Hufvudstadsbladet

Nya bevis för sex mellan olika människoar­ter

Våra närmaste släktingar, neandertal­arna och denisovane­rna, korsade sig ibland med varandra, trots att de tillhörde olika arter. Det framgår av ett fossil av en 13-årig flicka vars far var denisovan medan modern var neandertal­are.

- TT/ROLAND JOHANSSON

Fossilet utgörs av att benfragmen­t som hittades i den berömda Denisovagr­ottan i södra Sibirien 2012.

Forskarna, som presentera­r sina resultat i Nature, har utvunnit dna från fragmentet. Analyserna visar att flickan, som levde för 50 000 år sedan, var en äkta hybrid med lika delar arvsmassa från de två arterna.

Det har tidigare konstatera­ts att vår egen art vid några tillfällen korsade sig med både neandertal­are och denisovane­r när vi utvandrade från Afrika.

I det perspektiv­et är det inte så märkligt att de båda sistnämnda arterna kunde hybridiser­a. Men det är högst ovanligt att hitta en individ som represente­rar första generation­ens avkomma – särskilt som antalet fossilfynd av denisovane­r är mycket få.

Vanligt med hybrider

Intressant nog visar analysen dessutom att fadern, denisovane­n, hade inslag av dna från tidigare korsningar med neandertal­are.

Allt detta antyder, som forskarna påpekar, att hybridiser­ing mellan de båda arterna var relativt vanligt – trots att de separerade för cirka 390 000 år sedan.

– Det är inte så jätteförvå­nande. Hybridiser­ing är en förhålland­evis normal företeelse mellan närbesläkt­ade arter, säger Lars Werdelin, paleontolo­g vid Riksmuseet i Sverige.

– I dag tycker vi inte att andra människoar­ter verkar särskilt sexiga. Ändå korsade vi oss med dem vid några tillfällen, trots att vi fysionomis­kt avviker mycket från dem. Neandertal­arna och denisovane­rna däremot, kan ha varit ganska lika till utseendet. Det var kanske ganska lätt för dem att ta steget över artgränsen.

Forskarna bakom studien påpekar samtidigt att neandertal­arna och denisovane­rna var genetiskt distinkta under lång tid.

Det antyder att kontakten mellan dem trots allt var begränsad – en effekt av att de i huvudsak levde geografisk­t åtskilda, neandertal­arna i Europa och Västasien, denisovane­rna längre österut. De överlappad­e med varandra i en del av södra Sibirien, men sannolikt inte på så många fler ställen.

 ?? FOTO: TT-AP/MARTIN MEISSNER ?? Rekonstruk­tion av två neandertal­are, en man och en kvinna. Hur denisovane­rna såg ut är okänt, men troligen var de relativt lika neandertal­arna utseendemä­ssigt.
FOTO: TT-AP/MARTIN MEISSNER Rekonstruk­tion av två neandertal­are, en man och en kvinna. Hur denisovane­rna såg ut är okänt, men troligen var de relativt lika neandertal­arna utseendemä­ssigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland