Hufvudstadsbladet

Folk på stan: ”Niinistö är mest en lustig farbror”

Enligt en mätning som Yle gjort är president Sauli Niinistö väldigt populär. HBL gick ut och frågade några människor på stan om vad de tycker om presidente­n.

- TEXT: STAFFAN SMÅROS FOTO: CATA PORTIN

I går firade Sauli Niinistö sin 70årsdag, och han kunde samtidigt fira att folket verkar gilla honom. I en mätning gjord av Yle gav 87 procent av befolkning­en president Niinistö ett skolbetyg på minst 8, största delen av dem gav en 9:a eller 10:a. I medeltal fick Niinistö skolbetyge­t 8,54.

De flesta av de tillfrågad­e verkade också tycka att det är helt okej om Niinistö blandar sig i inrikespol­itiken. Nästan en tredjedel tyckte att han får delta i inrikespol­itiken fast det inte hör till hans maktbefoge­nheter. En ännu större del, nästan hälften, säger att han får delta men då indirekt.

Ida Sällinen

Ida Sällinen är inte beredd att kommentera hur Niinistö klarat sig politiskt, men utifrån hans offentliga bild ger hon ett skolbetyg på 9,5.

– Han är en sådan där normpresid­ent som dricker öl och går ut med hunden som om han skulle vara en helt vanlig typ, och det är han ju också.

Det höga betyget till trots säger hon att hon vet att alla inte gillar Niinistö, och att hennes betyg är främst baserat på den offentliga bilden av honom.

Annikki Hagros-Koski

Annikki HagrosKosk­i ger ett betydligt bättre betyg med en 9:a, men det är mest för att han varit lämpligt färglös.

– Han har inte gjort några klåperier. Hur förhåller du dig till det att presidente­n deltar i inrikespol­itiken? – Enligt mig är det helt rätt, det skulle vara konstigt om han inte kunde delta. Vilken sorts president skulle det vara? Han ska delta, annars behöver vi ju ingen president.

Valtteri Färkkilä

Valtteri Färkkilä tycker att Niinistös politiska åtgärder inte spelat så stor roll, och att han nu mest är en lustig farbror. I skolbetyg får han en 7:a.

– Han är förstås kunnig, men han är kanske lite mjuk i utrikespol­itiken. Det är kanske ändå bara bra för Finland, för vi är alltid här mellan öst och väst. Hur förhåller du dig till att presidente­n deltar i inrikespol­itiken? – Det är okej att presidente­n deltar i inrikespol­itiken. Han är på ett sätt Finlands ansikte, så det är ändå bra att han säger sin åsikt om olika frågor.

Tuukka Salonen

Tuukka Salonen skulle inte ge Niinistö bättre betyg än en 5:a eller 6:a.

– Han uppträder som en sådan där vanlig och förståndig människa, men på riktigt har han redan sen länge varit en som vill tvinga de fattiga på knä. Som president har han fortsatt på samma sätt, fast hans image är så där avslappnad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? President Sauli Niinistö med hunden Lennu och hustrun Jenni Haukio.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA President Sauli Niinistö med hunden Lennu och hustrun Jenni Haukio.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland