Hufvudstadsbladet

Framgångar och tragedier

SVT Play, Yle Fem 18.30

- YLE-HBL

■ Författare­n och debattören Anna Wahlgren födde nio barn och blev hela Sveriges supermamma med Barnaboken, som kom ut 1983 och som präglat generation­er av barnuppfos­tran. Hon är älskad och hyllad men också avskydd för sina åsikter om barnfostra­n.

På sjuttiotal­et retade Anna gallfeber på kvinnoröre­lsen genom sitt motstånd mot daghem. Som hon säger i dokumentär­en: ”Man tror anställda experter ska uppfostra perfekta svenskar”.

Hon blev också en älskad ikon med sina konkreta och kontrovers­iella råd om hur föräldrar ska hantera sina barn. Särkilt omdiskuter­ade är hennes sovråd.

Anna Wahlgren har hela livet längtat efter ett hem fyllt av kärlek efter att hon som nioåring sattes på internat och grät sig till sömns varje kväll. Hon har kämpat för att ge sina barn allt som hon själv saknade.

I dag bor hon i Goa i Indien och besöker Sverige bara då och då trots att hon har åtta barn och massor av barnbarn där. ”Jag har

inget hem längre i Sverige, och barna har ju sitt”, säger hon.

”Hela Sveriges mamma är ett spännande tidsdokume­nt med många viktiga teman, och ett porträtt av en intressant, motsägelse­full, både hemsk och älskansvär­d människa. Hennes äldre halvbror, konstsamla­ren Sven-Harry Karlsson, talar om henne med stor sympati. Hennes äldsta dotter Sara Danius likaså. Felicia Feldt ses i ett klipp från 2012 konstatera att alltid behöver man inte försonas. De övriga syskonen har avböjt medverkan”, skrev Pia Ingström i våras om Kristina Hedbergs tvådelade dokumentär när den var aktuell i SVT Play där den för övrigt fortfarand­e finns att se.

Yle sänder del två om en vecka.

 ?? FOTO: BO-AJE MELLIN ?? ■Barnuppfos­tringsexpe­rten Anna Wahlgren som ung.
FOTO: BO-AJE MELLIN ■Barnuppfos­tringsexpe­rten Anna Wahlgren som ung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland