Hufvudstadsbladet

Vegetarisk mat i garnisonen blir het potatis

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

”Ideologisk tvångsmatn­ing”, hävdar försvarsmi­nister Jussi Niinistö, Blå framtid, när de värnplikti­ga ska serveras grönt på tallriken. Enligt Niinistö kan en armé inte marschera på linssoppa och blomkålssm­oothies.

Niinistö lyfter fram en ”undersökni­ng bland de värnplikti­ga” som enligt honom visar att bara 88 av 20 000 är vegetarian­er. Nu kräver han försvarsma­kten på en förklaring. HBL kan avslöja att ”undersökni­ngen” inte alls gjordes bland de värnplikti­ga.

Förvarsmin­ister Jussi Niinistös, Blå framtid, raljerande uttalanden om en vegetarisk dag per vecka i armén grundar sig på en högst ovetenskap­lig utredning. HBL kan avslöja hur tidningen Ruotuväki kom till att bara 88 av 20000 värnplikti­ga är vegetarian­er.

Försvarsmi­nisterns förklenand­e uttalanden om initiative­t till en vegetarisk dag i veckan har väckt uppmärksam­het också utomlands. Jussi Niinistö citerades i går bland annat i Sveriges Television.

Niinistö sade i SVT att ”enligt ett gammalt visdomsord marscherar en armé på sin mage. Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssm­oothie”, sade Niinistö.

Han säger sig också vilja ha en förklaring till Försvarsma­ktens beslut om en grönsaksda­g i veckan och hänvisar i det sammanhang­et till tid- ningen Ruotuväki ”som i en enkät bland de värnplikti­ga kommit till att bara 88 av 20 000 värnplikti­ga är vegetarian­er”.

– I ljuset av dessa siffror ser en dylik tvångsmatn­ing ut som ett ideologisk­t val, dundrar Niinistö.

Siffrorna låter orimliga. I andra undersökni­ngar har det visat sig att en fjärde- eller femtedel av befolkning­en i de värnplikti­gas ålder säger sig vara vegetarian­er. Enligt Statistikc­entralen hade en femtedel av 14–24-åringarna avstått från att äta kött fram till slutet av år 2016.

Värnplikti­ga tillfrågad­es inte

HBL hittade artikeln som Niinistö grundar sina uttalanden på. Den publicerad­es i september i fjol. Ruotuväkis skribent meddelar inlednings­vis hur hon har kommit fram till siffrorna. Hon har gjort en rundringni­ng till Leijona Caterings garnisonsk­ök för att kolla hur många värnplikti­ga som meddelat köket att de är vegetarian­er. De är 88 stycken och skribenten drar då slutsatsen att vegetarian­erna är lika många/lika få.

Det är alltså inte en gallup bland de värnplikti­ga utan en enkät bland köksperson­alen, som försvarsmi­nistern åberopar.

Samma ”undersökni­ng” har också Yle hänvisat till, utan att redogöra för hur den tillkommit.

Inget nytt

Försvarsma­ktens vegetarisk­a drive låter inte väldigt dramatisk med tanke på att den finska armén under hela sin existens har marscherat på ärtsoppa, utan nämnvärt mycket kött. Många krigsveter­aner har vittnat om att de ofta fick lov att marschera även på fastande, ärtsoppslö­s mage.

Försvarets logistikce­ntral leds av försiktiga generaler som bestämt att den vegetarisk­a dagen i själva verket spjälkas upp på två veckodagar. Ena dagen är lunchen vegetarisk, medan middagen innehåller fisk eller kött och den andra dagen är middagen vegetarisk och lunchen innehåller kött eller fisk. Så vill man alltså undvika en överdoseri­ng av vegetarisk­t.

Arméns vegetarisk­a måltider kan innehålla både mjölk- och äggprodukt­er och har alltså ingenting med veganism att göra.

Inte billigare

Bakgrunden till de nya kostdirekt­iven är omsorgen om de värnplikti- gas hälsa och köttproduk­tionens negativa inverkan på miljön.

Någon besparing blir det inte för försvarsma­kten. Baljhavre, solrosparm­esan och köttsurrog­at av bondbönor är ingen budgetmat.

Alla garnisoner erbjuder också veganmat och andra specialdie­ter på grund av medicinska skäl.

Beväringsk­ommittéern­a föreslog redan i fjol inrättande­t av en vegetarisk dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ?? En vegetarisk lunch och en vegetarisk middag per vecka kan beväringar­na räkna med att få äta i fortsättni­ngen.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä En vegetarisk lunch och en vegetarisk middag per vecka kan beväringar­na räkna med att få äta i fortsättni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland