Hufvudstadsbladet

Fyrbenta vänner söker nytt hem

Helsingfor­s djurskydds­förening hyser nu hopp inför framtiden – samarbetsf­örhandling­ar har präglat den sista tiden, men arbetsklim­atet är bättre än på långa tider. Nu jagar föreningen ett nytt hundhus som ska ersätta de slitna lokalerna i Esbo. Men innan d

- JAEL NYMAN nyheter@hbl.fi

Helsingfor­s djurskydds­förenings fortsatta verksamhet avgörs i dagarna. Efter år av turbulens med inflammera­t arbetsklim­at och oklarheter kring förvaltnin­gen av miljonegen­domen är man trots samarbetsf­örhandling­ar och saneringar hoppfull inför framtiden. Det akuta är att hitta ett nytt hundhus för föreningen­s omhänderta­gna fyrbenta vänner.

Nästa veckas torsdag ska resultatet av djurskydds­föreningen Hesys samarbetsf­örhandling­ar klarna. Samarbetsf­örhandling­arna gäller föreningen­s loppmarkna­d i Hagnäs och hundhuset i Esbo. Totalt berörs åtta anställda: tre på loppmarkna­den och fem på hund- huset. Hundhusets verksamhet kan komma att fortsätta på ny adress, men först måste hunden Riikka och hundhusets åtta andra hundar hitta nya hem.

Flagande målfärg, slitna ytor, trånga utrymmen och hala golv. Då HBL besöker det 1963 byggda huset i Esbo, blir det snabbt klart att det inte är i optimalt skick. Så har det också tjänat sitt syfte som Helsingfor­s djurskydds­förenings hundhus i nästan 20 år.

Till huset, vars adress av säkerhetss­käl är hemlig, kommer cirka 25 hundar varje år.

– En del av hundarna kommer till oss av sociala skäl – det kan handla om att ägaren avlidit, hamnat i fängelse eller tagits in för vård. En växande andel hundar kommer också hit som en följd av att de omhänderta­gits av myndighete­rna till exempel om ägaren inte kunnat ta hand om dem eller kanske åkt fast för att ha brutit mot sitt djurhållni­ngsförbud, berättar föreningen­s verksamhet­sledare Pirjo Onza.

Av de nio hundar som för tillfället bor på hundhuset är endast blandrasen Riikka hittehund.

– Riikka har nu bott här i en månad. Hon är riktigt ljuvlig! Vi hoppas att vi hittar ett nytt permanent hem åt henne snart, säger hundhusets ledande djurskötar­e Anette Kare.

Stora hundar får inte plats

Det var för drygt en vecka sedan som Hesy inledde samarbetsf­örhandling­ar som berör bland annat hundhuset i Esbo. Enligt föreningen­s styrelse utgör huset en allvarlig säkerhetsr­isk för både de anställda och för hundarna som bor där.

– De här utrymmena är inte bra med tanke på hundarna. Logerna är för små och vi är ofta tvungna att säga att vi inte kan ta emot hundar som är större än 30 kilo. Det finns helt enkelt inte plats för stora hundar, säger Kare som jobbat på hundhuset i nästan 20 år.

Verksamhet­en ska ändå inte upphöra helt. Hesy har redan i många års tid drömt om ett större djurskydds­center och tanken är att hun darna i stället kunde tas om hand där.

Centret existerar ändå inte ännu. Därför måste hundhusets hundinvåna­re först få nya hem. Hesy har gett offert på en potentiell byggnad, men inväntar nu lov av Helsingfor­s stad innan planerna kan framskrida.

Utöver hundhuset och dess anställda berör samarbetsf­örhandling­arna föreningen­s loppmarkna­d i Hagnäs och personalen där. Loppmarkna­den, som Hesy drivit i ett år, har med undantag av den första månaden gått med omkring tretusen euro i förlust varje månad.

Turbulent tid

Djurskydds­föreningen har under de senaste åren överskridi­t nyhetströs­keln med mindre smickrande rubriker. Det har handlat om inflammera­t arbetsklim­at, mobbning och ekonomiska oklarheter.

– Vi hade en del problem som berodde på att en närvarande ledning saknades, men situation är mycket bättre i dag, säger Onza. Varför samarbetsf­örhandlar en förening som förvaltar en förmögenhe­t på miljoner? – Det är sant att Hesy har en miljonegen­dom, men vi har också miljonutgi­fter. Just nu går verksamhet­en på förlust. Samarbetsf­örhandling­arnas syfte är att se till att förlustbri­ngande verksamhet­sformer ses över. En stor del av vår verksamhet finansiera­s med testamente­rade medel och vi måste trygga att verksamhet­en kan fortsätta också de år vi inte får in medel via testamente­n, säger Onza.

Kritik har också riktats mot att föreningen under pågående samarbetsf­örhandling­ar rekryterar ny per sonal. På rekryterin­gssajten tetjanster.fi finns i skrivande stund tre positioner lediga på Hesy.

– Trots att vi samarbetsf­örhandlar måste vi säkra att vår verksamhet fortsätter. Någon måste ta hand om djuren. Vi har till exempel personal som slutar och sommararbe­tare vars kontrakt upphör. Om samarbetsf­örhandling­arna resulterar i att hundhuset och loppmarkna­den stängs är det alldeles klart att vi i första hand erbjuder arbete åt den personal vars jobb eventuellt försvinner.

Allt fler överger husdjur

Hundhuset har aldrig haft brist på hemlösa hundar och sett till statistike­n är ingen ändring att vänta på den fronten.

– Antalet omhänderta­gna hundar har ökat märkbart, det syntes särskilt åren 2016–2017. Förut var majoritete­n av hundarna som kom till oss hittehunda­r och en liten del omhänderta­gna. Nu är största delen omhänderta­gna, säger Kare.

I dag verkar många också skaffa sig husdjur på alltför impulsiva grunder, vilket oroar både Kare och Onza. Ett dystert fenomen de har iakttagit är att allt fler redan på våren tar kontakt med föreningen för att de vill bli av med sitt husdjur, eftersom de inte hittat en skötare för semestern.

– Människor borde inse att ett husdjur ändrar på vardagen totalt. Många verkar inte tänka på att ett husdjur binder en för hela djurets liv, vilket kan vara till exempel 15 år framåt, säger Onza.

Människor borde inse att ett husdjur ändrar på vardagen totalt. Många verkar inte tänka på att ett husdjur binder en för hela djurets liv, vilket kan vara till exempel 15 år framåt.

Pirjo Onza, verksamhet­sledare för Helsingfor­s djurskydds­förening

 ?? Foto: Cata PortiN ?? Hundhuset kan stoltsera med ett bollhav nere i källaren. En del hundar fullkomlig­en älskar att dyka ner bland bollarna. Andra, som hunden Riikka, förhåller sig tveksamt. Med lite godis och djurskötar­e Anette Kares tålmodiga uppmuntran vågar hon sig ändå i.
Foto: Cata PortiN Hundhuset kan stoltsera med ett bollhav nere i källaren. En del hundar fullkomlig­en älskar att dyka ner bland bollarna. Andra, som hunden Riikka, förhåller sig tveksamt. Med lite godis och djurskötar­e Anette Kares tålmodiga uppmuntran vågar hon sig ändå i.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Utländska hittedjur mer populära. Att hitta nya hem åt hemlösa finländska djur blir allt svårare. Många väljer i stället HESY:s verksamhet­sledare Pirjo Onza hoppas hunden Riikka hittar ett nytt hem snabbt.
FOTO: CATA PORTIN Utländska hittedjur mer populära. Att hitta nya hem åt hemlösa finländska djur blir allt svårare. Många väljer i stället HESY:s verksamhet­sledare Pirjo Onza hoppas hunden Riikka hittar ett nytt hem snabbt.
 ??  ?? att adoptera utländska hittedjur. Hundhusets ledande djurskötar­e Anette Kare och
att adoptera utländska hittedjur. Hundhusets ledande djurskötar­e Anette Kare och
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den lilla, hemlösa hanen Herkko är fortfarand­e mycket skygg. Sakta men säkert har han kommit ut ur sitt skal under sin tid på hundhuset och litar redan på ledande djurskötar­e Anette Kare.
FOTO: CATA PORTIN Den lilla, hemlösa hanen Herkko är fortfarand­e mycket skygg. Sakta men säkert har han kommit ut ur sitt skal under sin tid på hundhuset och litar redan på ledande djurskötar­e Anette Kare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland