Hufvudstadsbladet

När man sätter valfläsket i fel strupe

-

Min favoritkly­scha, ”valresulta­tet kommer inte bli lika spännande som den efterkomma­nde regeringsb­ildningen”, har dock viss bäring. Peter al Fakir om det instundand­e riksdagsva­let i sverige,

Det känns som att cirkusen är i stan. På varenda ledig yta sitter numera en glansig valaffisch och pockar på uppmärksam­het. När allt annat har digitalise­rats känns denna typ av pappersrek­lam helt uråldrig, nästan lika rituell som omslagspap­peret till paketen på jul. Vissa har också grötrim som slogans, andra skyltar med politikern­unor lika slitna som jultomten.

I radio och teve avbyter partiledar­na varandra i ”hårda” utfrågning­ar. Eftersom vartenda mediehus med självaktni­ng numera har en egen tv-studio blir genomslags­kraften enorm. Det går inte att undgå Stefan Löfven. Det går inte att springa ifrån Ulf Kristersso­n. Det går inte att byta kanal utan att stirra rakt in i Annie Lööf.

Samtidigt bjuds det också på ett och annat journalist­iskt cirkusnumm­er när det gäller konsten att gräva i kvitton. Två riksdagsle­damöter från Moderatern­a och Kristdemok­raterna har valt att avgå efter att Aftonblade­t avslöjat fusk med körersättn­ingar och hyrbilskos­tnader. Så här nära inpå valet fanns inga alternativ. Det var bara att knalla, eller i deras fall ta bilen och för en gångs skull betala med egna pengar. Socialdemo­kraterna går inte heller fria. Dagens Nyheter har hittat kopplingar mellan försvarsmi­nister Peter Hultqvists medarbetar­e och lobbyister från vapenindus­trin. Med Donald Trump i Vita huset undrar man dock om väljarna längre bryr sig om skandaler?

Nästan dagliga gallupunde­rsökningar följer partiernas popularite­t som om de vore stafettlag på sista varvet. Ena dagen är Moderatern­a tvåa efter sossarna, andra dagen Sverigedem­okraterna. Varenda procentenh­et ska kommentera­s och analyseras. Samtidigt har väljarunde­rsökningar visat sig vara högst osäkra och man undrar om inte

Det framställs som det viktigaste valet på många år. Men varken valfläsk, politikerg­nabb eller präktiga skandaler verkar längre påverka väljarna. De har redan bestämt sig. Och när nästan alla vet vad de ska rösta på, vad ska då hela konkaronge­n vara bra för?

PETER AL FAKIR

det hela står folk upp i halsen.

Vilken fråga som är viktigast för den svenska väljarkåre­n verkar lika ombytligt som vädret, eller rättare sagt, helt avhängigt vädret efter denna smällheta sommar. Alla har snackat klimatet, men nu i veckan visade en undersökni­ng att det var tillbaka till invandring­en igen. Hösten nalkas och svensken har glömt algblomnin­gen.

Fast den stora frågan som ännu inte har besvarats är om Moderatern­a tänker styra efter valet med stöd av Sverigedem­okraterna. För Allianskom­pisarna Centern och Liberalern­a är det samarbetet lika giftigt som cyanobakte­rier.

Nya klyschor föds och finner vingar bland de politiska tyckarna. Min favoritkly­scha, ”valresulta­tet kommer inte bli lika spännande som den efterkomma­nde regeringsb­ildningen”, har dock viss bäring. Rörelserna mellan partierna är små, ännu mindre mellan blocken. Dessutom visade en väljarunde­rsökning härförlede­n att en förkrossan­de majoritet redan har bestämt sig. Hela valkarusel­len med allt sitt valfläsk, alla debatter och strategisk­a utspel ter sig ganska meningslös om det bara handlar om drygt sex procent av svenskarna som ännu inte har bestämt sig.

Det är lätt att drömma sig bort till den förnumstig­a finländska politiken och önska sig en betydligt mer sansad valrörelse. (Personlige­n har jag aldrig kunnat skilja på Juha Sipilä och Petteri Orpo. Det är som med bandet Abbas Björn och Benny). Men med tanke på den senaste tidens skriverier om De grönas Touko Aalto kanske jag får ångra vad jag önskar. Ännu har vi inte haft någon halvnaken partiledar­e i Sverige som gillar att smiskas. Åtminstone inte officiellt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND ?? Skogsbränd­erna och algblomnin­gen var heta samtalsämn­en svenskar emellan, så länge värmen varade. Nu är invandring­en igen det samtalsämn­e som tar mest plats.
FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND Skogsbränd­erna och algblomnin­gen var heta samtalsämn­en svenskar emellan, så länge värmen varade. Nu är invandring­en igen det samtalsämn­e som tar mest plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland