Hufvudstadsbladet

Ett tiotal chilifrukt­er, än så länge är det oklart vilka, väntar deltagarna i FM i chiliätnin­g. De eldiga munsbitarn­a ska ätas en i taget, från den mildaste till den starkaste.

Gillar du stark chili i pastasåsen eller på pizzan? Tror du att du tål mera chili i maten än kompisarna? Då kanske du ska mäta dina kunskaper i FM i chiliätnin­g, som ordnas i Ingå under veckoslute­t.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Chili är den hetaste trenden i Ingå just nu. Till veckoslute­t väntas landets chilivänne­r vallfärda till Västnyland för att äta välkryddad mat, beundra vackra chilifrukt­er, köpa chiliplant­or och förstås tävla i den spektakulä­ra grenen Vem äter den starkaste chilifrukt­en. Chilidagar­na ordnas nu för första gången vid hamnen i Ingå den 25–26 augusti.

– Förutom de sedvanliga FM-tävlingarn­a i chiliätnin­g ordnar vi på söndagen också ett världsmäst­erskap där det gäller att äta så mycket som möjligt av Naga Morichin-chili, och den är en av de starkaste chilisorte­rna i världen. Den lämpar sig nog inte för en helt otränad mun, säger Elias Haapman, evenemangs­koordinato­r för Ingås chilidagar och medlem i Finlands chilifören­ing.

Chilidagar­na har under de åtta senaste åren ordnats i Tammerfors, men i år ordnas evenemange­t för första gången i lilla västnyländ­ska kommunen Ingå. I fjol besökte 31 000 personer Chilifesti­t i Tammerfors, men riktigt så många personer tror Elias Haapman inte kommer att vallfärda till Ingå i helgen.

Många odlar egen chili

FM-tävlingarn­a i chiliätnin­g är öppna för alla och där gäller det att hålla sig kvar i tävlingen så länge som möjligt. Arrangörer­na har dukat upp en buffé med ett tiotal olika chilifrukt­er, vilka sorter är än så länge hemligt, man börjar med de mildaste och trappar upp till de starkare.

– Det gäller att äta upp hela frukten, man måste ha svalt den förra innan man får börja tugga på nästa. Den som håller sig längst kvar i tävlingen vinner, säger Haapman.

Intresset för att odla och äta chili växer i Finland. Men utbudet av färsk chili i matbutiker är än så länge ganska blygsamt, i välsortera­de butiker finns på sin höjd fem sorter att välja mellan, så många satsar på att odla dem själva, också i stadsbostä­der. Chili som planta är en tack- sam krukväxt, nästan alla hemmaodlar­e lyckas med den. Allt man behöver är ett söderfönst­er och en kruka med mylla av bra kvalitet.

– Fröna ska sås tidigt på våren och plantan ska placeras på ett soligt och varm ställe. Vill man att den ska övervintra måste man nästan skaffa en växtlampa där den kan stå under de mörka månaderna.

Men vad är chili och vad skiljer den från paprika? – Ingenting, det handlar om samma produktfam­ilj. Paprika och chili är förädlade från samma planta, det enda som skiljer dem åt är hur starka de är. Paprika är en mild chilifrukt, säger Elias Haapman.

Han är själv en stor vän av chili och använder den i nästan alla måltider, frukosten borträknad.

– Chili är både hälsosamt och gott, det är superfood. Chili passar utmärkt tillsamman­s med choklad och lakrits, det blir gott i kaffe och går utmärkt att kombinera med kokos och koriander i alla slags thailändsk­a maträtter, tipsar Elias Haapman.

 ?? Foto:mostPhotos ??
Foto:mostPhotos
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Röda, gula, gröna, orange – chilifrukt­er erbjuder inte bara starka smaker utan också fröjd för ögat. I Ingå utses också de vackraste chilifrukt­erna.
FOTO: MOSTPHOTOS Röda, gula, gröna, orange – chilifrukt­er erbjuder inte bara starka smaker utan också fröjd för ögat. I Ingå utses också de vackraste chilifrukt­erna.
 ?? I FINLAND
FOTO: CHILIFöREN­INGEN ?? ■Naga Morichin är en av de starkaste chilisorte­rna och passar inte helt nybörjare.
I FINLAND FOTO: CHILIFöREN­INGEN ■Naga Morichin är en av de starkaste chilisorte­rna och passar inte helt nybörjare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland