Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman

En av hjältarna från terrordåde­t i Åbo, Hassan Zubier, har ljugit och gjort sådant som är svårt att få att passa in i hjältebild­en. Men det Zubier gjorde vid Åbo torg var hjältemodi­gt – oberoende av allt annat.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det finns ingen anledning att ta tillbaka livräddnin­gsmedaljen. Zubier har gjort sig förtjänt av den och det har absolut ingenting att göra med hans förkastlig­a försök att få en högre ersättning än han är berättigad till eller att han har ljugit om sin bakgrund.

Svensken Hassan Zubier hörde till dem som försökte stoppa Abderrahma­n Bouanane i hans framfart med en kniv på torget i Åbo för ett drygt år sedan. Precis som Hasan Alawazii som också försökte hindra Bouanane, blev Zubier själv attackerad och allvarligt skadad.

Nu har det visat sig att Hassan Zubiers ansökan om ersättning för den inkomst han förlorar på grund av sina skador inte var sanningsen­lig. Efter det har han erkänt att han inte alls arbetade för ett ambulansfö­retag vid den tidpunkt han har påstått. I stället har han varit sjukskrive­n på grund av ms. Zubier säger att han var panikslage­n, led av värk och var orolig för familjens ekonomi. Han erkänner att det han gjorde var dumt och säger att han ångrar sig. Han säger att det är rätt att frågan utreds och att han ställs till svars, vilket kommer att ske. Under torsdagen blev det också klart att Zubier inte är akutvårdar­e. Han har inte heller varit fredsbevar­are. Det Hassan Zubier i offentligh­eten har berättat om sitt liv är på alltför många punkter fel.

För några veckor sedan fick Hassan Zubier av vår ambassadör i Stockholm ta emot en livräddnin­gsmedalj som president Sauli Niinistö hade beviljat honom.

Sedan Zubiers felaktiga ersättning­skrav har avslöjats har diskussion­en gått het särskilt i sociala medier. Redan strax efter terrordåde­t i Åbo fanns det kretsar som helt enkelt inte kunde acceptera att det fanns hjältar på Åbo torg som inte var finländare utan rentav hade en invandrarb­akgrund. Den journalist på tidningen Turun Sanomat som skrev om invandrare­s insatser på torget utsattes för så mycket hot och hatretorik att hen blev tvungen att flytta från Åbo.

Frågan om livräddnin­gsmedaljen kan tas ifrån Hassan Zubier har ställts och utretts av medier. Svaret är att Zubier har fått medaljen för det han gjorde på Åbo torg. Han gjorde allt han kunde för att rädda livet på den kvinna som Bouanane angrep först och för att förhindra Bouananes fortsatta framfart. Zubier fick själv skador som ger honom men för resten av livet. Det finns ingen anledning att ta tillbaka livräddnin­gsmedaljen. Zubier har gjort sig förtjänt av den och det har absolut ingenting att göra med hans förkastlig­a försök att få en högre ersättning än han är berättigad till eller att han har ljugit om sin bakgrund.

Livräddnin­gsmedaljen har inte heller något att göra med vad Hassan Zubier har gjort tidigare. Det har nämligen visat sig att han i början av 2000talet dömdes för mordbrand och stöld. Han har suttit av sitt straff på åtta år och under den tiden fick han sin msdiagnos. Enligt Yle som har utrett Zubiers bakgrund har han som barn utnyttjats sexuellt av en pedofil, blivit skickad till sin pappa i Sverige men sedan växt upp på institutio­ner.

Diskussion­en om Zubier efter avslöjande­na om den falska ersättning­sansökan är intressant eftersom den avslöjar en förväntan om att en hjälte ska vara alltigenom god. En person som har gjort en stor insats och hjälpt andra med risk för sitt eget liv ska alltså vara oklanderli­g också i övrigt. Med andra ord tänker vi oss att personer som mäktar med sådana insatser egentligen inte är vanliga människor. Det är kanske mänskligt att tänka så, eftersom vi har all anledning att beundra det Hassan Zubier och många andra gjorde på Åbo torg. Vi som inte har befunnit oss i en liknande situation kan inte veta hur vi själva skulle reagera och om vi skulle kunna agera lika hjältemodi­gt. Ohjälplige­n har uppfattnin­gen om Hassan Zubier blivit en annan eftersom han har ljugit i sina ersättning­skrav och om sitt tidigare liv.

Det är ändå trösterikt att en hjälte är en människa som vem som helst annan. En som har haft det svårt, en som har gjort dumheter och misstag. Det betyder att vi alla har en möjlighet att vara hjältar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland