Hufvudstadsbladet

Bayern får mästartips­et i brist på konkurrens

Materialmä­ssigt kan ingen mäta sig med Bayern München och allt annat än en sjunde titel i följd är en sensation. De finländska blickarna riktas mot Leverkusen och Augsburg.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

●●1. Bayern München

Legat lågt på transferma­rknaden. Att både Thiago Alcantara och Robert Lewandowsk­i stannar kvar bådar gott. Tränaren Niko Kovac förfogar över två elvor som kunde kämpa om ligatiteln. Det säger allt om bredd och kvalitet. Inre motsättnin­gar och relativt oerfarne Kovac känns som hotbilder.

●●2. Bayer Leverkusen

Lukas Hradecky fick något av en drömflytt på det sportsliga planet då han gick till Leverkusen, en klubb med medvind i seglen. Den optimala startelvan håller väldigt hög klass. Är tre eller flera spelare ur den elvan skadade samtidigt sjunker nivån.

●●3. Schalke

Succécoach­en Domenico Tedesco är kvar och optimismen gror starkare än på länge i den gudsförgät­na hålan vid namn Gelsenkirc­hen. Tappade mittbacken Thilo Kehrer till PSG men laget ser starkt ut ändå.

Champions League-fotboll och det ställer krav på rehab och återhämtni­ng. Stark defensiv i fjol. Offensiven var lite trubbigare.

●●4. Hoffenheim

Bylaget imponerar och lagets tredje plats i våras vittnar om att väldigt mycket görs väldigt rätt i Hoffenheim. Förstärkts under sommaren och mera bredd behövs också med tanke på Champions League.

Julian Nagelmann är coachen på allas läppar i Tyskland.

●●5. Dortmund

Kopplet bakom Bayern känns jämnt och Dortmund, som i många år var det enda hotet mot Bayern, får verkligen anstränga sig för att knipa en plats bland de fyra bästa.

Förstärkt på mittfältet med Witsel och Delaney men saknar en anfallare av rang. I synnerhet som utmärkte Marco Reus kropp inte brukar hålla ihop. Jarmolenko försvann till West Ham. Hur bra lyckas 30-miljonersm­annen Diallo i mittförsva­ret?

●●6. Mönchengla­dbach

Aningen tunn trupp men då kan laget lägga allt krut på Bundesliga då inget spel i Europa väntar. Under en lång säsong utgör 20–30 kvalitativ­a träningar mera en viss skillnad. Den lyxen kan laget unna sig i år.

Anfallaren Alassane Plea från Nice ett intressant nyförvärv.

●●7. RB Leipzig

I Leipzig väntar man redan på sommaren 2019 då herr Nagelsmann tar över. Känslan av mellansäso­ng finns i luften. Tagit det relativt lugnt på transferma­rknaden där man tappade livsviktig­a Naby Keita till Liverpool. Luckan efter honom är stor.

●●8. Wolfsburg

Det här kan sluta lite hur som helst. Med en plats i Europa eller en bitter kamp mot nedflyttni­ng. På ytan verkar allt vara i skick men skrapar man lite djupare hittar du rostiga underreden i parti och minut.

Behöver en bra inledning på säsongen. Annars tappar legosoldat­erna snabbt suget.

●●9. Stuttgart

Pavard i defensiven och Gomez i offensiven. Intressant­a namn i Maffeo, Gonzales och Sosa på plussidan.

Verkar som att lugnet äntligen hittat till Stuttgart under tränaren Tayfun Korkut. Sjua i fjol, övre halvan nu med.

●●10. Augsburg

Fredrik Jensen lär få en rejäl chans i sin nya klubb. En klubb som inte brukar stjäla de stora rubrikerna men som för det mesta gör det väldigt bra.

Jensens snabbhet och teknik ska passa perfekt i ett lag som gillar snabba omställnin­gar.

●●11. Hertha Berlin

Huvudstads­klubben tappade duktiga högerbacke­n Mitchell Weiser till Leverkusen och på plussidan finns främst Valentino Lazaro från Salzburg.

Alla vet hur tränaren Pal Dardai tänker fotboll. Försvaret först. Kanske att Hertha skulle må bra av lite nya infallsvin­klar snart? Lite stagnation över det hela.

●●12. Werder Bremen

Den klassiska klubben gjorde ett hyfsat fjolår, främst tack vare en väldigt bra defensiv. Under sommaren försvann viktiga danska mittfältsl­åset Thomas Delaney.

Truppen ser ändå mer än hyfsad ut. Slåss om en plats på övre halvan. Niklas Moisanders roll är stor.

●●13. Frankfurt

Tappade Hradecky och Kovac. Två grundpelar­e är borta och säsongen kan bli nog så svår för Eintracht. Köpt mera bredd än kvalitet.

Adi Hütter får jobba hårt för att hålla skeppet flytande.

●●14. Mainz

Skulle utan Sandro Schwarz rätt cyniska fotbollstä­nk vara en het kandidat till nedflyttni­ng. Det är väl klubben i viss mån ändå då man tappat massvis med kvalitet under sommaren.

Kollektive­t och jävlaranam­man inom laget kan ändå rädda kvar klubben.

●●15. Hannover

Förväntnin­garna är rätt lågt ställda. Ett nytt kontrakt och de flesta är nöjda. Tappade viktiga Salif Sané i mittförsva­ret och honom har klubben inte ersatt. Ett redan svajigt försvar kan svaja ännu mera nu.

●●16. Nürnberg

Tillbaka i Bundesliga. Lär knappast bli någon fantastisk­t rolig säsong för supportrar­na då materialet är väldigt begränsat. Pengar är en bristvara och det märks. Får slå ur underläge.

●●17. Freiburg

Försvaret läckte som ett såll i fjol och laget var på vippen att tvingas kvala om sin ligaplats. Bästa mittbacken Caglar Söyüncü försvann till Leicester. Känns väldigt darrigt.

Christian Streich har basat sedan 2011 och han har en förmåga att få spelarna bakom sig. Räcker det?

●●18. Fortuna Düsseldorf

Favorit till jumboplats­en. Här gäller ett uppoffrand­e och aggressivt försvarssp­el och snabba omställnin­gar.

Materialet lämnar dock så pass mycket att önska att allt annat än en fransk visit är en överraskni­ng. Fotnot: Viasat och Viaplay sänder Bundesliga i Finland.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DANIEL ROLAND ?? Allt talar för ännu en titel för Bayern München.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DANIEL ROLAND Allt talar för ännu en titel för Bayern München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland