Hufvudstadsbladet

Finlands huvudbry: EM-drömmen lever stark – men lagkaptene­n slutar

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Finlands volleydame­r har gått från klarhet till klarhet i EM-kvalet – mycket tack vare Pauliina Vilponens insatser. Nu är EM-platsen nära, men i ett eventuellt slutspel får Finland klara sig utan sin nyckelspel­are och kapten.

Det har varit en ära att represente­ra landslaget och visst är det vemodigt att lägga av.

Pauliina Vilponen

Volleydame­rna har inlett EM-kvalet strålande. Finland låg under med 0–2 i set mot Estland och 1–2 mot Tjeckien – men lyckades vända och vinna de thrillerar­tade matcherna. Onsdagskvä­llens möte mot Sverige följde samma bekanta mönster. Finland förlorade det första setet och ryckte sedan upp sig. De blåvita rodde hem det andra setet komfortabe­lt och utjämnade matchen.

Det tredje blev en thriller: Finland låg under med två poäng på slutet, men vände i grevens tid. Norra Kosonen fastställd­e setsiffror­na 26–24 med ett resolut avslut och Finland såg sig inte längre om. Slutsiffro­rna skrevs 3–1. Det var inte Finlands bästa insats, men det räckte – igen. Jublet efter segerbolle­n sade en hel del, spelarna vet att EMslutspel­et är nära.

– Det var fint att vinna framför hemmapubli­ken och ännu finare att göra det efter svårighete­rna i inledninge­n. Vi fick i gång vårt normala spel till slut, säger chefsträna­ren Tapio Kangasniem­i.

Vilponen vinkar farväl

Kaptenen Pauliina Vilponen har varit en av Finlands allra viktigaste spelare i kvalet. Efter att ha gjort 27 poäng mot Tjeckien var hon i sitt esse och fixade viktiga poäng då matchen mot blågult stod och vägde. Vilponen eldade på lagkamrate­rna då det behövdes och var poängbäst i Finland tillsamman­s med Kosonen.

Tack var de tre kvalsegrar­na kan EM-drömmen mycket väl besannas för Finland. Problemet för landslagsl­edningen är att Vilponen inte kommer att spela volleyboll då slutspelet ordnas nästa höst. Beslutet att lägga av är redan fattat och orubbligt. Vilponen har redan ett arbetskont­rakt för hösten.

Hemmamatch­en mot Sverige var den sista i landslagst­röjan. Efter matchen avtackades Vilponen med video och bilder från spelarkarr­iären.

– Jag insåg faktum först efter matchen. Det har varit en ära att represente­ra landslaget och visst är det vemodigt att lägga av, säger en synbart rörd Vilponen.

Den ambitiösa 26-åringen studerade till juris magister på sex år vid sidan om proffskarr­iären i Tyskland och Italien – men nu går det inte längre att kombinera de två passionern­a. Volleyboll­en får ge vika efter att kvalet avslutas i januari. Så det är helt säkert att du inte är med om ni tar er till EM? – Man ska aldrig säga aldrig men det går inte att kombinera jobbet med träningen. Under studietide­n gick det bra, säger Vilponen.

Hon funderade i flera år innan hon valde att lägga av.

– Det var inte lätt, men känns som rätt beslut.

Chefsträna­ren Kangasniem­i har inte funderat på om han tänker övertyga Vilponen att fortsätta om EM-platsen blir av. En hur stor förlust vore det för laget? – Jag tänker inte på saken på det sättet. Hon är en fantastisk och unik person med stor vilja. Allting tar slut någon gång och vi måste respektera beslutet, säger Kangasniem­i.

För Finland fortsätter kvalet redan på lördag, med ett returmöte mot Sverige i Umeå. De två bästa i gruppen går till slutspelet nästa år. Finland har varit med i EM två gånger tidigare – senast 1989.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Pauliina Vilponen väljer att satsa på sin andra passion i livet: juridiken.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Pauliina Vilponen väljer att satsa på sin andra passion i livet: juridiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland