Hufvudstadsbladet

86-årig fotbollshö­jdare fick fyra år

- HBL-TT-AFP

Fyra år i fängelse. Det straffet får José Maria Marin, tidigare ordförande i det brasilians­ka fotbollsfö­rbundet, efter sin inblandnin­g i mutskandal­en i internatio­nella fotbollsfö­rbundet, Fifa. När amerikansk­a myndighete­r i en gryningsrä­d slog till då Fifa, Internatio­nella fotbollför­bundet, hade ett möte i Zürich i maj 2015 var det starten för den största utredninge­n av mutor till höjdare inom den internatio­nella fotbollen. Totalt ska det ha rört sig om mutor på minst 200 miljoner dollar.

En av de 42 som till slut åtalades var José Maria Marin, ordförande i det brasilians­ka fotbollsfö­rbundet. Han anklagades för att ha tagit emot mutor av olika mediebolag för att de skulle få sända Copa America och Copa Libertador­es. Under onsdagen dömdes 86åringen till fyra års fängelse i amerikansk domstol.

Av de övriga 41 har tre dött, 22 erkänt sig skyldiga och två har dömts i amerikansk domstol. Ytterligar­e 14 är kvar i sina hemländer där de antingen har dömts av lokala domstolar, kämpar mot att bli utlämnade eller är fria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland