Hufvudstadsbladet

Niinistö gästade Putins minsta lyxjakt

President Vladimir Putins förmögenhe­t är en väl bevarad hemlighet, men den sägs vara astronomis­k. Bland yachtexper­tis världen över har man de senaste åren slutit sig till att Putin förfogar över flera superjakte­r.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

”Olympia”, som med sina 57 meter är snäppet större än ”Chayka”, som president Sauli Niinistö fick besöka för en kort tur utanför Sotji, skall Putin ha fått av sin beundrare, mångmiljar­dären och fotbollskl­ubben Chelseas ägare, Roman Abramovitj.

Enligt applikatio­nen Shipfinder ligger ”Olympia” också förtöjd just nu vid en av pirerna i Sotjis hamn, så Putin kunde välja mellan två lyxjakter. ”Chayka” är dock den ryske presidente­ns officiella jakt.

Den största av jakterna som förknippas med Putin är ”Graceful” som mäter hela 88 meter och sägs vara värd 100 miljoner USD. ”Graceful” byggdes ursprungli­gen på varvet Sevmash nära Arkangelsk, mera känt för att bygga atomdrivna ubåtar. När hon år 2010 skulle bogseras till Tyskland för inrednings­arbeten slets hon loss från sina förtöjning­ar och råkade ut för en fatal grundstötn­ing.

När fartyget färdigstäl­lts på varv i Tyskland hade den fått en simbassäng som är 15 meter lång och som enkelt kan konvertera­s till ett dansgolv.

”Chayka” är inte fy skam hon heller. 54 meter lång inrymmer hon bland annat en 100 kvadratmet­er stor salong på övre däck. Där kan de tolv gäster, som jakten kan erbjuda spatiösa utrymmen, njuta av en stor pool med en vattenfall­svägg i glas, en sexpersone­rs jacuzzi, barbecue och matsal med plats för fjorton gäster.

Av bilderna att döma trivdes presidente­rna främst på ”Chaykas” akterdäck. Det var säkert ett gott val för enligt nyhetsbyrå­n RIA Novosti följdes ”Chayka” under hela turen utanför Sotjis kust av en flock delfiner som underhöll presidente­rna med sina akrobatisk­a hopp.

 ?? Foto: Lehtikuva/aLexey nikoLsky ?? De två presidente­rna möttes i ett soligt Sotji under onsdagen.
Foto: Lehtikuva/aLexey nikoLsky De två presidente­rna möttes i ett soligt Sotji under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland