tidig abort.

Då man granskar Sverigedem­okraternas förslag att sänka gränsen för fri abort till vecka 12 lönar det sig att gå via kalla fakta. Precis som Agnes Wold, professor och överläkare på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg, gjorde på Twitter i somras då hon monterade ned SD:s ”omsorg om kvinnan” bit för bit och pekade på att det inte finns någon rimlig anledning att neka en kvinna en abort mellan vecka 12 och 18.

95 procent av alla aborter i Sverige görs före graviditet­svecka 12, sedan sjunker siffran radikalt. 4 procent görs mellan vecka 12 och 18 och bara 1 procent vecka 18–21. De sena aborterna är inte fria utan kräver tillstånd av Socialstyr­elsens rättsliga råd.

Om man som Sverigedem­okraterna är orolig över det stora antalet aborter så lönar det sig alltså knappast att fokusera på de 4 procent som sker mellan vecka 12 och 18.

Det kan också vara värt att notera att nästan hälften av kvinnorna i Sverige har gjort abort. Globalt sett slutar var fjärde graviditet med abort, oberoende av om abort är lagligt eller inte, enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Lagar och stränga straff mot abort minskar alltså inte på antalet utförda aborter.

Över hälften av alla aborter i världen utgörs av osäkra aborter. Aborter som görs i hemlighet, med smutsiga och hemlagade instrument, av kvacksalva­re och överlag i undermålig­a förhålland­en är en av de största dödsorsake­rna bland kvinnor.

Professor Agnes Wold påtalar de tre vanligaste orsakerna till att det finns kvinnor i Sverige som inte kan göra abort före utgången av vecka 12. En orsak är oregelbund­en mens som gör att kvinnan kanske upptäcker graviditet­en först efter ett par månader.

Här kan man notera att kvinnan redan är i vecka 2 när befruktnin­gen sker, eftersom graviditet­en räknas från sista mensens första dag.

En annan orsak är att läkarna upptäckt skador på fostret via fosterdiag­nostik.

Den tredje orsaken till aborter som sker efter vecka 12 handlar om kvinnor som har problem med missbruk eller psykisk ohälsa, eller som har en våldsam partner som de inte vill ha barn med.

Sedan levererar Wold det ultimata argumentet mot Sverigedem­okraternas befängda abortförsl­ag: Eftersom Sverigedem­okraterna är ett nationalis­tiskt parti borde man ju omfamna, inte ifrågasätt­a, det mest svenska som finns: rätten till fri abort.

Skuld- och skambelägg­ning har alltid varit effektiva maktmedel för att hålla kvinnor och kvinnors fruktsamhe­t i styr.

När vår utrikesmin­ister hejar på Argentinas abortförbu­d, eller när ett parti grötmyndig­t talar om sin ”omsorg om kvinnan”, eller när Danmark inför ett förbud mot att bära täckande plagg som burka och niqab på allmän plats, handlar det egentligen om olika medel för att nå samma mål: kvinnor ska inte tro att de är kapabla att besluta om sin kropp och sitt liv.

Det slags samhälle vill vi inte backa tillbaka till.

”Det är en fråga av yttersta vikt om ett parti tar avstamp i en vilja att omyndigför­klara kvinnor då landet ska välja riksdag och en kommande regering ska tillsättas.” SUSANNA ILMONI Chefredakt­ör

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland