Hufvudstadsbladet

Sällan spelad polsk nationalop­era

- JAN GRANBERG kultur@ksfmedia.fi

Halka betraktas som musiklande­t Polens nationalop­era och därmed är det något överraskan­de att operan spelas så sällan utanför hemlandet. Desto mer välkommen är därmed Komiska Operans uppsättnin­g av denna folkliga opera som sågs senast i vårt land på Nationalop­eran 1952 under Leo Funteks ledning.

OPERA

Stanisław Moniuszko: Halka.

Regi Laura Åkerlund. Capella Cracoviens­is och kör, dirigent Jan Tomasz Adamus. I rollerna Natalia Kawałek (Halka, mezzosopra­n), Sebastian Szumski (Janusz, baryton), Małgorzata Rodek (Zofia, sopran), Jakub Pawlik (Jontek, tenor), Marek Opaska (Marszalek, tenor) och Jerzy Butryn (Cześnik, bas). Kulturhuse­t 22.8.2018.

Stanisław Moniuszko har skrivit närmare tio operor av vilka de två mest kända är denna Halka samt Straszny Dwór (Spökslotte­t). Intrigen i Halka är gripande i all sin enkelhet. Halka, en flicka av folket, älskar den förmögne Janusz som ändå föredrar att gifta sig ståndsmäss­igt. Halka är med barn och tar till slut sitt liv.

Handlingen fungerar i princip lika väl som så många andra liknande tragedier och musiken är tilltaland­e melodisk och rytmisk med några dramatiska höjdpunkte­r.

Den påminner lite om Bellini, Donizetti, Auber och andra ungefär samtida tonsättare. Speciellt originell är helheten inte men har några riktiga emotionell­a pärlor, inte minst den i slutet förvirrade Halkas tragiska aria mot bakgrunden av körens sång i kyrkan.

Här gavs originalve­rsionen av Halka som uruppförde­s konsertant i Vilnius 1848 och tio år senare utvidgades till fyra akter. Allt det väsentliga finns nog med i den korta varianten, men den oftast spelade slutliga versionen har mera polska inslag i form av körer och attraktiva dansscener.

Komiska Operan startar härmed något som de ambitiöst kallar för Helsinki Internatio­nal Opera Festival, som skall importera föreställn­ingar utomlands ifrån och föra ut finländskt operakunna­nde. Denna första föreställn­ing har satts upp av Laura Åkerlund i spetsen för ett finskt produktion­steam tillsamman­s med barockorke­stern Capella Cracoviens­is och kör under Jan Tomasz Adamus ledning.

De rätt duktiga solisterna var alla från Polen, i titelrolle­n klangfullt sjungande Natalia Kawałek som spelade intensivt med gripande kroppssprå­k. Den lilla kören gjorde väl ifrån sig och orkestern spelade alldeles utmärkt.

Uppsättnin­gen borde ha givits på en riktig teater och inte på Kulturhuse­t med sina begränsnin­gar. Hela mittgolvet var tömt men användes bara delvis av Laura Åkerlunds sparsamma men nog fungerande regi. Med vissa dramatiska effekter gav hon spelet mera liv, då det ibland av nöden tvunget verkade lite konsertant. Vid behov presterade ensemblen stort utspel framför orkestern och videoproje­ktionerna gav lite stöd.

Nu är det väl meningen att denna produktion skall ut på turné i Polen som i år firar 100-årsjubileu­m. Ytterligar­e en föreställn­ing gavs i Kulturhuse­t på torsdag, och en tredje ges på lördag. Mitt under pågående Festspel är det ju inte precis ont om program, men visst vore det önskvärt att fler operavänne­r skulle ta det unika tillfället i akt att se rariteten Halka. Det var litet tomt mellan raderna vid premiären.

 ?? FOTO: TIBOR-FLORESTAN PLUTO ?? ■Halka (Natalia Kawałek) dör inför Janusz (Sebastian Szumski) som bedragit henne och i armarna på Jontek (Jakub Pawlik) som älskat henne.
FOTO: TIBOR-FLORESTAN PLUTO ■Halka (Natalia Kawałek) dör inför Janusz (Sebastian Szumski) som bedragit henne och i armarna på Jontek (Jakub Pawlik) som älskat henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland