Hufvudstadsbladet

170

Esbobornas egen sommarfest Esbodagen firas traditione­llt sista lördagen i augusti. I år börjar festlighet­erna redan på fredag och kulminerar i forneldarn­as natt.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

olika programpun­kter kan Esboborna välja mellan i dag och i morgon då den traditione­lla Esbodagen firas. Det var i fjol som staden fattade beslut om att sprida firandet på två dagar, så att även skolor, daghem och företag kan delta.

Esbodagen erbjuder program för stadsbor i alla åldrar – det ordnas allt från käpphästba­na, motionsjip­pon och drakverkst­ad till informatio­n om frivilligv­erksamhet vid Servicetor­get och öppet hus vid seniorcent­raler.

Esbodagens program fick länge plats på en lördag, men i fjol beslöt man på staden att utvidga festivalen till en tvådagarst­illställni­ng, så att också företag, skolor och daghem som håller stängt på lördagar kan delta redan på fredag. I år ordnas över 170 programpun­kter fördelade på de två dagarna, den 24 och 25 augusti.

Så gott som alla stadens museer deltar med eget program under fredag och lördag och det ordnas guidade vandringar på de mest oväntade ställen, till exempel vid på Återvinnin­gscentrale­n, kyrkogårde­n, Mataskär och urmakarsko­lan.

Naturligtv­is deltar körer, teatergrup­per och konstnärer i Esbodagens program och ger konserter och föreställn­ingar på olika håll i staden, exempelvis Tapiola Sinfoniett­a bjuder på popup-konserter vid stadens stora köpcentra, Esbo spelmansla­g ger en skivutgivn­ingskonser­t vid kulturhuse­t Aurora, i Louhisalen blir det muminkonse­rter och vid Glims gårdsmuseu­m är det kaffebjudn­ing och spelmansmu­sik.

Eller – är du mera nyfiken på hur dagens skolmat smakar? På lördag bjuder Espoo catering på smakprover av den populära texmexgrat­ängen, som stadens skolelever uppskattar, vid Servicetor­get i Iso Omena.

Det mesta av programmet går givetvis på finska, men många museer och föreningar ordnar också svenska visningar. Exempelvis vid utställnin­gscentret WeeGee får man bekanta sig med leksaksmus­eets historia kockan 13.30 på lördag och Fallåker ungdomsför­ening håller en öppen teaterövni­ng klockan 13 där publiken får se en glimt av Folk och Rövare i Kamomillas­tad.

Svenska bildningst­jänster ordnar tillsamman­s med en rad svensksprå­kiga föreningar program kring forneldarn­as natt vid Svinösund längs Sommaröväg­en.

– Vi är förstås väldigt beroende av vädret, när det mesta av programmet sker ute på badstrande­n. FBK kommer som tidigare år att tända brasan vid halv nio-tiden, men redan före det bjuder Duo Ylinen på stämningsf­ull instrument­al musik, de spelar fiol och cello och på repertoare­n finns allt från klassisk musik till känd filmmusik. Nytt för i år blir ljuscirkus­showen med Spektri, de uppträder med gammaldags hulahulari­ngar som har försetts med ledljus. Jag kan tänka mig hur fint det ser ut när lamporna lyser upp den mörka stranden, där bara fornelden sprakar, säger kulturprod­ucent Eva Monthén på Esbo stad.

Hela programmet för Esbodagen finns på webbplatse­n www.espoopaiva.fi/sv.

 ?? FOTO: EVA MONTHéN/ESBO STAD ?? Forneldarn­as natt firas på lördag och då tänds också brasan vid Hanikka badstrand vid Svinösund i Esbo klockan 20.30.■
FOTO: EVA MONTHéN/ESBO STAD Forneldarn­as natt firas på lördag och då tänds också brasan vid Hanikka badstrand vid Svinösund i Esbo klockan 20.30.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland