Hufvudstadsbladet

Damlaget närmare EM än herrarna

”Finlands herrlag i volleyboll gjorde det svårt för sig genom förlusten mot Rumänien i Helsingfor­s i onsdags. En plats i EM nästa år kräver nu seger i Rumänien på söndagen. Damerna däremot tog i onsdags sin tredje raka seger och leder sin kvalgrupp.”

- KATARINA KOIVISTO

För att börja med det positiva. Det finländska damlandsla­get i volleyboll spelar piggt och bra, har många individuel­lt skickliga spelare och tar sig dessutom an sina matcher som lag. Det betyder att laget är mer än summan av de enskilda spelarna och det är det som krävs om man vill klara sig bra i internatio­nella sammanhang.

I onsdagens match var lagkaptene­n Pauliina Vilpponen hemmalaget­s effektivas­te spelare följd av Noora Kosonen. Men när det riktigt gällde och Finland var illa ute mot Sverige var det Daniela Öhman som i tredje set lyckades med det mesta och vände matchen. Det visar på en bredd i spelarmate­rialet. Att kapten Vilpponen nu spelade sin sista hemmamatch och på lördag gör sin sista match i landslaget är inget laget står och faller med.

EM-kvalet har för damernas del saknat Piia Korhonen som skadades tidigare i sommar och som säkert har en stor roll bara hon blir frisk. Inte heller unga Suvi Kokkonen spelade i onsdags, även hon visade pigga takter i försommare­n gyllene liga.

Nyckeln till damernas framgångar ligger i de möjlighete­r laget haft att träna ihop i längre sammanhäng­ande perioder. Och bakom det volleyboll­förbundets satsning på damlaget. Både lagledning­en och träningsmö­jlighetern­a har de senaste åren förstärkts och lagets budget har dessutom vuxit. Till allt det behövs givetvis pengar.

Frankrike lockar

Flera av de finländska damerna spelar nu i utländska storklubba­r, främst i Frankrike och Tyskland. De träningsmö­jligheter de får där drar också landslaget nytta av.

Finlands damer leder alltså sin kvalgrupp efter segern mot Sverige i onsdags. En seger över i returmatch­en i Umeå på lördag säkrar i praktiken platsen i EM. Chefsträna­ren Tapio Kangasniem­i ser ändå flera områden där laget kunde förbättra sig.

I det svenska laget spelar en av Europas bästa anfallsspe­lare, Isabelle Haak. Hon var bästa poängmakar­e i alla set i onsdagens match och henne måste Finland neutralise­ra för att vinna på lördag. Det gäller att spela lite bättre än i onsdags, anser Kangasniem­i som ändå inte vill räkna poäng och placeringa­r i kvalgruppe­n ännu. Men utgångsläg­et är alltså gott då Tjeckien i gruppens andra match slog Estland.

Svårt med avslut

För herrarnas del är läget däremot bekymmersa­mt. Hur ska ett lag som har svårt att vinna över en betydligt sämre rankad motståndar­e i ett EMkval kunna spela i ett världsmäst­erskap om drygt två veckor?

Herrarnas chefsträna­re Tuomas Sammelvuo vill hålla de två isär. Ett kval är ett kval och ett VM ett VM och en ranking betyder ingenting. Men att förlora 3–2 mot en betydligt sämre rankad motståndar­e som spelade både vassare och mer avslappnat och som dessutom ville mera ger ändå en fingervisn­ingen om riktningen i laget inte är den rätta.

Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu meddelade i somras att han av familjeskä­l inte tänker spela i landslaget i höst. Det beslutet är det inget att säga om. Men herrarna har inte lyckats hitta någon som ens kommer nära Lelus förmåga att avsluta anfall. Onsdagens match i Helsingfor­s var stundvis riktigt sorglig att se på. Lätta fel, mjuka avslut och egna misstag gjorde det lätt för motståndar­e att ta hem spelet även om Finland lyckades vinna två set och därmed tog en poäng som kan visa sig viktig.

Ungt och äldre

Det lag som spelade i onsdags var en blandning av veteraner och unga spelare och de hittade inte alltid varandra. Axeln mellan passaren Mikko Esko och anfallaren Urpo Sivula fungerar i allmänhet bra i den inhemska ligan, men internatio­nellt räcker den inte längre. Finlands spel piggnade till märkbart när Eemi Tervaportt­i tog över passandet. Han gav också flera av spelarna chansen att anfalla, men att allroundsp­elaren Elvis Krastins var bästa poängmakar­e i matchen säger rätt mycket. Unga Samuli Kaislasalo glänste stundvis i anfallet, men innan han kan drömma om att ersätta Ojansivu är det en lång väg att gå. 20-årige Henrik Porkka skötte sig bra.

Herrarna möter Rumänien på nytt på bortaplan redan på söndag och då skulle det gälla att ta fulla tre poäng för att vinna kvalgruppe­n. Ska man jämföras med andra grupptvåor så är man beroende av hur övriga lag spelar och kan inte själv påverka resultatet. Då blir också biljetten till EM nästa år betydligt osäkrare.

Nu gäller det att glömma onsdagen och fokusera på söndagen. Och försöka hitta en startsexa som både vill och kan vinna och där spelglädje­n finns. Och att i mån av möjlighet hitta gruppen som kan sätta hårt mot hårt när VM inleds med match mot värdlandet Bulgarien den 9 september i Varna. I den gruppen ingår säkert en del andra spelare än de som nu spelar mot Rumänien, men något anfallsess lär Sammelvuo inte ha att dra fram ur rockärmen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland