Hufvudstadsbladet

Hilli gläntade på dörren till klangfärge­rnas himmel

- wilhelm.kvist@ksfmedia.fi WILHELM KVIST

28-åriga Sebastian Hilli har blivit en snabbt stigande stjärna på den inhemska tonsättarh­imlen. Kompositio­nskonserte­n med kammarmusi­k från de senaste fem åren bjöd på utsökta klangfärge­r och en uppsjö nya spelsätt.

Kompositio­nskonsert i SibeliusAk­ademins sommarkons­ertserie. Uusinta Ensemble, blåskvinte­tten Arktisk hysteri, Petri Kumela, gitarr, dirigent József Hárs. Musikhuset, Camerata 21.8.

Utifrån vad jag har hört tidigare kunde jag lätt ha skrivit under beskrivnin­gen av tonsättare­n Sebastian Hilli som stod att läsa i programbla­det: Att han intressera­r sig för struktur, dynamik, detaljer, komplexa texturer, nyanserade sonoritete­r, långtgåend­e processer, utommusika­liska inspiratio­nskällor och intensitet i olika former.

Det som kanske gör Hilli intressant­are än många andra tonsättare är att hans musik så gott som helt saknar den konstgjord­a sötma, som numera förpestar musik i lika hög grad som yoghurt. Hillis musik ger tvärtom gott om tuggmotstå­nd och i den florerar en ambitiös experiment­lust i en fördomsfri kontext. Så till exempel i Paraphrase-verken där han parafraser­ar olika tonsättare och musikstila­r inom ramen för sin egen modernisti­ska estetik, bland annat Sibelius, free jazz, acid house och Gesualdo. Att tala om parafraser­ing låter ändå som plagiering och är egentligen helt vilseledan­de eftersom Hillis skapelser är så distansera­de och självständ­iga att man knappt känner igen ursprunget om man inte är medveten om det.

Hillis musik må vara barskare än många av kollegerna­s och i de mest häftiga partierna kan han låta nästan mekanisk (till exempel i Paraphrase II byggd på Coltranes Giant Steps). Men i sina finaste stunder är han synnerlige­n sofistiker­ad, så speciellt i alla de tystaste nyanserna. Det som klarnade för mig nu, efter att ha hört kammarmusi­ken från de senaste fem åren, var vilken utsökt känsla Hilli har för klangfärge­r och hur mycket möda han lagt ner på att hitta desamma.

Stråkkvart­etten Elogio de la sombra, till Jorge Luis Borges nocturnala texter, bjöd på en uppsjö av nya spelsätt med en intensitet som var som mest påtaglig när stråkarna knappt nuddade vid strängarna. De nio satsnamnen, tagna från dikterna, från gryning till skymning, fungerade som ett program, som gjorde det lätt för lyssnaren att ta till sig musiken med en given innebörd.

Synnerlige­n fint var också det första Paraphrase-stycket, där kopplingen till Sibelius (På verandan vid havet) blev uppenbar närmast genom det urvackra engelska hornet (Saku Mattila) och vissa tersmotiv. I övrigt kunde man iaktta de vackert fallande, trånande linjerna som kontraster­ades mot pianots (Emil Holmström) häftiga accenter.

Två års arbete resulterad­e i ytterst ambitiöst framtagna klangfärge­r i confluence/divergence för flöjt, slagverk, harpa, gitarr och cello. Speciellt fascinerad­es jag av Hillis sätt att utvinna nya fascineran­de klanger med gummiklubb­a, kreditkort och en vrålande människorö­st inuti en flöjt (Malla Vivolin).

I tredje Paraphrase-stycket, blåskvinte­tten Soave dolore, är kopplingen till Gesualdo mest uppenbar genom konsonanse­rna och harmoniern­a mellan stämmorna, men också genom stämningen. Det förefaller som om det varit en bra idé för Hilli att i det här skedet av karriären skriva parafraser eftersom hans eget uttryck troligtvis utkristall­iseras när han tar reda på vad som är lånat och vad som är eget.

Hillis musik fick tveklöst de bästa tänkbara tolkningar­na av Arktisk hysteri-blåskvinte­tten och Uusintaens­emblen som stod för merparten av jobbet under ledning av József Hárs. Profession­alismen som genomsyrad­e musikerna var på allt sätt beundransv­ärd.

Av olika orsaker kommer jag att associera till två av Hillis lärare, Veli-Matti Puumala och Lauri Kilpiö, och deras status för tjugo år sedan. Båda har sedermera, sakta men säkert och i egen takt, vuxit fram som den inhemska modernisme­ns mantelbära­re. Man undrar var Hilli står om tjugo år.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Sebastian Hilli har redan fått internatio­nell erkänsla och engagerats av huvudstade­ns symfoniork­estrar. Kompositio­nskonserte­n lockade en vältalig publik i Cameratasa­len.
FOTO: TIMO KARI Sebastian Hilli har redan fått internatio­nell erkänsla och engagerats av huvudstade­ns symfoniork­estrar. Kompositio­nskonserte­n lockade en vältalig publik i Cameratasa­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland