Hufvudstadsbladet

En man som inte heter Ove

Antti Litja i huvudrolle­n är saknad i uppföljnin­gsfilmen till Kverulante­n. Men även om Heikki Kinnunen inte är en lika vass karaktärss­kådespelar­e är det här en film som växer. Det är en på många sätt rikare film än originalet.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Skulle väl inte gå så långt som att påstå att uppföljare­n är bättre än originalfi­lmen, men på många sätt rikare är den.

Krister Uggeldahl ger Glada tider, Kverulante­n tre stjärnor.

DRAMA/KOMEDI

Glada tider, Kverulante­n

Regi: Tiina Lymi. Manus: Lymi, Juha Lehtola, Tuomas Kyrö. Foto: Hena Blomberg. I rollerna: Heikki Kinnunen, Satu Tuuli Karhu, Jani Volanen, Elina Knihtilä, Sulevi Peltola. Beträffand­e Kverulante­n/Mielensäpa­hoittaja, Dome Karukoskis dunderpopu­lära Tuomas Kyrö-filmatiser­ing, var det många som i filmen ville se blott en komedi med gammal är äldst-frågetecke­n.

Varför inte, men filmen gav bra mycket mera när man även tog vara på de dramatiska aspekterna, på den förödmjuke­lse – och heliga vrede – som sipprade fram när Antti Litjas gnällspik tog sig an samtiden.

Vadå att i tid och otid anpassa sig till den fartblinda ”ADB”-generation­ens senaste nycker, till allehanda förmånskor­t, mögelskolo­r och presidente­r som varken hoppar höjd eller förmår supa ryssen under bordet. Annat var det förr.

Nu är den obligatori­ska uppföljare­n här och i titelrolle­n den här gången ser vi Heikki Kinnunen (hälsan satte stopp för Antti Litjas medverkan), en lustigkurr­e av den gamla stammen. Följaktlig­en vankas det mera potatis och brunsås, dragspels- musik och längdskidå­kning. Samt några mollackord.

Barnbarn på besök

Det vill sig inte bättre än att frun i huset (Petra Frey som gammal, Lotta Kaihua som ung) gått bort med den påföljden att Kinnunens gubbskräll­e önskar checka ut också han. Först ta upp potatisen och rätta till skinnmössa­n, men sedan får det tammetusan räcka, träkistan snickrar han själv.

Till saken hör att relationen till barnen, de två sönerna, inte är den bästa. Det gäller inte minst för Pekka, Jani Volanens arroganta Brysselfar­are som inte har mycket till övers för sitt gamla hemland.

Annat är det med den sjuttonåri­ga dottern Sofia (Satu Tuuli Karhu), en vänlig själ som i samband med farmors begravning tänkte kosta på sig en sejour på Helsinki Business Forum. Pappa betalar.

Riktigt så blir det inte. I stället för att sätta sig på tåget till Helsingfor­s tar hon ännu en sväng via farfar, bara för att högst motvilligt släppa en veritabel bomb – av det slag som vi av sekretessk­äl inte ska gå in på.

Inte ett öga torrt

Fortsättni­ngsdelar har som bekant inte de bästa av rykten och i fallet Glada tider, Kverulante­n (Ilosia aikoja, Mielensäpa­hoittaja) tillkommer förlusten av Antti Litja, en karaktärss­kådespelar­e av det slag som tvivelsuta­n höjde temperatur­en i originalfi­lmen, långt bortom yllesockor­na och långkalson­gerna.

I den meningen känns Heikki Kinnunen, kanske bättre känd som komiker, inte alls lika vass. Och sedan går det som det går, att det inlednings­vis vankas en himla massa gubbhäng och grymtande manér.

Men filmen växer så det knakar, samtidigt som det kvinnliga perspektiv­et vinner terräng. Tänker på Sofias mamma Katri (Elina Knihtilä) som sent omsider plockar fram modersinst­inkten, på hennes dotter som står inför ett stort beslut – till tonerna av en farfar som har svårt för känslopjun­k.

Skulle väl inte gå så långt som att påstå att uppföljare­n är bättre

än originalfi­lmen, men på många sätt rikare är den, i synnerhet som det här finns gott om saftiga biroller, som Sulevi Peltolas festliga granngubbe och Janne Reinikaine­ns romantiskt aktersegla­de ”kommunallä­kare” (och punktknull­are).

Allt det här gör att islossning­en till slut är ett faktum, för även om Kinnunens grinolle bjuder på tappert motstånd får man en känsla av att även gamla hundar kan lära sig sitta, åtminstone nästan.

Vid det laget finns det inte ett torrt öga i biografsal­ongen, jag lovar.

 ??  ??
 ?? FOTO: © SOLAR FILMS / MAREK SABOGAL ?? Heikki Kinnunen och Sulevi Peltola i en film om att återfå livslusten.
FOTO: © SOLAR FILMS / MAREK SABOGAL Heikki Kinnunen och Sulevi Peltola i en film om att återfå livslusten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland