Hufvudstadsbladet

Ingen ska vara olikställd inför digital service

- MIA LAIHO riksdagsle­damot (Saml), Esbo

DIGITALISE­RING Den yngre generation­en har växt upp i en digital miljö, medan den äldre generation­en är lite mer främmande för att ta hand om saker på digital väg. Bristen på digital kompetens kan hindra skötseln av vardagssak­er samt även att få arbete. Om vi vill minska denna olikställd­het och underlätta vardagen är det viktigt att man lär sig använda elektronis­ka tjänster i vårt alltmer digitalise­rade samhälle.

Enligt forskning finns det brist redan på digital baskunskap­snivå för rentav 600 000 finländare. Den egna kompetense­n måste även kunna uppdateras kontinuerl­igt. Av forskninge­n framgår det även att kompetense­n att läsa digitala texter samt att inskaffa informatio­n borde förbättras.

I värsta fall kan kunskapsbr­ister förorsaka risker för datasäkerh­eten.

Att uträtta ärenden hos social- och hälsovårde­n samt att sköta bank- och myndighets­ärenden, till exempel vid Folkpensio­nsanstalte­n (FPA), sker alltmer via internet. Med hjälp av elektronis­ka tjänster kan vi snabbare få kontakt med till exempel läkare och kan förnya recept snabbare. Man kan även beställa mat från butiken utan att ens behöva bära hem matkassen. I den nära framtiden kommer många andra av livets områden att kraftigt digitalise­ras.

För att människor ska kunna lära sig att använda digitala tjänster, har regeringen anslagit 7 miljoner euro till ett program som heter ”kompetens för digiepoken­s tidevarv” som börjar nu i höst. Programmet genomförs av Arbis och i samarbete med andra utbildning­sorganisat­ioner och föreningar. Vi mås-

te även komma ihåg att traditione­ll betjäning ”ansikte mot ansikte” samt vanlig telefonbet­jäning trots allt behövs. Det är en annan sak att födas in i denna digitala värld än att lära sig allt detta när du är äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland