Hufvudstadsbladet

Bayern överlägsen favorit trots frågetecke­n till tränare

- JONAS VON WENDT

Det fanns ett krav på att tränaren som skulle ta över efter avgudade Jupp Heynckes skulle vara tyskspråki­g.

Ett aningen märkligt krav med tanke på Bayern Münchens kosmopolit­iska image och med tanke på vilka storheter till utländska tränare som under årens lopp basat för Tysklands i särklass största och bästa klubb. Giovanni Trapattoni, Louis van Gaal, Pep Guardiola och Carlo Ancelotti för att nämna några. Ancelotti blev visserlige­n ingen succé och kanske att det också spelade in i ekvationen.

Huvudkandi­daterna var tre. Thomas Tuchel var öronmärkt för uppdraget men tysken valde PSG. En klar missräknin­g. Sen gick frågan till tränarvärl­dens underbarn Julian Nagelsmann, 31. Hoffenheim­tränaren valde att fortsätta i ”byklubben”. Inte heller Ralph Hasenhüttl kände sig uppdraget mogen.

Stora utländska namn är alltid intressera­de av Bayern. En oerhört välskött klubb med ekonomiska muskler och intresse att konkurrera med de allra bästa är en stimuleran­de miljö för vilken höjdare som helst.

Men då Bayerns styrelse satte strama ramar gällande detta med flytande tyska var alternativ­en plötsligt väldigt få. Niko Kovac uppfyllde de kraven. Den 46årige före detta mittfältar­en har visserlige­n rötterna nere på Balkan men han är född i Berlin och kunde ha valt att represente­ra Bosnien, Kroatien eller Tyskland på landslagsn­ivå.

Det blev Kroatien vilket landet tackar för.

Nu ska det genast sägas att Kovac är en bra tränare. Med Kroatiska U21landsla­get noterades han för en segerproce­nt på 71,43, med Kroatien 52,63 och med Frankfurt 41,76. Det sistnämnda är det enda klubblag han tränat förutom Red Bull Salzburgs andralag och ett reservlag räknas inte riktigt.

Kovac har själv en fin aktiv karriär att luta sig tillbaka mot. Det blev Hertha Berlin, Bayer Leverkusen, HSV, Bayern München och Red Bull Salzburg på klubbnivå och 83 matcher och 14 mål för hans älskade Kroatien.

Men hade det inte varit för att han avgudar en viss KarlHeinz Rummennigg­e, pamp i Bayern, och det faktum att han spelat för jätteklubb­en skulle valet knappast ha fallit på honom. Så oerfaren är han ändå på absolut toppnivå.

Att träna Frankfurt och Bayern kan inte ens jämföras. Där finansstad­ens stolthet är ett trevligt tidsfördri­v för en del av invånarna i staden är Bayern för många en livsstil i södra Tyskland. Inget annat lag delar känslorna som Bayern. En del i Tyskland älskar dem, betydligt fler avskyr dem. Den största och rikaste är alltid något att avundas, att avsky eller att beundra och älska.

Bayern är också något av en vägvisare i tysk fotboll och laget förväntas spela en underhålla­nde och resultatbr­ingande fotboll. Heynckes uppfyllde alla krav, Guardiola också, Ancelotti ibland och nu håller folket andan för att följa med hur det ska gå för Kovac.

Där det i Frankfurt endast räckte att spela för resultat är uppgiften i Bayern betydligt mera komplex. Hittills har inte Kovac gjort sig känd som någon gladfotbol­lens främsta kanonjär. Och sannolikt har han inte ändrat filosofi under sommaren. Något som naturligtv­is gör honom extra sårbar om resultaten inte kommer.

Sen finns det aspekten att handskas med människor. I Frankfurt fanns det ont om stjärnglan­s och i Kroatien högaktar alla Kovac. I Bayern tävlar 20talet världsstjä­rnor om en plats i startelvan. Att hålla alla nöjda är verkligen inte det lättaste. Det kan bli oerhört svårt för Kovac som är känd som något av en kontrollfr­eak.

En sak som talar för 46åringen är att han är en stor vän av kantspelar­e. I Bayern finns ärrade, arroganta och oerhört skickliga duon Arjen Robben och Frank Ribery. Spelare som kan sänka vem som helst men som också har förmågan att göra livet väldigt surt för sina tränare.

Att hållas på god fot med dem är en bra början. Jämfört med exempelvis Ancelotti har Kovac dessutom ett par stora fördelar. Tyska är hans modersmål och hans arbetsmora­l är skyhög. Där ”Carletto” ibland stod och dagdrömde om årgångsvin och en blodig biff på träningen tänker Kovac fotboll varje vaken minut.

En bristande ambition faller det hela inte på.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland