Hufvudstadsbladet

Paraidrott­are betalar för landslagsu­ppdrag

Motsvarand­e betalning krävs inte av icke funktionsh­indrade

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Friidrotts­förbundets krav på att paraidrott­are som inte tar medalj i EM ska betala 900 euro har rört upp känslorna. Allt började med längdhoppa­ren och bronsmedal­jören Ronja Ojas tweet.

– Nu har jag kvitterat ut självriske­n och kan ta det lugnare, skrev Ronja Oja på Twitter.

”Alla idrottare har en självrisks­andel på 900 euro. Den andelen försvinner om idrottaren slutar bland de tre bästa”. Så står det i friidrotts­förbundets uttagnings­kriterier till para-EM. Förbundet har kört med samma metod sedan 2011, men allmänhete­n verkar inte ha varit medveten om det hela.

Friidrotta­re utan funktionsh­inder som deltog i EM i Berlin tvingades inte betala en motsvarand­e summa.

– Jag var inte nöjd med mitt hopp i gårdagens längdtävli­ng, men en medalj smakar nog. Nu kan jag ta det lugnare, då jag slapp självriske­n. Jag sparade en nätt summa, twittrade Ronja Oja, parafriidr­ottare och bronsmedal­jör i längdhopps­klassen T11 för synskadade, på onsdagen.

Tweeten väckte omedelbart reaktioner och frågor om vad hon talar om.

– SUL (Finlands friidrotts­förbund) har ålagt oss i para-EM en självrisk på 900 euro, som man måste betala om man inte får en medalj, svarade Ronja Oja.

Sponsor lovar betala

Reaktioner­na fick paralympis­ka kommitténs sponsor, möbelaffär­en Jysk, att träda in på torsdag morgon och erbjuda sig att betala självriska­ndelarna för de paraidrott­are som kanske blir utan medalj.

Idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) träffar friidrotts­förbundet på torsdagen och kräver en förklaring.

– Idrottarna ska ha rättvis praxis när de deltar i stortävlin­gar. Jag ska träffa friidrotts­förbundets ledning och tala om hur läget förbättras. Samtidigt vill jag ha en förklaring på logiken kring parafriidr­otten, skriver Terho.

Arrangeman­get med självrisk för idrottare som inte uppnår vissa resultat finns i flera stortävlin­gar för friidrotta­re. Det gäller till exempel juniortävl­ingar sedan förra decenniet. I en del tävlingar råder i stället en begränsnin­g på hur många som får delta.

Summorna varierar, enligt kvalificer­ingsregler­na 2018. En del tävlingar betalar man helt själv. I VM för 17-åringar är självriske­n 400 euro om man inte är minst på åttonde plats i sin gren, och i VM i gång fick 19-åringarna en självrisk på 1 200 euro om man inte placerar sig minst på åttonde plats.

Reaktioner­na på självriske­n i EM i parafriidr­ott kommer ändå strax efter friidrotts-EM i Berlin, där deltagarna inte belades med någon självrisk utan alla fick resan betald.

Förbundets träningsch­ef svarar till HBL med ett textmeddel­ande om att förbundet ger ett utlåtande under torsdagen.

Självriska­ndelar har varit i bruk vid juniortävl­ingar sedan förra decenniet, och för paraidrott­are sedan 2011, på grund av de höga kostnadern­a för paralympis­ka tävlingar. Redan i junior-VM 2006 var självriske­n 1 000 euro, enligt Kemppainen.

– Internatio­nella paralympis­ka kommittén finansiera­r inte idrottare i tävlingar så som Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) gör, och erbjuder inte heller gratis platser via kvoter som Europeiska friidrotts­förbundet (EA) gör. Utöver resor och inkvarteri­ng krävs det en deltagarav­gift som beroende på tävling varierar mellan 500 och 1 000 euro.

Parafriidr­ott är dyrare än annan friidrott på grund av både de assistente­r som behövs och Internatio­nella paralympis­ka kommitténs kännbara deltagarav­gifter, kommentera­r Finlands paralympis­ka kommittés generalsek­reterare Tero Kuorikoski.

– Ändå är målet i framtiden att självriska­ndelar i paraidrott inte ska behövas.

I en utredning gjord av Urheiluleh­ti för tre år sedan kom det fram att framgångsr­ika paraidrott­are ändå har en framträdan­de ställning bland dem som får stöd av Undervisni­ngsministe­riet. De tre som fått mest stöd under åren 2001–2015 var då parafriidr­ottaren Leo-Pekka Tähti, parabågsky­tten Jean-Pierre Antonios och paraskytte­n Minna Leinonen.

Jag ska träffa friidrotts­förbundets ledning och tala om hur läget förbättras. Samtidigt vill jag ha en förklaring på logiken kring parafriidr­otten. Sampo Terho, idrottsmin­ister (Blå)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland