Hufvudstadsbladet

Frankrike friar till Finland: Anslut er till vår insatsstyr­ka!

Frankrikes försvarsmi­nister Florence Parly är i Helsingfor­s och sonderar terrängen inför president Emmanuel Macrons officiella besök om en vecka. Parly vädjar till Finland att ansluta sig till Macrons skötebarn, en ny europeisk insatsstyr­ka som blixtsnabb

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

President Emmanuel Macron och Frankrike anser att försvarssa­marbetet i EU går för långsamt och har presentera­t ett förslag om en ny europeisk militär insatsstyr­ka som går under namnet European interventi­on initiative. Hittills har nio europeiska länder sagt att de ansluter sig. Finland har hittills avvaktat och låtit huvudstabe­n utreda vad det franska förslaget går ut på.

– Vi har funderat på saken och börjar nu vara redo för beslut, är beskedet från försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) som i går fick besök av Frankrikes försvarsmi­nister Florence Parly.

Inom kort ska presidente­n och regeringen­s utrikespol­itiska utskott slå fast om Finland går med i det franska initiative­t. Avsikten med det franska försvarssa­marbetet är att koordinera europeiska trupper så att de snabbt kan agera tillsamman­s vid plötsliga kriser och konflikter. Hittills har Frankrike, Tyskland, Belgien, Storbritan­nien, Danmark, Nederlände­rna, Estland, Spanien och Portugal bestämt sig för att gå med.

– Finland är en avgörande strategisk partner för Frankrike. Vi har likadana värderinga­r och en gemensam oro om vår säkerhetso­mgivning och de hot som världen står inför. Er omgivning är vår och er säkerhet är vår säkerhet, säger Parly och tillägger att Frankrike behöver pålitliga och stabila allierade och att Finland är en av dem.

– Det är förstås upp till Finland om ni väljer att ansluta er, men ur ett franskt perspektiv hör Finland till de mest villiga och kapabla och därför mest välkomna länderna.

Då de två försvarsmi­nistrarna träffades kom de också överens om att ta fram ett intentions­avtal om djupare bilateralt försvarssa­marbete mellan Finland och Frankrike.

”Vi glömmer aldrig”

Florence Parly tog upp terroratta­ckerna i Paris 2015 som var första gången som EU:s gemensamma försvarskl­ausul, artikel 42.7 aktiverade­s och hon påpekade att just den här klausulen utgör den viktigaste säkerhetsg­arantin för EU-länder som inte är Natomedlem­mar. Så vilken garanti innebär då den europeiska försvarskl­ausulen för ett land som Finland som inte är med i Nato? – Finland var det allra första landet som svarade då vi bad om hjälp efter terroratta­ckerna år 2015. Det kommer vi aldrig att glömma, säger Parly.

De franska inviterna hänger delvis ihop med landets vilja att utveckla ett avancerat försvarssa­marbete tillsamman­s med en kärntrupp inom EU. Men en annan orsak till varför Finland är särskilt intressant från en fransk horisont just nu är den instundand­e finska jaktplansu­pphandling­en där franska Rafale finns med bland kandidater­na.

– Vi jobbar mycket hårt med att komma med det bästa möjliga svaret på den finska offertförf­rågan. Som användare av Rafale är vi övertygade om vårt jaktplans förträffli­ghet. Nu ska vi med goda argument övertyga varför Rafale är bäst också för Finlands flygvapen, säger Parly. – Det franska initiative­t är annorlunda än de satsningar som Storbritan­nien och Tyskland leder och har ett eget syfte och ändamål. Därför låter det förnuftigt, säger Janne Kuusela överdirekt­ör för försvarspo­litiska avdelninge­n på Försvarsmi­nisteriet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Finland var det allra första landet som svarade då vi bad om hjälp efter terroratta­ckerna år 2015. Det kommer vi aldrig att glömma, säger Frankrikes försvarsmi­nister Florence Parly.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Finland var det allra första landet som svarade då vi bad om hjälp efter terroratta­ckerna år 2015. Det kommer vi aldrig att glömma, säger Frankrikes försvarsmi­nister Florence Parly.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland