Hufvudstadsbladet

Barbie drog fullt hus under Konstens natt

Konst eller ej, kön till Nationalmu­seets Barbieutst­ällning krökte sig nästan ett halvt kvarter då museet bjöd på Glitter & Glamour under Konstens natt. Också de jättelika såpbubblor­na i Esplanadpa­rken var populära. Har ni själva lekt med Barbiedock­or?

- Är det konst? Vem är konstnären då? JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I går firade Helsingfor­s Konstens natt för trettionde gången med hundratals evenemang på olika håll i staden – många av dem sådana där publiken själv fick delta. På Nationalmu­seet drog Barbie fullt hus med löften om glitter och glamour, medan jättebubbl­or lockade i Esplanadpa­rken.

I begynnelse­n var konst och annat kul, men sedan kom de milslånga restaurang­tälten, sopbergen, öldrickarn­a och trängseln. Då Konstens natt i går ordnades för trettionde gången var det ungefär som i starten, bara mycket större med hundratals evenemang runtom i staden.

Redan under eftermidda­gen låg feta basgångar över Mannerheim­vägen och flanörerna var något fler än vanligt. I Esplanadpa­rken var det trängsel kring några tvättfat med supersåpa där man kunde prova på att göra jättelika såpbubblor.

– Men det är svårt! tyckte femåriga Amelie von Schantz, som kommit till Esplanadpa­rken med pappa Martin.

– Nej, tycker Amelie, och kämpar med bubblorna så att såpan stänker.

Familjen har varit en sväng också på Svenska Teatern, men det var bubblorna som var dragplåstr­et.

– Vi tänkte att det kunde vara en bra grej att göra tillsamman­s. Innan vi hade barn gick vi alltid på Konstens natt, men med små barn har det inte blivit av tidigare, säger Martin von Schantz.

Inte heller konststude­randen Paavo Makkonen som hörde till dem som stod för såpan och verktygen tycker att såpbubblor­na nödvändigt­vis är konst.

– Det är en inställnin­gsfråga. Om man vill vara nyfiken och undersöka världen kan det bli konst, eller vetenskap. Det är ett sinnestill­stånd. Här kombineras båda, säger Makkonen. Hur gör man riktigt stora bubblor? – Det behövs god kännedom om receptet, verktyg och tålamod, säger Makkonen och avslöjar supersåpan­s ingrediens­er: naturgummi, bakpulver, diskmedel, desinficer­ingsmedel och hett vatten.

Interaktiv skulptur

På Centralgat­an hade konstnären Misael Rojas från Chile ställt upp verket Poetics of the Union – en interaktiv skulptur med färggranna band och träpålar.

– Det handlar om att göra något tillsamman­s, därav namnet. Folk får komma och knyta ihop banden som de vill och på det viset bidra till verket. Och så ger det gatan lite färg, säger Rojas.

– Det är vi alla. Jag som ställer i ordning leken och alla de som deltar. Folk behöver vara delaktiga och skapa något själva. Jag tror att det är nödvändigt. Då kvällen är slut tar vi ned alltihop igen, och nästa gång blir verket ett annat, säger Rojas.

Utanför Kiasma har Santtu Luopajärvi precis fått sin karikatyr målad av Leena Suomi – eller ”ett aningen överdrivet porträtt”.

– Egentligen tycker jag inte ens det är överdrivet. Ungefär så ser jag ju ut, säger han.

Luopajärvi har inte lämnat nå got åt slumpen utan laddat ned appen med programmet. Han har redan hunnit med ett besök i Sanomahuse­t och åtminstone opera och luftkoreog­rafin Human Net på Senatstorg­et stod på programmet senare under kvällen.

Glamour för den som köar

På Nationalmu­seet utlovades Glitter & Glamour hela kvällen då utställnin­gen Barbie The Icon höll öppet med avgiftsfri­a guidningar, glamourver­kstad och disco som final. En kvart efter att programmet började ringlade kön en god bit in på Museigatan. Sini Koskinen med döttrarna Kerttu och Wilma och Olga Lehtinen räknade med att komma in på en halvtimme.

– O ja, jättemycke­t! säger Lehtinen och Koskinen. Hurdana lekar – vad gjorde Barbie? – Det var mycket hemlekar. Jag hade möbler också, och Ken var också med, minns Koskinen.

– Och jag hade Steve, en mörkhyad Kendocka som jag fått i present från Seattle. Honom var jag jättestolt över. Jag hade många andra också, säkert tio stycken, minns Lehtinen.

 ?? FOTO: JENNY BäCK
FOTO: JENNY BäCK ?? Amelie och Martin von Schantz hade kommit för att göra jättebubbl­or i Esplanadpa­rken.
FOTO: JENNY BäCK FOTO: JENNY BäCK Amelie och Martin von Schantz hade kommit för att göra jättebubbl­or i Esplanadpa­rken.
 ??  ?? Lika som två bär? Santtu Luopajärvi fick sin karikatyr målad.
Lika som två bär? Santtu Luopajärvi fick sin karikatyr målad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland