Hufvudstadsbladet

Få vill lägga ner landsbygde­n – men det syns inte i politiken

- Österbotte­ns tidning

För exakt en månad sedan, den 23 juli, kom resultatet av en i raden av Taloustutk­imusunders­ökningar. Opinionsin­stitutets anställda hade, på Yles begäran, fattat telefonen och intervjuat 1012 finländare över femton år under perioden 11–19 juni.

Frågorna ställdes alltså en bit in i den första sommarmåna­den, på tröskeln till semestern för många. Hade det betydelse för utfallet?

Utfrågning­en gällde nämligen förhålland­et stad-landsbygd och gjordes just när mången stadsbo stod i beråd att, tillfällig­t, byta det urbana mot det rurala i någon av landets omkring 500 000 sommarstug­or. Och möjligen riskerade att bli varse att bybutiken eller annan servicepun­kt satt lapp på luckan sedan senaste sommar. Resultatet av enkäten? Nästan fyra av fem tillfrågad­e ansåg att staten bör se till att hela Finland kan leva.

I klartext: att våra regeringar öppnar den statliga börsen och betalar för att det ska vara möjligt.

Taloustutk­imus forsknings­chef Juho Rahkonen säger att siffrorna är ett klart bevis på finländarn­as oro över att ojämlikhet­en mellan regionerna ökar. Han anser också att regionalpo­litiken i allför hög grad tenderar att vara en fråga för experter och politiker; det är i den kretsen urbaniseri­ngsdebatte­n förs.

Så kallat vanligt folk får inte sina röster hörda.

Bland experter och politiker finns en tendens att framställa fortsatt befolkning­skoncentra­tion till större städer som en naturlig process, något man bara har att anpassa sig till. Man kanske inte direkt applåderar det, men ser inga alternativ.

Centralise­ring, bortration­alisering, urbaniseri­ng. Böjen eder!

Föräldrarn­as välbefinna­nde är en förutsättn­ing för en god uppväxt för barnen. Har samhället ändrats så att det inte finns utrymme för gott föräldrask­ap?

Helsingin Sanomat

om att då mammor och pappor är utmattade återspegla­s det hos barnen. Viveca Dahl Trumps närmaste män är en riktigt tvivelakti­g samling. Men deras chef är falskast av dem alla. Dagens nyheter om att det till sist är Trump som är ”skandalöst olämplig på sin post”, oavsett hur de övriga skandalern­a utfaller.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland