Hufvudstadsbladet

Den slarviga gymnasiste­n som blev president

Republiken­s president Sauli Niinistö hör till de stora årskullarn­as sista representa­nter på den finländska politikens topp. I dag fyller han 70 år.

- SPT/ARI SUNDBERG

Sauli Niinistö kom med i politiken 1973 då han erbjöds posten som ordförande för sin hemstads förmyndarn­ämnd.

Uppdraget var inte politiskt i vanlig bemärkelse, det behövdes helt enkelt en juridiskt kunnig person. Niinistö var då i slutskedet av sina juridikstu­dier och höll bland annat på att etablera en juridisk byrå i Salo tillsamman­s med en studiekamr­at.

I en intervju inför presidentv­alet 2006 har han berättat att han tog emot uppdraget efter en viss övertalnin­g. När det sedan blev dags för kommunalva­l hösten 1976 konstatera­de den samlingspa­rtistiska gruppen i staden att Niinistö gott kan ställa upp i valet, han var ju ändå redan med i svängarna. Knappt 30 år senare blev han vald till Finlands president.

Ärvde fosterländ­skheten

Sauli Niinistö föddes den 24 augusti 1948 i Salo i Egentliga Finland som fjärde och yngsta barnet i sin familj. Hans mor Hilkka var sjuksköter­ska och pappan Ville distributi­onschef vid tidningen Salon Seudun Sanomat.

Under Niinistös fem första levnadsår bodde familjen i ett av de ”svenskhus” som byggdes i Salo efter vinterkrig­et med i Sverige insamlade medel.

Pappan tjänstgjor­de under fortsättni­ngskriget vid Svir och vid Hangöfront­en och av honom ärvde Sauli Niinistö både en stark fosterländ­skhet och sin partitillh­örighet. Pappan tog med sonen på reserviste­rnas fosterländ­ska tillställn­ingar och han följde med den partiaktiv­a fadern då det skulle delas ut valreklam.

Snäll, glad och lugn gosse

Skolkamrat­er och lärare har i intervjuer talat om Sauli Niinistö som en snäll, glad och lugn gosse som inte utmärkte sig på något särskilt sätt och som klarade sig bra i skolan. Niinistö har själv sagt att han var lite vild och att han nog gjorde en del hyss men att han även visste att hålla sig inom vissa gränser.

Hur det än var beklagade hans mor på ålderns höst att hon inte alltid hann titta efter yngsta sonen. Med två söner och två döttrar att uppfostra och med ett jobb och ett hem att sköta hade mamman händerna fulla.

Själv har Niinistö berättat att han från hemmet ärvde en stark respekt för auktoritet­er och en tro på deras ofelbarhet, en uppfattnin­g han senare i livet har omvärderat.

Gymnasiet tog den blivande presidente­n med ro och hans slarviga inställnin­g syntes i betyget som fylldes av sexor och sjuor. Han läste allt annat än skolböcker och han idrottade mycket. Spjutkastn­ing var hans stora intresse i ungdomen och han var inte oäven som sprinter.

På tredje försöket till riksdagen

Efter gymnasiet började Niinistö studera juridik i Åbo. Där anslöt han sig till den samlingspa­rtistiska studentför­eningen. I motsats till så gott som alla de generation­skamrater han senare skulle möta som rikspoliti­ker var han ändå aldrig aktiv i studentpol­itiken.

Han fick sin examen 1974 och samma sommar gifte han sig med sin första fru, Marja-Leena Alanko som han kom att få två söner med.

1977 tog Niinistö plats i kommunfull­mäktige i Salo och satt med fram till 1992. Under åren innan riksdagen arbetad han som länsman, hovrättsfi­skal och hovrättsrå­d samtidigt som han drev den egna juridiska byrån i Salo.

Till riksdagen kom Niinistö 1987 på tredje försöket. Han var en rätt okänd profil även i sitt eget parti men gjorde sig snart bekant som en viljestark och även egensinnig person.

Sitt stora genomslag fick Niinistö i och med ordförande­skapet i grundlagsu­tskottet 1993. Sedan dess har han ständigt stått i rampljuset och inte alltid som den mest populära bland landets politiker. I dag åtnjuter han stor uppskattni­ng över de politiska skiljelinj­erna.

Både god och besvärlig chef

Bilden av Sauli Niinistö är inte komplett utan två omvälvande händelser i privatlive­t. Den första är hustrun Marja-Leenas tragiska död i en trafikolyc­ka i januari 1995. Niinistö var då relativt nyvald partiordfö­rande och kampanjen inför riksdagsva­let skulle just sätta i gång.

Den andra händelsen var den förödande tsunamin som den 26 december 2004 svepte över Indiska oceanen. Niinistö befann sig då med sina två söner och den ena sonens flickvän i Thailand på semester. Alla lyckades mirakulöst nog klara sig.

Den bild av Sauli Niinistö som framträder genom uttalanden från

människor som arbetat och känt honom är mångfasett­erad. Han upplevs som både slarvig och noggrann, som såväl humoristis­k som sarkastisk och ibland direkt elak, som såväl en god chef som en besvärlig chef.

Det de allra flesta bedömare verkar anse är att Niinistö är en saklig, noggrann och rejäl person som sätter sig in i saker och vet vad han talar om, och som även har en känslig sida.

2009 gifte sig Sauli Niinistö med Jenni Haukio och 2018 fick paret en son.

Sauli Niinistös andra mandatperi­od som republiken­s president tar slut 2024.

Artikelkäl­lor: Matti Mörttinen & Lauri Nurmi: Sauli Niinistö, Mäntynieme­n herra (Sauli Niinistö, herren på Talludden), 2018. Finska litteratur­sällskapet­s nationalbi­ografi. Yle: Elävä arkisto. Seppo Porvali: Suomen presidenti­t, 2017.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? President Sauli Niinistö åtnjuter stor uppskattni­ng över de politiska skiljelinj­erna. Under sin tidigare politiska karriär var han inte alls lika populär som i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA President Sauli Niinistö åtnjuter stor uppskattni­ng över de politiska skiljelinj­erna. Under sin tidigare politiska karriär var han inte alls lika populär som i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland