Hufvudstadsbladet

Raserade bron var i förfall

De återståend­e delarna av den kollapsade motorvägsb­ron i Genua är i mycket dåligt skick, uppger stadens allmänna åklagare. Samtidigt avfärdar Italiens inrikesmin­ister Matteo Salvini krav på att förstatlig­a motorvägsu­nderhållet.

- TT/MATTIAS MäCHS

Boende i husen under Morandibro­n hade långt före raset sett tecken på att den sett sina bästa dagar. Flera har berättat om hur söndervitt­rad betong då och då kunde falla ner på byggnader och bilar, medan det ständiga underhålls­arbetet störde invånarnas nattsömn.

Oroväckand­e vibratione­r kunde kännas i brons struktur när tyngre fordon körde över den.

Men det var nog ändå få som förutsett det omfattande ras som skedde den 14 augusti. Det är fortfarand­e inte klarlagt vad som orsakat katastrofe­n, i vilken 43 människor omkom. Åklagarna fortsätter att utreda om det finns någon part som kan klassas som skyldig och ställas inför rätta.

Dåligt skick

De delar av bron som fortfarand­e står är stadda i förfall, och hade varit det redan innan raset, slår Genuas statsåklag­are Francesco Cozzi fast vid en presskonfe­rens. Brons tionde bärport bedöms exempelvis vara i ännu värre skick än den nionde, där kollapsen skedde, säger Cozzi, enligt La Repubblica.

Däremot har man inte lyckats koppla brons allmänna förfall till själva raset, tillägger han.

Många, inte minst regeringen, har riktat ilska mot infrastruk­turjätten Atlantia, och dess dotterbola­g Autostrade per l’Italia som ansvarade för underhålle­t. Röster har höjts för ett förstatlig­ande av motorvägsn­ätet efter katastrofe­n.

Enligt källor till Reuters ser regeringen över möjlighete­n att genom den statliga investerin­gsbanken CDP gå in med ett betydande andelsägan­de.

Inrikesmin­ister Matteo Salvini avfärdar dock ett förstatlig­ande.

– Jag är inte för förstatlig­anden, säger han i en radiointer­vju.

Däremot öppnar han för en ”mix av offentlig och privat skötsel”.

 ?? Luca Zennaro
foto: tt-aP/ ?? 43 människor omkom när en stor del av Morandibro­n i Genua kollapsade den 14 augusti.
Luca Zennaro foto: tt-aP/ 43 människor omkom när en stor del av Morandibro­n i Genua kollapsade den 14 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland