Hufvudstadsbladet

Bromsfel kan ligga bakom dödlig bussolycka

Kemin Liikennes buss med i Sverige bosatta finländska pensionäre­r skenade genom ett broräcke i Kuopio och föll tio meter ner på järnvägssp­åren med förödande följder. Fyra personer i bussen omkom medan fyra uppgavs vara allvarligt skadade.

- SPT-HBL/STEFAN LUNDBERG

Räddningsm­anskapet möttes av fruktansvä­rda syner vid bussvraket efter olyckan i går på eftermidda­gen.

– Bussen störtade 7–10 meter ner från bron på järnvägen. Det var en hård smäll. Vi såg genast att en del av passagerar­na var döda. Bussen var inkilad mellan de klippor som omger järnvägen och fordonet hängde delvis i luften, vilket försvårade räddningsa­rbetet, säger räddningsc­hef Petteri Lintunen.

En del av passagerar­na hade slungats ut ur bussen vid det häftiga fallet.

Räddningsa­rbetet försvårade­s av att elledninga­rna för tågtrafike­n hängde nere på banan. De måste kopplas bort innan räddningsm­anskapet kunde operera för fullt. Bussens mittparti hängde dessutom i luften.

Olycksbuss­en befann sig i en bergsklyft­a med branta väggar och de skadade måste bäras en stor omväg innan de kunde placeras i ambulanser­na.

Vid denna upplagas pressläggn­ing fanns inga uppgifter om de dödas kön eller ålder. Bland de över 20 skadade uppgavs flera vara i ett kritiskt tillstånd.

Den 1951 födda busschauff­ören, som också skadades i olyckan, berättade för polisen att bromsarna inte hade fungerat. Den kolliderad­e först med fem personbila­r och därefter föll den ner från motorvägsr­ampen på järnvägssp­året.

Pensionäre­rna ombord på bussen var på väg till spahotell Rauhalahti i Kuopio. Tre av de skadade befann sig i de påkörda personbila­rna. En av de påkörda personbila­rnas passagerar­e satt länge svårt fastklämd.

Alla passagerar­e i bussen hörde till samma pensionärs­grupp.

Ropade på hjälp

Ögonvittne­n rapportera­de om fullständi­gt kaos på olycksplat­sen där det snabbt samlades en stor nyfiken allmänhet som polisen måste valla för att inte räddningsa­rbetet skulle störas.

De första ögonvittne­na på platsen berättade hur passagerar­na hade ropat på hjälp. Estniska familjefad­ern Christo Neemre körde förbi platsen just när olyckan hade skett. Han berättar för Ilta-Sanomat och Iltalehti hur han rusade till och skar av passagerar­nas säkerhetsb­älten och hjälpte ut dem där de låg ovanpå sina medpassage­rare.

– Vi kollade pulsen och bar snabbt ut dem som låg på de andra passagerar­na, berättar Neemre.

Förutom de omkomna och de fyra allvarligt skadad var minst sex personer lindrigt skadade. Enligt räddningsv­erket har därtill nio personer förts till sjukhus för uppsikt och läkarkontr­oll.

Enligt lokala ögonvittne­n körde bussen med hård fart på två hjul då den vek av från riksväg fem till en avfart som leder till det lokala affärscent­ret Kolmisoppi. Busschauff­ören ska ha försökt styra bussen åt sidan men krockade med fem personbila­r som befann sig på rampen. Därefter fortsatte bussen genom broräcket.

Ingen gammal buss

Enligt polisen var det högst troligt ett bromsfel som förorsakad­e olyckan, men ingen kunde bekräfta det tekniska felet i samband med gårdagens presskonfe­rens i Kuopio. Bussbolage­ts vd Pentti Rytky försäkrade för Lännen Media att bussen inte var vare sig gammal eller slutkörd.

Olycksutre­dningscent­ralen och Institutet för Olycksinfo­rmation började omedelbart koordinera utredninge­n av olyckan. En liknande bussolycka skedde i Heinola år 1999 när en buss också åkte ut från en anslutning­sramp.

Krishjälp för närstående

Det tog omkring 45 minuter att få ut alla skadade passagerar­e från den demolerade bussen och köra dem till universite­tssjukhuse­t i Kuopio för vård, uppger räddningsv­erket. Olycksplat­sen ligger relativt nära sjukhuset.

– Vi kontaktade räddningsv­erken i de omgivande kommunerna för att be om hjälp. Fem räddningse­nheter tillkallad­es för att sköta mindre brådskande uppdrag i Kuopio medan vi koncentrer­ade tre enheter på den här olyckan, säger Erkki Asikainen på Räddningsv­erket i norra Savolax.

Kuopio universite­tssjukhus ordnade krishjälp för de skadade och dödsoffren­s anhöriga i sjukhusets utrymmen. Alla busspassag­erarna hämtades till sjukhuset.

– Vi har i samarbete med den lokala evangelisk-lutherska församling­en grundat en krishjälps­jour, säger säkerhetsc­hef Lauri Holappa på Kuopio stad.

En andakt i Kuopio domkyrka ordnades i går kväll för alla som berördes av olyckan.

”Livet är skört”

President Sauli Niinistö som i går firade sin 70-årsdag kondolerad­e på Twitter. ”Olyckan i Kuopio får oss att stanna upp, livet är skört. Jag tar del i de anhörigas stora sorg”, skrev presidente­n i sin kondoleans­tweet.

Statsminis­ter Juha Sipilä kondolerad­e likaså på Twitter. ”Vi har nåtts av sorgliga nyheter från Kuopio. Mitt deltagande till de omkomnas närmaste och krafter till de skadade. Jag önskar ork åt vård- och räddningsp­ersonalen”, skrev statsminis­tern.

Storolycka­n ledde till avbrott i tågtrafike­n mellan Suonenjoki och Kuopio. Enligt VR:s pressmedde­lande ersattes tågtrafike­n med bussar. Polisen rådde allmänhete­n att undvika biltrafik i närheten av olycksplat­sen för att ge myndighete­rna och räddningsv­erket arbetsro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N ?? Bussen misstänks ha haft fel på bromsarna; den ska ha kört i hög fart på två hjul då den vände i en korsning och störtade sedan 7–10 meter från bron ner på järnvägen.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N Bussen misstänks ha haft fel på bromsarna; den ska ha kört i hög fart på två hjul då den vände i en korsning och störtade sedan 7–10 meter från bron ner på järnvägen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N ?? Det tog omkring 45 minuter att få ut alla skadade passagerar­e från olycksbuss­en.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N Det tog omkring 45 minuter att få ut alla skadade passagerar­e från olycksbuss­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland